CXD-leddet monteret på en skulderbandage. Foto: Gert Spender-Andersen, AAU

Ramt af slagtilfælde: Kunstigt led giver førligheden tilbage

Prisvindende kugleled er udviklet af forskere på Aalborg Universitet og kan få stor betydning for patienterne.

Hvert år rammes cirka 12.500 danskere af et slagtilfælde (en blodprop i hjernen eller en hjerneblødning), og cirka halvdelen får efterfølgende problemer med skuldrene. Derfor har forskere på Aalborg Universitet udviklet kugleleddet CXD (Compact X-scissors Device), som kan hjælpe med til, at slagtilfældepatienter kan bevare førligheden i armene.

CXD har et helt fladt kugleled – altså et led, der kan rotere på samme måde som skulderen eller hoften – uden at det fylder mere, end at man kan have det på under almindeligt tøj.

Læs også Aalborg Universitet og Nokia Bell Labs vinder 5G-pris

CXD-leddet er allerede nu ved at blive testet som hjælp til mennesker, der har været ramt af slagtilfælde, som meget ofte fører til lammelser i den ene side af kroppen, og det kan betyde skader på især skuldrene på længere sigt, forklarer professor i biomekanik John Rasmussen fra Aalborg Universitet.

- Skulderleddet er et ret fladt kugleled, og ved en lammelse er der stor risiko for, at overarmsknoglen falder nedenud af leddet, fordi de lammede muskler ikke holder den på plads. Det betyder, at selv om hjernen kommer sig efter et slagtilfælde, er det en udbredt følgevirkning, at man har fået beskadiget skulderen, forklarer han.

For at afhjælpe problemet med smertefulde skulderskader som følge af slagtilfælde, arbejder bandagister med at udvikle forskellige former for bandager, der kan holde skulderleddet på plads.

Prototyper ser lovende ud

Den københavnske bandagist Jan Nielsen er indtil videre den første, der har testet CXD-leddet på patienter, og de første prototyper ser lovende ud, mener han.

Jeg har arbejdet med denne problemstilling i rigtig mange år, og jeg har ikke set noget, der var rigtig godt før nu.

Jan Nielsen, bandagist

- Jeg har arbejdet med denne problemstilling i rigtig mange år, og jeg har ikke set noget, der var rigtig godt før nu. Hvis armen er passiv, skal en bandage blot kunne trække armen op, så den sidder på sin plads i skulderleddet, men hvis armen kan bevæges, skal det understøttende led sørge for, at skulderen kan være i rotation. Det er en af de helt store udfordringer ved at lave skulderbandager, siger han og supplerer:

- Området under skulderen er meget følsomt, så den måde, vi tilhæfter leddet til kroppen på er afgørende. Men selve CXD-leddet ser meget lovende ud. Bedre end noget vi har set før.

Sidste år vandt CXD-leddet førstepladsen ved den mest betydningsfulde konference for bærbar robotteknologi (WeaRAcon) i USA.