01:50

Politisk beslutning kan sætte en stopper for nordjysk whisky

En ny produktion af en Livø-whisky kan få et kort liv, hvis den politiske beslutning om at lukke Livø Avlsgård står ved magt.

Landbruget på den lille ø Livø, der ejes af staten skal lukke, og det får også konsekvenser for blandt andre nordjyske restauratører.

På Søgaard Bryghus i Aalborg får man malt fra landbruget på Livø til en særlig whisky. Og hvis landbruget lukker, skal bryghuset pludselig finde en anden måde at lave whiskyen på.

- Det vil vi være rigtig kede af. Vi får fra fire øer; Læsø, Fur, Egholm og Livø. Vi vil gerne holde det i Nordjylland, og så er der ikke så mange øer at tage af, siger Claus Søgaard, direktør for Søgaards Bryghus.

Han fortæller til TV2 Nord, at han og bryghuset har investeret et millionbeløb i satsningen på nordjysk whiskyproduktion.

Det er regeringen og Dansk Folkeparti der har besluttet, at avlsgården sammen med fem andre statsejede landbrug skal omlægges til såkaldt lysåben natur.

- Jeg håber, man tænker det igennem en gang til. Hvor vigtigt, det er med de få hektar, der trods alt er på Livø, siger Claus Søgaard.

Hvis regeringsmagten skifter i forbindelse med det kommende folketingsvalg, kan beslutningen vedrørende Livø omgøres, da beslutningen ikke er færdigbehandlet i Folketinget.

Læs også Livø frygter for sin overlevelse: Regeringen vil lukke statsligt landbrug