Politikerne afviser: Et særligt hegn er ikke løsningen på drukneulykker

Politikere fra begge sider af byrådssalen bakker op om By- og Land Rådmand Jan Nymark Thaysen (V), der ikke vil sætte hegn op for havnefronten på trods af flere drukneulykker.

Man kan ikke sammenligne havnefronter i Aalborg og Aarhus. 

Sådan lød det mandag fra flere af Aalborgs byrådsmedlemmer, efter at TV2NORD søndag viste, hvordan Aarhus har sat 400 meter hegn op på deres havnefront – hegn, der skal forhindre drukneulykker.

- Aarhus vælger jo den løsning, der passer bedst til deres havnefront. Bylivet er forskelligt fra Aalborg til Aarhus. Havnene er forskellige. Man kan ikke sige at one-size fits all, siger Lasse Frimand Jensen (S), der er byrådsmedlem i Aalborg Kommune.

By-og Land Rådmand Jan Nymark Thaysen (V) mener ikke, at der skal et hegn op på havnefronten, som de nu har valgt at gøre det. 

Han understreger, at man i Aalborg blandt andet har valgt at sætte flere termiske kameraer op, pissoir ved Tolbod Plads og orange reb, som man kan gribe fat i, hvis man er så uheldig at falde i havnen. 

Tragisk drukneulykke sidste år

Det er tiltag, der er lavet efter den seneste drukneulykke for snart et år siden, hvor den 21-årige Oliver Ibæk Lund omkom. Den linje har han bred opbakning til i byrådet.

- Vi har gennemgået hele havnefronten med de bedste eksperter, som vi kan drive op i Danmark. De er ikke kommet med flere anmærkninger andet end at man måske kunne sætte et par redningskranse mere op. Så vi har gjort alt, hvad vi føler vi kan, lyder det fra Danmarksdemokraternes byrådsmedlem i Aalborg, Peter Lindholt.

Byrådet i Aarhus besluttede at sætte de 400 meter hegn op på udvalgte strækninger på havnene, efter at byen havde oplevet 10 drukneulykker på fem år.

Hegnet er sat på udvalgte strækninger, som Østjyllands Brandvæsen har påpeget er farlige. 

Giver ikke mening at kopiere Aarhus

Rådmand Kristoffer Hjort Storm vil gerne være med til at sætte hegn op, hvis man kan udpege særlige farlige steder, som de har gjort i Aarhus.

Men det er bare meget, meget svært ud fra de data, der er om ulykkerne i Aalborg.

- Vi har ikke nogen hotspots, hvor risikoen er størst. Vi har også sat en række initiativer i søen, og jeg synes, vi skal se, om ikke det virker, siger løsgænger Kristoffer Hjort Storm.

En række drukneulykker i Aalborg har gennem årerne rejst spørgmålet om der skal sættes et hegn op udvalgte steder langs kajen for at forhindre de fatale ulykker. I alle årerne har byrådet afvist den løsning. I Aarhus har de også haft en lang række drukneulykker på havnen - men her har byrådet nu fået sat 400 meter hegn op for at øge havnesikkerheden

Lige som Aarhus har Aalborg lavet en byudvikling, der har fået flere mennesker til at færdes på havnen. 

Tal fra Nordjyllands Beredskab viser, at antallet af hændelser på Aalborg Havnefront og Limfjorden, hvor beredskabet må rykke ud med hjælp er stigende. 

I 2018 måtte Beredskabet rykke ud med hjælp syv gange. I 2022 var det steget til 18 episoder.

Daniel Nybo Andersen (RV) mener heller ikke, at et hegn i Aalborg er løsningen.

- Jeg er ikke super vild med tanken. Jeg tror ikke på at vi hegne os ud af alting. Hvad skal vi så gøre ude ved vesterhavet, siger Daniel Nybo Andersen.

Rådmand Jan Nymark Thyasen har dog meldt ud, at han har tænkt sig at tage på studietur til Aarhus for at se deres hegn på havnen. 


Seneste nyt

fra Nordjylland