LIGE NU:

Skak på skoleskemaet: - Jeg får lov til at bruge min hjerne noget mere

Tusindvis af nordjyske børn har i dag deltaget i Skolernes Skakdag, hvor de har konkurreret mod elever fra hele landet. På Tornhøjskolen i Aalborg er skak blevet en del af skolens DNA.

Fredag var der skak på skoleskemaerne rundt omkring i Danmark. 4.600 elever fra 22 skoler i Nordjylland har i løbet af dagen trænet deres færdigheder på brættet mod elever fra resten af Danmark.

På Tornhøjskolen i Aalborg Øst brugte de også dagen på at spille skak. Men det gør de faktisk ret så ofte, og det er der ifølge en af skolens lærere en god grund til.

- Det er hjernetræning, og det ved både elever, forældre og vi skolelærere. Der er noget særligt omkring det. Når man er god til skak, så kan man bruge den der oppe, siger Hans Peter Lund Abildgaard og peger på sit hoved.

Han er skolelærer og inklusionsvejleder på Tornhøjskolen i Aalborg Øst, og han er fortaler for, at man indimellem bytter bøgerne ud med bønder, tårne og springere. Han mener, at spillet kan være med til at højne både trivsel og faglighed blandt eleverne.

- Det, som man kan bruge skak til, det er jo i bund og grund at skabe rum for deltagelse for elever, som gerne vil være med. Og skak åbner bare en masse muligheder og døre, for børn der gerne vil, men som måske slår sig på nogle andre fællesskaber i skolesammenhæng, siger han.


Skolens elever er også godt tilfredse med, at skak er blevet en tilbagevendende disciplin på skoleskemaet.

- Jeg får lov til at bruge min hjerne noget mere, og jeg får også lov til at lære noget nyt. Og jeg bliver bedre til noget, og det er noget, der virkelig interesserer mig, siger Line Nikita Brandt Nielsen fra 5.J på Tornhøjskolen.

Dansk skoleskak blev stiftet i 1960, og i dag er 60.000 elever fra 600 skoler aktive i skoleskak.