Mod toppen af Afrika


I 10 døgn kæmpede 14 nordjyder om en tur til Kilimanjaro. Signe Nyholm Thomsen stod tilbage som vinder. Vi følger rejsen mod toppen af Afrikas højeste bjerg – en tur, der skal vise sig at blive både nervepirrende og uforglemmelig.

Gud, hjælp os og giv os styrke. Vi har brug for at kunne bestige sikkert til Uhuru Peak under din beskyttelse for at få opfyldt vores drømme.

Amen.

I lyset fra pandelamperne står en gruppe i rundkreds med armene over hinandens skuldre. Stedet er Kosovo Camp på sydsiden af Kilimanjaro i 4900 meters højde.

Flere dages opstigning under barske forhold har sat sine spor hos holdet. En har hævede læber og hænder. En anden har det lidt som om, hjernen er ved at springe i luften. Kulden er lammende, og den iltfattige luft gør det svært at fokusere på meget mere end blot at sætte den ene fod foran den anden.

Et års forventning kulminerer nu. Om syv timer befinder holdet sig efter planen på toppen af verdens højeste fritstående bjerg.

Men Kilimanjaro viser sig fra sin drilske side, og de næste syv timer skal vise sig at blive én lang kamp både fysisk og psykisk, hvor Signe Nyholm Thomsen bliver konfronteret med det, hun har frygtet mest på bjerget.

Se Signes rejse mod toppen i "Udfordringen - Kampen mod Kilimanjaro" lige her eller nederst i denne fortælling. Serien sendes på TV2 Nord Salto søndage klokken 19.45.

En episk slutspurt og en billet til Kilimanjaro


- Jeg vandt kraftedeme!

26-årige Signe Nyholm Thomsen fra Aalborg knækker forover af grin og begejstring. Det er september 2020 og hun har netop vundet TV2 Nords “Udfordringen” med få sekunder – en præstation, der udløser en billet til Tanzania for at bestige Kilimanjaro.

Se slutspurten i "Udfordringen" her.

Nu gælder det bare om at vente. Og forberede sig. Coronapandemien betyder, at turen til Tanzania ender med først at kunne gennemføres over et år efter sejren, og i tiden frem mod afrejse træner Signe Nyholm Thomsen udholdenhed, blandt andet ved at dyrke crossfit.

Hun har allerede bevist i “Udfordringen”, at hun ikke er typen, der let bliver slået ud. Der er dog én ting, Signe frygter.

- Jeg gider ikke fryse. Jeg synes, det er træls. Det bliver en udfordring – jeg skal pakkes godt ind, siger hun.

quote Jeg gider ikke fryse. Jeg synes, det er træls

Signe Nyholm Thomsen

Heldigvis for Signe har hun en at lune sig ved i teltet efter de lange og hårde dage på bjerget. Signes mor, Susanne Nyholm Thomsen, tager nemlig med på Kilimanjaro.

- Jeg vil gerne dele oplevelsen med min mor. Vi har en god relation. Jeg stoler på, at hun kan holde til det. Hun er i god form, siger Signe Nyholm Thomsen.

55-årige Susanne har tidligere vandret op til Everest Base Camp i Nepal i godt 6500 meters højde, og hun har i flere år talt om at bestige Kilimanjaro.

- Jeg kan ikke få armene ned. Det er fantastisk. Det er målet med mit liv, siger Susanne Nyholm Thomsen og griner hjerteligt.

Udover Signe og Susanne består holdet fra Nordjylland af ekspeditionsleder Jon Lindberg, der er kendt fra “Alene i vildmarken” og videojournalist Robert Bedsted, der skal filme turen mod toppen.

Ekspeditionen består af Robert Bedsted (tv) Jon Lindberg, Susanne Nyholm Thomsen og Signe Nyholm Thomsen.
Ekspeditionen består af Robert Bedsted (tv) Jon Lindberg, Susanne Nyholm Thomsen og Signe Nyholm Thomsen.
Foto: Arkiv/TV2 Nord

Nu begynder eventyret


Det er 26. januar 2022. Ventetiden er forbi, og holdet er endelig ankommet til Tanzania. De mødes med deres chefguide Jeffery Kimolo, som tjekker holdets udstyr og gennemgår strategien for opstigningen.

