Rapport giver håb: Nu tør Aalborg Zoo tro på genåbning snart

I ny rapport fra Statens Serum Institut lyder det, at steder som zoologiske haver vil kunne genåbne uden alvorlig smittespredning af Covid-19.

Selvom Danmark genåbner forlystelser som eksempelvis zoologiske haver, vil coronavirussen sandsynligvis dø ud af sig selv. Det konkluderer Statens Serum Institut i en ny rapport.

Den melding får nu Aalborg Zoo til at tro på, at en genåbning kan være nært forestående.

- Vi er sindssygt glade for den udmelding og håber nu, at der er politisk opbakning til rapporten fra Statens Serum Institut. Vi var enormt frustrerede sidst, fordi vi fulgte vejledningen og troede vi kunne åbne, og så nogle få dage før kommer der en ny vejledning, som sagde noget andet. Men det værste har været den her uvished. Hvis vi får en dato for, hvornår vi må åbne, så bliver tingene meget lettere, siger Henrik Johansen, direktør i Aalborg Zoo.

Han fortæller samtidig, at man lige nu planlægger efter at åbne torsdag 14. maj – hvis der altså inden da bliver givet grønt lys fra myndighedernes side.

- Så hvis de eksempelvis i morgen melder ud, at det er ok at åbne fra dags dato eller 11. maj, jamen så vil vi åbne den 14. maj. Skulle genåbningen blive tilladt på et senere tidspunkt, så gør vi det selvfølgelig først der.

Har forberedt åbning i lang tid

Aalborg Zoo har egentlig været klar til at åbne i et stykke tid. For tilbage i april måned meldte de nemlig ud – sammen med en række andre af landets dyreparker – at man vil genåbne 1. maj. En genåbning på det tidspunkt var helt i tråd med retningslinjerne fra Rigspolitiet.

Kort tid efter var erhvervsminister Simon Kollerup og justitsminister Nick Hækkerup imidlertid ude at advare mod at genåbne de zoologiske haver. Derefter blev Rigspolitiets retningslinjer revideret, og det var ikke længere hensigtsmæssigt at åbne steder som Aalborg Zoo, lød det nu.

Men nu øjner Aalborg Zoo igen en åbning.

- Vi har været klar i noget tid, og siden sidst, hvor vi troede, at vi måtte åbne, har vi haft en god dialog med kulturministeriet. Vi kommer naturligvis til at følge alle retningslinjer, hvis vi ender med at måtte åbne, siger Henrik Johansen.

Uvished om restauranter

Rapporten fra Statens Serum Institut er bestilt af regeringen og skal danne grundlag for den videre genåbning af Danmark.

Regeringen har bedt Statens Serum Institut om at regne på risikoen for smittespredning og sygehusbelastning ud fra en række scenarier.

Scenarierne tager alle udgangspunkt i, at detailhandel (herunder storcentre), professionel idræt uden tilskuere, biblioteker (kun ind- og udlån), kritiske offentlige arbejdspladser samt zoologiske- og botaniske haver genåbnes.

Aalborg Zoo kommer til at tage samme forholdsregler, som man havde forberedt til genåbningen 1. maj. Der kan dog ske ændringer ved Aalborg Zoo's restauranter og serveringssteder.

- Sidst havde vi jo forberedt os på, at vi ikke kunne åbne restauranter. Men meldes der nu noget andet ud denne gang om, at der eksempelvis kan være udeservering, så vil vi selvfølgelig tage det med i vores overvejelser.

Derudover understreger direktøren, at Aalborg Zoo vil overholde alle retningslinjer i forbindelse med genåbningen.  


Seneste nyt

fra Nordjylland