Socialt medie-fænomen mingler med Ronaldo
Over 600.000 følgere og 24 millioner likes, men hun savner anerkendelse og mod i Danmark til at udnytte det.
Haaland.
Ronaldo.
Pep Guardiola.
Og en U15-træner i Aalborg Freja.
Hvem skiller sig ud?
På en aften i Dubai sidste år gjorde ingen af dem.
Her vandt Maymi Asgari - der i al stilfærdighed til dagligt træner og spiller i Aalborg Freja, mens hun læser sociologi på Aalborg Universitet - nemlig en stor pris som ”Best Video Creator 2023.”
Hendes evner med bolden, hvor hun primært gør sig som freestyler og hendes fremtoning, hvor den iranskfødte og tørklædebærende ”bryder barrierer”, har katapulteret hende op som gigantisk influencer og SoMe-stjerne på blandt andet TikTok.
Undrer sig
Adidas har også fået øjnene op for den begavede jonglør og gjort hende til en del af deres ”breaking barriers” - og det er der brug for.
For det var først så sent som i 2022, at hun for første gang kunne rejse fra en lufthavn, uden hun som muslimsk minoritet havde prøvet at blive taget til side i lufthavnens security.
Over 600.000 følgere og 24 millioner likes er en sjat.
Alligevel undrer det SoMe-fænomenet, at ikke mange danske virksomheder vil røre ved hende:
- Altså 600.000 følgere, det lyder som mange – og er det også – men det er åbenbart ikke nok til, at blive det eksempel som folk og organisationer bruger til at vise, at den her gruppe af mennesker faktisk også kan gøre det her.
- Og jeg ved ikke hvorfor, siger Maymi Asgari til Brix og Jørgensen i Tredje Halvleg – efter hun har fået pusten.
- Det kan også være noget med mine egne fordomme. Det kan jo være noget at gøre med mit udseende. Det kan jo være noget at gøre med, hvad jeg har sagt på sociale medier, lyder det reflekteret og indrømmer, at hun har sine meningers mod.
Og det kan give en berøringsangst.
- Et klassisk eksempel kunne være, da kvinderne i Australien (kvindelandsholdet i fodbold, der spillede VM i Australien sidste år, red.) skulle udgive deres fodboldtrøjer. Hvorfor ikke lave et eller andet nice - og det behøver ikke nødvendigvis være med mig, understreger hun.
Med andre ord; hun vil gerne have, at man tog en chance og viste, at landsholdet er for alle.
Maymi Asgari oplever ikke, Danmark er så langt fremme.
Ganske ejendommeligt var Maymi i øvrigt en af kun 70 udvalgte kvinder, der netop blev inviteret til det historisk store kvinde-VM af FIFA.
Danmark ikke stort nok
Og netop den store verdens blik på hende kontra Danmark og manges berøringsangst med en tørklædebærende kvinde, midt i 20’erne, som har gjort en tilværelse ud af at bygge bro, gør, at hun orienterer sig mest mod udlandet.
- Jeg har bare ikke fået de muligheder (i Danmark, red.), siger hun.
- Jeg føler personligt selv, at jeg har nok følgere til at kunne blive inviteret ud til forskellige ting. Og jeg ved, at de ved, at jeg eksisterer, og at jeg er i Danmark. Men jeg bliver bare ikke inviteret. Og jeg tror, det har noget at gøre med, at jeg måske er lidt kontroversiel, siger hun igen.
Uden anstrøg af bitterhed. Men med oprigtig forståelse. Og et håb om at det ændrer sig.
- Det gør jo ikke dem til dårlige mennesker. Det er jo bare, fordi de passer på deres virksomhed og deres organisation, lyder det modent.
Og derfor kigger hun mere mod England, hvor fodbolden – kvindefodbolden – buldrer afsted med fyldte stadions, store klubber og en voksende økonomi. Og et væld af forbilleder, der bryder barrierer.
- Jeg har veninder, der både er kvinder med tørklæde og er mørke i huden, så de er jo mere minoritet end det, jeg er, men som arbejder for det engelske landshold eller er journalist på Skysport, forklarer Maymi Asgari.
Derfor er det i mindre skala, hun arbejder for at bryde barrierer på Aalborg Frejas U15-pigehold.
- Jeg vil jo gerne være med til at gøre Danmark til et sted, der er lidt mere divers. Men hvor meget man kan gøre en forskel lige nu, det ved jeg bare ikke, siger Maymi Asgari.
Blev hentet i Gellerup
Hendes egen vej ind i fodbolden startede i skolegården. Og i Aarhus-forstaden Gellerup.
Selv kalder hun ham ”sit livs vigtigste træner.”
Maymi Asgari rendte nemlig rundt og spillede bold i frikvarteret med de ældre elever, og det blev åbenbart bemærket over køkkenbordet hos en far til en Brabrand-spiller, der gik en klasse over Maymi Asgari.
- Han kørte mig egentlig frem og tilbage de første par måneder, husker hun.
Ganske ejendommeligt troppede ”chaufføren” således op i Gellerupparken og bankede på døren til familien Asgari.
- Mine forældre var godt nok sådan i starten: ”Det er da godt nok mærkeligt, men okay.”
- Sådan foregik de første måneder, ”indtil jeg var sådan: ’Ej, jeg synes faktisk det er sjovt at spille fodbold.”
Hør meget mere om hvordan Maymi Asgari bryder barrierer, og hvordan hun betragter sig selv som en doven spiller – og hvordan corona startede det hele i en bette lejlighed i Aalborg.
Alt sammen i denne udgave af Tredje Halvleg, der ligger klar på TV2 PLAY, tv2nord.dk og fra tirsdag aften på TV2 Salto.