Jon Lindberg viser det udstyr, der skal med på turen.

Jeffery Kimolo er en erfaren herre på Kilimanjaro. Han har været på det højeste punkt, Uhuru Peak i 5895 meters højde, intet mindre end 173 gange.

Han ved med andre ord, hvad han taler om, når det gælder opstigningen på bjerget.

Jeffery Kimolo kender Kilimanjaro særdeles godt.
Jeffery Kimolo kender Kilimanjaro særdeles godt.
Foto: Robert Bedsted / TV2 Nord

- Hvis man skal bestige Kilimanjaro, skal man være godt forberedt. Først og fremmest skal man træne, så man er i god fysisk form. Dernæst skal man have styr på sit udstyr. Udstyret spiller en afgørende rolle, og det skal være af høj kvalitet – især når man kommer op i højderne, siger Jeffery Kimolo.

Udover Jeffery er der et team bestående af 12 mænd med til at bære telte, udstyr og mad op ad bjerget.

quote Jungleturen var satme hård, men det var dødlækkert

Signe Nyholm Thomsen

“Pole-pole!”

Ekspeditionen begynder ved Lemosho Gate ved foden af Kilimanjaro. En rute, der angriber bjerget fra vestsiden, og som bringer ekspeditionen gennem flere klimazoner fra tropisk regnskov til alpin arktisk ørken.

Kilimanjaro udfordringen
Foto: Robert Bedsted / TV2 Nord

Varmen er tung i regnskoven, og allerede på første dag får holdet en forsmag på de prøvelser, der venter forude.

- Det er fucking hårdt, siger Signe Nyholm Thomsen.

Holdet skal lære, hvordan man stiger op på den mest hensigtsmæssige måde, og løbende lyder det “pole-pole” fra de erfarne bærere. Det er swahili og betyder “langsomt-langsomt.”

I Big Tree Camp gør Signe status.

- Jeg har glædet mig rigtig meget til jungleturen, og den har levet op til forventningerne. Den var satme hård, men det var dødlækkert, siger hun.

Kilimanjaro udfordringen
Foto: Robert Bedsted / TV2 Nord

Fra Big Tree Camp går turen videre til Shira Camp 1. Humøret er højt, selvom mor Susanne Nyholm Thomsen undervejs begynder at gå lidt sukkerkold, og selvom den tynde luft i 3600 meters højde gør det svært at tale i længere sætninger.

I Shira Camp 1 er smilet stort, da Signe viser et lille, transportabelt toilet frem, der er gemt bag en grøn teltdug.

- Det vigtigste er, at vi har fået vores eget toilet, siger hun og griner.

Inden holdet kryber ned i soveposerne for at lade op til næste dags udfordringer, ser de på stjernehimlen.

- Hold kæft, det er flot. Hvis jeg tænkte, at jeg havde set en flot stjernehimmel i Danmark – så nej. Der er jo ingen lysforurening herude. Shit, det er pænt, siger Signe Nyholm Thomsen.

Så smukt, at man bliver blød i knæene. Så stille, at det næsten larmer


Det er morgen i teltet på Shira Camp 1, hvor ekspeditionsleder Jon Lindberg og videojournalist Robert Bedsted fra TV2 Nord har sovet side om side.

Mens resten af holdet så småt gør sig klar til dagens etape frem mod næste camp, er Robert Bedsted ved at tage et EKG. Han har tidligere haft en hjerterytmeforstyrrelse, der kaldes atrieflimmer, og selvom han blev opereret i 2019 og erklæret helt rask, har han taget måler og medicin med for en sikkerheds skyld.

Udfordringen Kilimanjaro
Foto: Robert Bedsted / TV2 Nord

Hjertemonitoren viser, at atrieflimmeren er tilbage, og Robert Bedsted tager medicin, der skal stoppe anfaldet.

Læger har godkendt Roberts medvirken

Robert har før ekspeditionen været igennem et omfattende lægetjek hos både sin egen læge og en kardiolog, der begge har givet grønt lys til, at han kan løse tv-opgaven, uden de forventer problemer.


Lægetjekket er vigtigt, for atrieflimmer betyder, at hjertets forkammer ”flimrer” i stedet for at pumpe og så er det vanskeligt at ilte blodet ordentligt. 


