Skoleelever i havsnød: Nu står nordjysk skole til kæmpebøde

Skolelederen hylder sine lærere - trods mulig kæmpebøde.

Skipper Clement Skolen havde et medansvar for, at det gik galt, da en gruppe 8. klasses elever kom i havsnød ved Øster Hurup. 

Det mener Nordjyllands Politi, som lægger op til, at skolen skal have en kæmpebøde for ikke at have sikret eleverne godt nok. Bødekravet vender vi tilbage til.

I dagene 22.-23. marts skal Retten i Aalborg nemlig først tage stilling til, om Skipper Clement Skolen handlede forkert i forbindelse med en af de mere dramatiske episoder til søs i Nordjylland de senere år.

Episoden fandt sted 15. juni 2021, da en 8. klasse fra skolen var på lejrskole i Dokkedal. I forbindelse med lejrskolen var der arrangeret en dag, hvor eleverne skulle til Øster Hurup for at hygge sig med lære at sejle på paddle-boards.

Vejret var godt og vinden rolig, da 21 elever og lærere stod til søs for at lære at padle på de populære boards, som har vundet stærkt frem de senere år.

Storalarm

Hyggen vendte med ét til uhygge, da vejret brat slog om, og vinden friskede op med det resultat, at elever og lærere mistede kontrollen over deres paddle-boards og blev ført til havs. Det lykkedes at få samlet en del af eleverne, som fik kæmpet sig ind til land, mens andre drev rundt på må og få uden evne til at selv at padle i land.

Derfor blev der slået storalarm, og der blev sendt både helikopter, redningsbåde og flere ambulancer til stedet. 

Det sidste blev der heldigvis ikke brug for, for efter en vellykket redningsaktion blev alle bjærget i land, og ingen kom fysisk til skade.

”Udsat for alvorlig fare”

Skoleklassen havde en SUP-board instruktør med, da det gik galt, men en af de ting, der fremgår af anklageskriftet i sagen mod Skipper Clement Skolen er, at den lærer, der stod for arrangementet ikke på forhånd havde undersøgt, hvilke kvalifikationer instruktøren havde.

Læreren havde heller ikke selv erfaring med paddleboards, hedder det i anklageskriftet, ligesom der ikke forelå skriftlige sikkerhedsinstrukser, hverken til anvendelsen af paddleboards, eller forholdregler i forhold til kæntring eller ulykker.

Det fremgår, at det alt sammen medvirkede til, at ”21 elever og lærere blev udsat for alvorlig fare, idet flere af eleverne ikke selv kunne komme i land”, som det hedder i anklageskriftet.

Se tidligere interview med skoleleder Peter Würtz herunder.

En større redningsaktion blev i formiddags sat i værk i Øster Hurup. En skoleklasse kom i havsnød, da de skulle stå på SUP-board på havet, og vejret pludselig vendte.

Skoleleder hylder sine lærere

Skoleleder på Skipper Clement Skolen, Peter Würtz, siger til TV2 Nord, at den dag i dag er han stolt over sit personale:

- Fordi de har gjort ikke bare 100 procent, men langt over. Først har de tilrettelagt en fabelagtig uge for en klasse, der ikke kunne komme afsted til Tyrkiet grundet corona.

- Så medvirkede de i udstrakt grad til redningsaktionen, så de fortjener ikke dårlig omtale.

Men mener du ikke der skal placeres et ansvar?

FOROMTALE AF RETSSAG

Denne artikel er en foromtale af en retssag. Det betyder, at artiklen er skrevet ud fra retssagens anklageskrift.

De tiltalte, der er nævnt i artiklen, er ikke dømt. Hvis man er tiltalt i en retssag, så har anklagemyndigheden vurderet den sag, politiet har arbejdet på og besluttet at rejse tiltale i retten.

Her vil de tiltalte samt eventuelle vidner blive indkaldt og afgive forklaring, hvorefter sagen vil blive afgjort.

- Jo, retssagen er på sin vis velkommen, for jeg håber at nogen kan se det urimelige i at jeg skal ophøjes til ’skibsreder’- qua jeg betalte honoraret, står jeg som skibsredder til de her stand up paddle-boards – og det kan jeg slet ikke forstå, lyder kritikken.

I stedet mener han at ansvaret skal placeres andetsteds.

- Havde jeg haft to lærere der har haft viden, så kunne jeg se rimeligheden i at vi som skole fik et svirp over næsen. Jeg håber de (SUP-board instruktørerne, red.) er kommet så langt at de bruger en følgebåd og læser vejrudsigten, siger skolelederen og understreger det ikke har ændret procedurer hos dem.

Han vil fortsat have tillid til de professionelle aktører skolen bruger og nævner et eksempel:

- Dagen efter var de på gokartbanen i Mou – der tjekkede jeg ikke hjelm og sikkerhedsseler. Når vores lærere bruger professionelle aktører, må vi have tillid. Men fra nu vil vi nok tjekke en gang ekstra, når det handler vand, siger han forud for retssagen.

Politiets anklager i sagen lægger op til at kræve Skipper Clement Skolen idømt en bøde på 45.000 kroner, hvis retten mener, at skolen har gjort sig skyldig.


Seneste nyt

fra Nordjylland