Portland fanger CO2: Fra cement til sodavand

Et nyt såkaldt ”pilot-anlæg” skal i den kommende tid teste, hvor meget CO2 cementfabrikken Aalborg Portland kan fange fra de røggasser, fabrikken sender ud gennem skorstenene.

Aalborg Portland er Danmarks suverænt største CO2-udleder og sender hvert år 2,2 millioner tons CO2 ud i atmosfæren:

- Pilot-anlægget her kommer til at fange omkring ét ton CO2 ud af vores produktion hvert døgn og planen er på sigt at opskalere, så vi fjerner 400.000 ton CO2 fra røggasserne om året, forklarer direktør hos Aalborg Portland Michael Lundgaard Thomsen.

En "win win"

Processen fungerer i hovedtræk ved, at røgen fra cementproduktionen sprøjtes med en væske, der binder CO2. Efterfølgende skilles væsken igen fra CO2’en, som så kan nedkøles under tryk og opmagasineres eller anvendes i et såkaldt ”Power to X – anlæg”. 

CO2 anvendes i en lang række industrier, så hvis Aalborg Portland kan fjerne gassen og efterfølgende sælge den videre, er det, om man så må sige, en ”win-win”:

- Helt simpelt, så kender vi jo alle sammen den CO2, som man bruger i sodavand og mineralvand. Det er CO2 fra industrien, som producerer brusen i drikken. Men CO2 kan også anvendes i for eksempel det kommende 'Power to X'-anlæg ved Nordjyllandsværket. Her kan man eksempelvis lave methanol eller flybrændstof af gassen, forklarer Michael Lundgaard Thomsen.

Energikrisen forsinker ikke målet

Aalborg Portland har ambitioner om at reducere CO2-udledningen fra de nuværende 2,2 millioner ton til 600.000 ton inden 2030. 

Virksomheden har derfor også forberedt et kommende skifte fra kul til gas. Med den aktuelle energikrise i Europa er det imidlertid usikkert om virksomheden faktisk kan få gas. Alligevel forventer direktøren at CO2-neutral biogas vil være en væsentlig brændselskilde inden 2030:

- Vores plan er fortsat at reducere udledningen med 70%. Dels forventer vi, at vores brændsel inden da er langt mere grøn, og dels forventer vi at kunne fjerne 400.000 ton CO2 med det kommende anlæg.

At CO2-fangst er et effektivt redskab i den grønne omstilling kan illustreres ved, at hvis Danmarks ti største CO2-udledere alle anvendte CO2-fangst, ville Danmark nå det nationale klimamål på den indsats alene. 


Seneste nyt

fra Nordjylland