LIGE NU:

Specialinstitution får sparekniven: Forældre er bekymrede for, at det kan koste liv

Danmarks eneste institution lavet til og for børn med astma, eksem eller allergi er en del af Aalborg Kommunes sparekatalog for budgettet for 2019. Politikerne vil have institutionen til at spare 400.000 kroner - en hel pædagogstilling

Hyldehaven i Aalborg er ikke en daginstitution som alle andre. Den er faktisk den eneste af sin slags i Danmark.

Børnene i den integrrede institution har nemlig allesammen til fælles, at de lider af behandlingskrævende sygdomme som astma, eksem eller allergi.

Hyldehaven har en normering, der er cirka dobbelt så god som i almindelige institutioner og hele personalet er uddannet i at kunne give børnene medicin. Og det er der en grund til.

- Hvis han får de forkerte fødevarer, kan han for det første få mere eksem og han kan også få anafylatisk chok, så det kan hurtigt blive ret farligt, forklarer Asger Høgsaa om sin søn, der går i Hyldehaven og som lider af eksem og fødevareallergi.

- Heroppe er det ret vigtigt at personalet er indforstået med hvad der kan ske, hvis et barn bliver udsat for situationer de ikke skal udsættes for på grund af deres sygdomme, forklarer Asger Høgsaa

- Så for os vil det være meget meget slemt, at der mangler en pædagog til at holde øje. Det vil skære direkte i børnenes sikkerhed.

Hyldehaven har hjemme på Danalien i Aalborg - mellem Kærby og Vejgård.

"Normeringen er stadig meget høj"

Hyldehaven står lige nu - i magistratens forslag til Aalborg Kommunes budget for 2019 - til at skulle spare 400.000 kroner. Det svarer til en pædagogstilling.

quote for os vil det være meget meget slemt, at der mangler en pædagog til at holde øje. Det vil skære direkte i børnenes sikkerhed

Asger Høgsaa, forælder til barn i Hyldehaven

Hvordan og hvorfor Hyldehaven - der altså er landets eneste målrettede tilbud til børn med astma, eksem og allergi, ville TV2 Nord onsdag gerne have spurgt politikerne i Aalborg Kommunes Familie- og Socialudvalg om - men ingen fra udvalget ønskede at stille op til interview. Fra rådmand på området Mai-Britt Iversen (S) fik vi nedenstående svar i en mail:

"Normeringen (i Hyldehaven red.) er stadig meget høj, også efter besparelsen. Der vil være en normering svarende til ni fuldtidsstillinger, hvor en almindelig institution med samme børnetal på 10 vuggestuebørn og 12 børnehavebørn vil have 4,8 fuldtidsstillinger."

Børnene har andre behov

Men der er altså en grund til at normeringen i Hyldehaven er så høj som den er, og at den nu bliver forringet - selvom den fortsat vil være høj - bekymrer Asger Høgsaa:

- En normal børnehave fører ikke medicintilsyn og har ikke de behov for at smøre børnene og gøre ekstra rent, som vi skal her. Så der er en grund til den høje normering - at vores børn, der har nogle specielle sygdomme, bliver sikret, lyder det fra Asger Høgsaa som fortsætter:

- Vi vil selvfølgelig gerne have den normering der passer til vores børn med de specielle lidelser, så at de overhovedet kan finde på at pille i det, synes vi er en smule forkasteligt.