Robotten Gurli Margrethe hjælper med at spritte hænder
Nu bliver patienter mødt af en robot i forhallen på Aalborg Universitetshospital Syd.
Robotter er allerede en vigtig del af arbejdet på de nordjyske sygehuse, og nu er de rykket helt frem i forreste linie med direkte patientkontakt.
En robot på prøve kører lige nu rundt i forhallen på Aalborg Universitetshospital Syd og hjælper folk med at huske at spritte hænder. Robotten er døbt Gurli Margrethe.
- Langt de fleste synes, den er lidt sjov og en rigtig god ide. Nogle er lidt bekymrede for, om hun standser, og om det virker. Men det bliver taget godt imod af vores patienter, siger servicekonsulent Marianne Nielsen, da TV2 Nord møder hende og robotten i forhallen på sygehuset.
Skal bruges på isolationsstuer
Robotten kører lige nu som et forsøg. På sigt skal teknologien bruges til at desinficere isolationsstuer, når patienterne er udskrevet.
- Vi vil gerne se, hvordan robotten agerer blandt folk, og det kan vi lige så godt se her. Når vi kommer op på en stue, hvor der går patienter og pårørende frem og tilbage, så sker der det samme, som der sker hernede. Det er derfor vi får den afprøvet her, fortæller leder af service og rengøringsafdelingen Morten Kristein Andersen.
Robotterne har holdt deres indtog
Mens det er nyt, at robotter på sygehuset har direkte patientkontakt, så har robotteknologien indtaget det nordjyske sundhedsvæsen for flere år siden. I 2019 vandt Klinisk Biokemisk Afdeling på Aalborg Universitetshospital en pris for deres automatisering af behandlingen af blodprøver.
- Den hjælper en hel masse, for tidligere var der to til tre personer, der stod i to timer og pakkede kasser ud med håndledsskader til følge. Nu ordner robotten det, og der er kun en person, der holder øje med robotten hele tiden, forklarer Britta Storvang, laboratoriefaglig konsulent på Klinisk Biokemisk Afdeling.
Se historien som video:
Robotterne på Klinisk Biokemisk afdeling har frigjort ressourcer til andre og nye arbejdsopgaver. På fire timer kan den udpakke mellem tre og fire tusinde blodprøver. Teknologien er kommet for at blive.
- Mere mere mere mere. Vi har robotter, der kan sætte propper på, vi har robotter over alt, smiler Britta Storvang.
Tilbage i forhallen får Gurli Margrethe lov til at teste robotteknologien lidt endnu. Først når det nye supersygehus står færdigt, skal robotten i aktion på stuerne. De foreløbige erfaringer er gode.
- Der er nogen, der kommer med rollator eller kørstol, der lige bliver lidt forskrækkede, men så snart de opdager, at hun standser, ved at de går ind foran hende, så synes de faktisk, at hun er rigtig fin, siger servicekonsulent Marianne Nielsen.