Siden operationen i 2019 har Robert imidlertid været helt rask, så lægernes udgangspunkt er, at han roligt kan dække ekspeditionen med sit kamera. 


For en sikkerheds skyld tager han dog medicin med, der kan dæmpe et eventuelt anfald.

Efter tre kilometers vandring står det dog klart, at medicinen ikke stopper anfaldet. Robert må tage en kortere rute til Shira Camp 2, der er næste destination. Han skal have styr på hjertet, der slår med 212 slag i minuttet.

Resten af holdet fortsætter langs den planlagte rute og oplever, hvordan terrænet varierer. Nogle steder må de klatre for at komme frem. Udsigten er bjergtagende.

- Meget har jeg set i mit liv, men det her, det er helt ekstremt. Puha, man bliver helt blød i knæene, siger Signe Nyholm Thomsen.

Særligt stilheden gør indtryk på ekspeditionsleder Jon Lindberg.

- Det her sted er vanvittigt. Jeg har aldrig oplevet stilheden på den her måde. Der er så stille, at der næsten larmer, siger han.

Udfordringen Kilimanjaro

Kilimanjaros vilde vejr


Signe Nyholm Thomsen kalder sig selv for “en frossenpind”. Hun hader at fryse, og netop vejret har været den faktor, der har fyldt mest for hende.

Med rette. For vejret på Kilimanjaro er meget omskifteligt, og bare 10 minutter efter holdet har gået i høj sol, vælter det ned med regn og hagl.

Udfordringen Kilimanjaro
Foto: Robert Bedsted / TV2 Nord

Det betyder, at holdet ved ankomsten til Shira Camp 2 i 3850 meters højde er drivvåde – for Signe og Susannes vedkommende er vandet trængt helt ind i støvlerne. På en snor forsøger de at tørre tøjet inden morgendagens 10 timer lange vandring.

I alt bevæger man sig gennem fem klimazoner, når man bestiger Kilimanjaro. Det kan være lidt af en prøvelse for tv-udstyret, der er med for at dokumentere Signes vej mod toppen.

Derfor har videojournalist Robert Bedsted løbende testet, om udstyret kan klare det til tider barske vejr:

Savn og mavekramper


Når man går på verdens højeste fritstående bjerg og tankerne får frit spil, kan man godt komme til at føle sig lille.

Det oplever Signe Nyholm Thomsen på fjerdedagen, hvor den længste distance skal tilbagelægges – en vandretur på 10 timer, der går forbi Lava Tower og ender ved foden af den legendariske Barranco-væg.

- Jeg tænker på min hund. Jeg ved godt, at det går fint, men der skal ikke så meget til, når man er heroppe, siger Signe med tårer i øjnene.

Udfordringen Kilimanjaro
Foto: Robert Bedsted / TV2 Nord

- Jeg glæder mig til at høre fra ham. Hvor er det åndssvagt, mand.

Efter fem timers vandring holder ekspeditionen pause ved Lava Tower. De er godt slidte oven på en hård dag, der langt fra er slut.

- Jeg tænker “stop, jeg kan ikke mere. Jeg vil ned nu.” Det er hårdere, end jeg havde regnet med, siger mor Susanne Nyholm Thomsen.

Signe har haft ondt i maven undervejs, og hun må lægge sig ned med mavekramper.

- Det siger lidt om hvor barskt, det er, når den stærkeste på holdet ligger og har mavekramper, siger videojournalist Robert Bedsted.

Signe Nyholm Thomsen får det heldigvis bedre. Det er godt, for i morgen venter endnu en kraftpræstation. Den sagnomspundne Barranco-væg. En 360 meter høj klippevæg, der rejser sig næsten lodret op.

Kilimanjaros sande helte


quote Det er vildt imponerende at se dem klatre op ad en lodret klippevæg med en rygsæk på ryggen og ti kilo oppakning balancerende på hovedet

Jon Lindberg

Hvert år forsøger 50.000 forhåbningsfulde turister at nå til Uhuru Peak på toppen af Kilimanjaro. En tredjedel af dem må give op undervejs.

