Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Stine Rex’ ultimative udfordring: - Jeg drømmer om at stå øverst på podiet og vinke

TV2 Nord har fulgt Danmarks bedste ultraløber under hendes mission om at vinde verdens hårdeste ultraløb Spartathlon. Få et smugkig på første afsnit af dokumentaren lige her.

Ultraløber Stine Rex fra Aalborg er på vej mod sit livs udfordring, da vi i programmet første gang møder hende i Aalborg Lufthavn.

Med sig i rygsækken har hun en verdensrekord i 48 timer på løbebånd, hvor hun klarede 340 kilometer og flere både europæiske og danske rekorder.

Men selvom 42-årige Stine Rex er en af Danmarks mest vindende kvindelige ultraløbere, er der ét løb, hun mangler at besejre – det græske ultraløb Spartathlon. En tur på 246 kilometer i den græske hede fra Athen til Sparta.

- Hvem drømmer ikke om at blive nummer ét. Det ville være fuldstændig sindssygt at komme i mål som første kvinde. At stå øverst på podiet og vinke til de andre. Det gad jeg godt, siger Stine Rex.

Se første del af "Stine Rex i Grækenland" her.

Udgik til sidste løb

Aalborgenseren har gennemført Spartathlon to gange før – med en fjerdeplads som sin bedste placering. Tredje gang – for to år siden - måtte hun udgå efter 80 kilometer på grund af dehydrering.

Derfor er det en podie-tørstig ultraløber, der denne gang stiller til start i Athen.

- Jeg har gjort alt, jeg overhovedet kunne: Jeg har trænet til det, og jeg har forberedt mig – jeg føler mig 100 procent klar. Så den skal bare have en på sinkadusen!

STINE REX’ REKORDER

Europæisk mester for kvinder i 48 timers løb

Nordisk mester for kvinder i 48 timers løb

Danmarksmester i 100 Miles på 15 timer og 10 minutter

Danmarksmester i 24 timers løb på 243,7 kilometer

Danmarksmester i 48 timers løb på 384,7 kilometer

Danmarksmester i 24 timers løb på løbebånd på 222,6 kilometer

Vandt Backyard som første danske kvinde

Vandt Ultrabalaton (217 km) i Ungarn som førte danske kvinde

Kvalificeret sig til Badwater Ultramarathon i USA (217 km) som første danske kvinde

Hendes mand og træner Dan Kristensen tror også på, at Stine Rex kan præstere stort i år.

- Hvis dagen er der, og solen står højt på det rigtige sted, og hun har de rigtige ben, så kan hun godt komme i top 3, siger han – og fortæller mere om sin opgave undervejs i løbet.

- Min rolle er at være Stines coach, hjælper og mentaltræner. Og at få hende på rette spor, når hun begynder at løbe over evne og så dæmpe hende lidt. For hun har det med at blive bidt af de andre top-5 løbere og vil ikke have, de overhaler hende. Så der skal jeg minde hende om, at der er lang vej til mål endnu – vi venter lige lidt, fortæller Dan Kristensen.

Dan Kristensen er både Stine Rex' mand og træner.

Til daglig arbejder Stine Rex som fitnessinstruktør og koordinator i DGI-Huset i Aalborg. Hun løber en time hver eneste morgen – og derudover løber hun til og fra alle sine aftaler.

Løber for Legeheltene

Selvom Stine Rex selv skal stå for at tage de tusindvis af skridt, hun tilbagelægger på ruten fra Athen til Sparta, så er hun alligevel ikke helt alene.

Med sig i tankerne har hun nemlig de syge børn på Aalborg Universitetshospital og deres venner, Legeheltene – som Stine Rex netop er blevet ambassadør for.

ULTRALØBET SPARTATHLON

Spartathlons historie går tilbage til år 490 før Kristi fødsel.

følge sagnet løb soldaten Pheidippides selvsamme rute for 2.500 år siden for at overbringe nyheden om grækernes sejr over perserne.

1983 genopstod hans bedrifter som officielt løb: 246 kilometer på under 36 timer - Spartathlon.

Spartathlon bliver afholdt i den olympiske ånd om fair play og venskab. Alle der kommer i mål i Sparta er vindere.

Præmien er en olivenkrans og en skål vand.

Alle deltagere skal kvalificere sig til Spartathlon - kvinder skal kunne løbe 200 kilometer på 24 timer. I år stiller 342 til start fra 53 lande – kun en tredjedel af dem kommer til at gennemføre.

Distancen, terrænet og de hårde tidsgrænser har givet Spartathlon sit ry som verdens hårdeste ultraløb.

Kilde: Kuul.dk

Legeheltene er voksne, der kommer og underholder børnene med leg og sjov, mens de er indlagt – så tiden og smerterne kan glemmes for en stund.

Et projekt, der lægger Stine Rex hjerte nært, og som hun derfor har valgt at samle ind til under sin deltagelse i Spartathlon.

- På et eller andet tidspunkt holder man jo op med at gøre det, fordi man synes, det er fedt at få en præmie. Så har jeg brug for noget, der er lidt vildere. Og lige præcis dét her er noget, jeg hiver frem, når hverken hoved eller ben ikke gider mere. Så vil jeg tænke på det kæmpestore stykke arbejde, Legeheltene gør, siger hun.

Familien er med i Grækenland for at heppe på Stine Rex.

Følg Stine Rex’ vej mod målet

Om det lykkes for Stine Rex at besejre sine dæmoner og erobre det traditionsrige ultraløb én gang for alle, kan du se lige her:

Du kan også se programmet på TV2 Nord Salto mandag 27. december klokken 19.50. Andet afsnit sender vi på TV2 Nord Salto mandag 3. januar 2021 klokken 19.50.


