Sagen var forældet, da Mette opdagede lægefejl: Minister vil ikke droppe klagefrist
Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) oplyser, at han ikke har i sinde at droppe den forældelsesfrist, som gælder i sager, hvor patienter ønsker at klage over lægefejl.
Mette Nielsen fra Hals fik i 2020 konstateret den sjældne og invaliderende sygdom Myasthenia Gravis. Det tog lægerne seks år at finde den rette diagnose på hendes sygdom. Blandt andet, fordi en neurolog tidligt i forløbet overså klare tegn på sygdommen.
Lægefejlen fra 2015 blev opdaget i maj måned 2020, da Mette Nielsen for anden gang i sit sygeforløb blev undersøgt for en meget sjælden lidelse, men da neurologens fejlvurdering var sket over fem år før, den blev opdaget, havde Mette Nielsen ikke mulighed for at klage.
I sager som hendes, hvor en patient ønsker at klage over en lægefejl, er der nemlig en forældelsesfrist på fem år, og forældelsesfristen gælder fra det tidspunkt, hvor fejlen er begået, og ikke fra det tidspunkt, hvor fejlen bliver opdaget.
Forældelsesfrist kritiseret
Dette har mødt kritik fra flere nordjyske folketingsmedlemmer. Blandt andre fra Venstres retsordfører Preben Bang Henriksen, som i slutningen af februar stillede dette spørgsmål til sundhedsminister Magnus Heunicke (S):
”Ministeren bedes redegøre nærmere for de frister, der gælder for erstatningssager mod læger, herunder begyndelsestidspunktet for fristernes beregning. Finder ministeren det rimeligt, at visse frister øjensynligt løber fra det tidspunkt, fejlen blev begået og ikke fra tidspunktet for fejlens konstatering – eventuelt suppleret med ultimativt udløbstidspunkt?”
Ministeren vil ikke droppe frist
Sundhedsministeren har nu besvaret spørgsmålet.
- Det er naturligvis beklageligt, når borgere oplever, at de ikke har haft mulighed for at klage, fordi en lægefejl først er konstateret efter udløbet af den absolutte klagefrist på fem år, lyder det i svaret fra Magnus Heunicke (S).
Sundhedsministeren lægger dog ikke umiddelbart op til at droppe forældelsesfristen i sager som eksempelvis Mette Nielsens.
- Samtidig vurderes det ikke at være hensigtsmæssigt, hvis der ikke eksisterede en klagefrist inden for patientklagesystemet. Der tænkes i den forbindelse særligt på det vanskelige i at oplyse sager, der ligger mange år tilbage. Jeg vil dog være indstillet på at undersøge behovet for, om fristen på fem år i særlige tilfælde bør være længere, siger Magnus Heunicke.