Se videoen: Nu har elgene smidt deres gevirer

Elge i Lille Vildmose har nu begge smidt deres gevir.

Det er ikke mere end en lille uge siden, at Peter Gibby, der arbejder på Lille Vildmosecentret, overværede, da en af mosens store elge tabte halvdelen af sit gevir.

Peter Gibby kunne derefter tage geviret med hjem, som vejede omtrent 4,4 kilo og målte cirka 60 centimeter fra spidsen til der, hvor det er knækket af.

Nu har elge begge smidt deres gevir, og derfor havde de rig mulighed for at nyde solens varme fredag uden de ekstra kilo på hovedet.

FAKTA

Elge og hjortearter taber hvert år deres gevirer. Og hvert år vokser et nyt gevir ud.

Geviret består af et hornmateriale, som kan sammenlignes med menneskenegle.

Når et nyt gevir vokser frem, er det pakket ind i et tyndt hudlag, som ligner fløjl. Det hedder bast. Det begynder at falde af, når geviret har nået sin maksimale størrelse.

Hvert år bliver dyrenes gevir større. Men når en elg eller hjort bliver gammel, så bliver det stille og roligt en anelse mindre igen.

Kilde: Biolog og naturvejleder fra Lille Vildmosecentret, Jakob Konnerup.

Geviret udstilles

Når Lille Vildmosecentret åbner i foråret, vil man kunne opleve begge elgenes kastestænger, som det hedder. De bliver nemlig udstillet, så gæsterne har mulighed for at se begge sider af det store gevir fra elgen.

Biolog og naturvejleder i Lille Vildmosecentret Jakob Konnerup mener, at elgen var en af de første, der blev sat ud i området. Han anslår, at den er omkring otte år gammel.


Seneste nyt

fra Nordjylland