Pårørende frygter lukning af plejehjem: - De er mennesker, ikke bare kasser der kan flyttes rundt

Demensramte Betty Guldhammer har boet på plejehjemmet Elmely i tre år, men det kan være slut i slutningen af 2024, hvis politikerne holder fast.

78-årige Betty Guldhammer lider af alzheimers og bor på plejehjemmet Elmely.

For tre år siden faldt hun for plejehjemmet, der ligger på Lindholmsvej i Nørresundby. Det er et område, som hun kender, og her har hun boet siden.

Fremtiden er dog usikker for det ældre plejehjem, som står til at skulle lukke i slutningen af 2024, hvis politikerne holder fast i budgetforslaget.

Til den tid havde Aalborg Kommune egentlig planlagt, at de ældre borgere skulle rykkes til et nyopført plejecenter på Stigsborg Brygge i slutningen af 2024. Men da projektet er forsinket, vides det ikke, hvor borgerne ender.

quote Det er ikke bare kasser, man flytter rundt på - det er mennesker

Frantz Guldhammer, søn af borger på Elmely

For en lukning af Elmely er stadig på blokken. I budgettet giver det en besparelse på 10 millioner kroner, men det kan potentielt sprede gruppen af ældre med demens rundt på kommunens plejecentre. 

Betty Guldhammers søn Frantz Guldhammer har selv arbejdet med demensramte borgere i 10 år og står tilbage med store frustrationer. 

- Det er ikke bare kasser, man flytter rundt på - det er mennesker. Man kan ikke bare umyndiggøre dem. Man er jo ikke dum, fordi man har alzheimers.

- Det er som om, at man glemmer det menneskelige og kun har fokus på økonomi, pointerer han.

Ifølge Frantz Guldhammer er de ældre og deres pårørende blevet lovet, at gruppen med demensramte borgere flyttes sammen med personalet, så det kun er de fysiske rammer, der ændrer sig ved en flytning. 

Han frygter dog, at det ser anderledes ud.

- Vi kan lave deres værelser på samme måde, men de skal vænne sig til nye mennesker og nyt personale - samtidig med at de skal lære gangarealer og hus at kende. Det er jo en stor stressfaktor for dem, siger Frantz Guldhammer.

I stedet ser han gerne, at "demens-gruppen" kan flyttes som en gruppe eller forblive på Elmely.

Svært at holde gruppen samlet

Myndighedschef og vicedirektør i Aalborg Kommune, Ove Gerhard Jensen, anerkender problemstillingen, men peger på, at det bliver svært at holde gruppen samlet, hvis politikerne beslutter sig for at spare Elmely væk.

- Vi vil prøve at holde dem samlet, men vi ved ikke, om vi kan. Der er mange gode grunde til at holde borgerne sammen, og hvis politikerne holder fast i at lukke Elmely, har vi lidt tid til at finde løsninger inden ultimo 2024. Vi prøver, alt hvad vi kan, siger Ove Gerhard Jensen, der dog kalder det "usandsynligt" at finde et sted, hvor alle de ældre kan være.

Myndighedschefen oplyser desuden, at det vil være svært at holde borgerne på Elmely, da det som minimum kræver et nyt sprinkleranlæg for at få en ny godkendelse fra beredskabet. Det koster ifølge Ove Gerhard Jensen 3 millioner kroner. 

- Det er i forvejen en besparelse på 10 millioner kroner, oveni kommer 3 millioner til et sprinkleranlæg. Så skal politikerne finde 13 millioner kroner et andet sted, peger han på.

Men det undrer Frantz Guldhammer.

- Hvis det er brandsikkerhed, som gør, at de skal flytte fra Elmely. Hvordan kan de så få lov til at blive boende indtil slutningen af 2024?, spørger han og understreger.

- Det er godt nok frustrerende. Politikerne skal tænke godt over, hvordan de rykker rundt. Det er ikke møbler, det er individer, der skal flyttes, slutter Frantz Guldhammer.

Det nye projekt på Stigsborg Brygge er forsinket med flere år, og myndighedschefen forventer ikke, at det er færdigt før 2027 eller 2028. 

11. oktober afgør politikerne i deres 2. behandling af budgetforslaget, om plejehjemmet Elmely skal lukke, eller om borgerne kan blive boende.


Seneste nyt

fra Nordjylland