De lokale guider og bærere er helt afgørende for en succesfuld opstigning, og tommelfingerreglen er, at der er tre bærere med pr. person, ligesom der også er en kok og en chefguide med på teamet. Bærerne transporterer telte, udstyr, mad og køkkenfaciliteter.

Udfordringen Kilimanjaro
Foto: Robert Bedsted / TV2 Nord

Man kan hurtigt få tanken, om ikke det ville give mere mening at bygge hoteller på Kilimanjaro og køre folks tasker dertil. Men sådan en løsning ville have store konsekvenser for lokalområdet.

- Hvis alt var forberedt i lejre oppe på bjerget, så var der ikke arbejde til ret mange lokale. Ved at transportere udstyret med et hold af bærere, holdes folk i arbejde, siger den lokale chefguide Jeffery Kimolo.

Det er benhårdt arbejde fra tidlig morgen til sen aften, men det bjergvante team holder humøret højt og har hele vejen igennem masser af overskud.

- Jeg er målløs over de lokale bærere. Det er vildt imponerende at se dem klatre op ad en lodret klippevæg med en rygsæk på ryggen og ti kilo oppakning balancerende på hovedet, siger Jon Lindberg, der kalder de lokale bærere for “bjergets sande helte”.

Kiss or goodbye


Da Signe Nyholm Thomsen betragtede Barranco-væggen fra campen, tænkte hun, at det simpelthen ikke ville kunne lade sig gøre at klatre der.

- Det lignede, at muren var lodret, siger hun.

Nu befinder hun sig på den 360 meter høje væg. En væg, hvor der nogle steder er 100 meter ned, hvis man falder.

Et af de steder på Barranco-væggen, hvor man lige skal tage mod til sig, før man fortsætter, er ved den såkaldte Kissing Rock. Her er stien så smal, at man skal læne sig ind mod en udhængende klippe for ikke at falde ned.

Mange giver klippen et kys, når de passerer den – deraf navnet. Signe planter kortvarigt læberne på stenen. Læner hun sig bagover, er der 105 meters frit fald.

Udfordringen Kilimanjaro
Foto: Robert Bedsted / TV2 Nord

Efter tre timer på den legendariske væg kan ekspeditionen endelig holde en pause, før turen går videre mod Karranga-lejren i 4000 meters højde.

- Jeg havde aldrig drømt om, at det ville være så hårdt, siger Signe Nyholm Thomsen, der kæmper med at sammensætte sætningerne i den tynde luft.

Hvis holdet fra morgenstunden troede, at prøvelserne ville være overstået efter Barranco-væggen, tog de fejl. Himlen åbner sig over Kilimanjaro, og igen gennemvædes både deltagere og udstyr.

Samtidig får flere på ekspeditionen hovedpine, og mor Susanne udviser tegn på højdesyge og begynder at hæve op flere steder.

HØJDESYGE

Højdesyge er symptomer, som opstår på grund af manglende tilpasning til det lavere ilttryk i store højder.


De typiske symptomer er:

  • Hovedpine
  • Kvalme
  • Nedsat lyst til mad
  • Søvnløshed
  • Udmattelse


Højdesyge kan forekomme, når man opholder sig i højder over 2.500 meter på grund af det lave ilttryk i store højder. I sjældne tilfælde kan man også få højdesyge ved højder mellem 2000 til 2500 meter.


Kilde: Sundhed.dk

- Jeg har aldrig været så presset i hele mit liv, siger 55-årige Susanne Nyholm Thomsen.

- Det er frygteligt hårdt og demotiverende at gå, klatre og kravle i silende regn i mange timer i træk.

Susanne Nyholm Thomsen og Robert Bedsted holder krisemøde.

Susanne får medicin mod højdesyge, inden det er tid til at krybe i ly i teltene.

Den hårdeste dag - indtil videre


- Min læbe... Jeg ved ikke, hvad det er. Den er helt svulmet op.

Kilimanjaro har sat sine spor på Susanne Nyholm Thomsens krop på dagen, hvor slutspurten nærmer sig. Fra Karanga-lejren skal holdet nu videre til Kosovo Camp i 4832 meters højde.

Fysikken presses mere og mere for hvert skridt på vandringen, der er en stigning på 800 højdemeter.

For Signe Nyholm Thomsen er strækningen den hårdeste indtil videre, og ekspeditionsleder Jon Lindberg gør hvad han kan for at opmuntre og heppe på hende – og minde hende om at drikke en masse vand.

- Det har nok noget med højden at gøre. Jeg har hovedpine. Det er sgu stramt, at man skal gå så meget op, når ens hjerne er ved at springe i luften, siger hun.

Med kurs mod toppen af Afrika


I seks dage har vinderen af TV2 Nords “Udfordringen” sammen med sin mor Susanne, ekspeditionsleder Jon Lindberg, videojournalist Robert Bedsted og et erfarent lokalt team bevæget sig tættere og tættere på den ultimative destination – Uhuru Peak på toppen af Kilimanjaro.

Nu er tiden kommet.

Det er midnat, og holdet bliver vækket for at gå den sidste distance på opstigningen. Først skal de bevæge sig på en bjergryg mod punktet Stella Point, der markerer Kilimanjaro-vulkanens enorme kraterkant, og til sidst skal de bevæge sig langs med kraterkanten frem til Uhuru Peak, der er Afrikas højeste punkt.

Udfordringen Kilimanjaro
Foto: Robert Bedsted / TV2 Nord

Inden turen begynder, samles deltagerne i en rundkreds, og chefguide Jeffery Kimolo beder Gud om hjælp, styrke og kraft til at komme sikkert frem.

“Amen,” lyder det fra holdet.

Udfordringen Kilimanjaro
Foto: Robert Bedsted / TV2 Nord

Signe Nyholm Thomsen har hele tiden frygtet kulden på Kilimanjaro, og her på den afgørende sidste stigning bliver hun mere presset end nogensinde før. Kombinationen af sne, blæst og 10 minusgrader får Signe til at fryse helt ind til knoglerne, og det bliver besluttet at sætte tempoet op.

- Vi er alle ved at være godt pressede af vinden, blæsten, kulden, kvalme og træthed, siger ekspeditionsleder Jon Lindberg.

Der er 850 højdemeter fra Kosovo Camp til Stella Point, og fra Stella Point er der yderligere 200 højdemeter til toppen af Afrika.

350 højdemeter under toppen får videojournalist Robert Bedsted endnu et anfald af atrieflimmer, og det bliver besluttet, at han skal vende om for at få ro på hjertet.

Han siger farvel til holdet, der fortsætter i nattens mørke med kurs mod Uhuru Peak.

Forløsning i 5895 meters højde


Solen begynder at vise sig i det fjerne. Det er tidlig morgen den 2. februar 2022. På toppen af verdens højeste fritstående bjerg sidder følelserne uden på tøjet.

For over et år siden vandt Signe Nyholm Thomsen en billet til Uhuru Peak på Kilimanjaro. Nu kan hun endelig stille sig ved skiltet, der markerer, at hun har nået sit mål. Også mor Susanne Nyholm Thomsen og Jon Lindberg er nået helt til tops.

Signe Nyholm Thomsen vandt turen til toppen af Kilimanjaro i TV2 Nords "Udfordringen".
Signe Nyholm Thomsen vandt turen til toppen af Kilimanjaro i TV2 Nords "Udfordringen".

Turen har været barsk, og de sidste timer har tårerne presset på, ligesom kvalmen har været voldsom.

Derfor er det med blandede følelser, at Signe poserer foran skiltet, inden turen igen går nedad.

- Det var vanvittigt hårdt. Jeg stortudede og var ved at kaste op. Man er glad for at stå der, men man har det dårligt i hele skroget og vil gerne ned igen og i balance, siger hun kort efter at have forladt Uhuru Peak.

Se alle fire afsnit af “Udfordringen - Kampen mod Kilimanjaro” lige her:

Udfordringen - Kampen mod Kilimanjaro (S2:E1)
Udfordringen - Kampen mod Kilimanjaro (S2:E2)
Udfordringen - Kampen mod Kilimanjaro (S2:E3)
Udfordringen - Kampen mod Kilimanjaro (S2:E4)


"Udfordringen - Kampen mod Kilimanjaro" er tilrettelagt af Robert Bedsted

Redaktør Ingrid Buch

Denne webdok er skrevet af Josefine Blicher Brader