Drama indtil allersidste minut: - Det var en vild kamp

Foto: Claus Fisker (Scanpix)

Igen blev en 18-årige AaB-midtbanekomet redningsmanden for det nordjyske hold.

AaB kom fredag aften til Vejle for at vinde mod 3F Superligaens bundprop, der ikke har fået et eneste point i de første 10 spillerunder.

Men sådan gik det ikke.

Efter 50 minutter stod der nemlig 2-0 til Vejle, og forhåbningerne om den første sejr i 11 kampe kunne høres i hele trekantsområdet.

Men to AaB-mål i anden halvleg af Oliver Ross og den unge Mads Bomholt sikrede ét point til aalborgenserne, der store perioder var det bedste hold på banen.

- Det var ikke det, vi kom for. Det var at vinde. Men når man er bagud 2 -0 og kommer tilbage, synes jeg egentlig, at man kan stå med en okay følelse efter kampen, siger Oliver Ross til TV2 Nord.

Mogens Jørgensen

Journalist

Lynanalyse

AaB har kun at takke sig selv for, at det kun blev til et point mod det absolutte dårligste hold i 3F Superligaen.

Det uafgjorte resultat kan man så takke unge Mads Bomholt for, da han scorede et næsten identisk mål, som da han sikrede AaB en 2-1-sejr mod Lyngby for tre kampe siden. I aften kom han på banen i anden halvleg og udlignede Vejles føring til slutresultatet 2-2.

Og AaB kan også takke målmand Vincent Muller for en fantomredning i overtiden. Ellers havde Vejle løbet med alle tre point.

Men AaB kan ikke takke hinanden for, de ikke fik scoret på alle de store chancer, de havde i første halvleg. Her kunne AaB have punkteret kampen fuldstændig, men de store chancer blev misbrugt. Nu må man “nøjes “ med ét point.

Kampen i Vejle bar præg af, at begge hold gik efter tre point. Det skabte masser målchancer, masser af tekniske fejl og et kaotisk spil, der konstant bølgede frem og tilbage.

Det har næppe været mange rolige øjeblikke for de to cheftrænere.

- Det var en vild kamp, synes jeg. Der skete mange ting hele tiden, siger Oliver Ross.

Ung midtbane-komet gør det igen

Mads Bomholt fik igen en hovedrolle, da han blev indskiftet i anden halvleg.

Den 18-årige AaB-midtbanemand scorede nemlig det afgørende mål med 10 minutter tilbage af kampen. Med et velplaceret skud uden for feltet, lavede han nærmest en kopi af det sejrsmål, han scorede mod Lyngby for et par uger siden.

Du kommer ind og så afgør det hele?

- Ja, det gør jeg. Jeg får lavet et rigtig, rigtig vigtigt mål, som sætter os lidt i gang, og så presser vi egentlig på til det tredje mål, siger Mads Bomholt til TV2 Nord.

Men det var faktisk Vejle, der var tættest på sejrsmålet. I tråd med kampens generelle kaos fik Vejle prikket bolden ind over målstregen efter et hjørnespark. Men målet blev underkendt for en snæver offside dybt inde i overtiden.

AaB kommer op på 13 point og hopper op på 8. pladsen, inden resten af Superliga-holdene skal spille i weekenden.


Frederik håber på handling efter rystende rapport

Limfjorden og Mariager Fjord er nogle af de områder, der er hårdest ramt af iltsvind, viser en ny rapport. Iltsvindet er på det højeste niveau i 22 år, og der er brug for at handle hurtigt, mener lystfisker Frederik Frederiksen, som ofte forsøger at fange fisk i Limfjorden.


Professor om hemmeligt notat: Alle advarselslamper blinkede rødt

Økonomien var så dårlig på Frederikshavn Havn, at alle advarselslamper lyste konstant rødt allerede tilbage i starten af 2022. Det fastslår professor i økonomi ved Aalborg Universitet Niels Dechow.

Der er behov for likviditet her og nu til Frederikshavn Havn. Det fastslår et notat fra januar 2022. Et notat som Frederikshavn Kommune selv har udarbejdet på baggrund af tal fra havnen.

Professor i økonomi Niels Dechow har gennem længere tid fulgt sagen om den omstridte havn, der i foråret mistede sin selvstændige status som kommunal selvstyrehavn på grund af økonomisk kollaps.

I maj måtte Frederikshavn Kommune overtage Frederikshavn Havn og samtidig en gæld på 1,7 milliarder kroner.

Det undrer økonomiprofessoren, at det tilsyneladende kom som en overraskelse, at økonomien ikke hang sammen, for allerede tilbage i januar 2022 så det dårligt ud – ligesom prognoserne heller ikke var optimistiske.

- Det er utvetydeligt klart, at der skal ske noget, der skal en forandring til, siger Niels Dechow på baggrund af at have læst kommunens eget notat om såvel drift som likviditet på Frederikshavn Havn.

Notat Frederikshavn Havn

Omsætningen er for lav

Kommunens egen vurdering var allerede på det tidspunkt, at omsætningen ganske enkelt er for lav i forhold til renter og afdrag på havnens gæld, som på daværende tidspunkt er på 1,5 milliard kroner.

- Man skal være forholdsvis ubehændig med tal for ikke at se, at der er et problem, fastslår Niels Dechow.

 Han bemærker sig især to problemstillinger, nemlig det at havnen har store lån og lille omsætning.

- Når omsætningen er for lille i forhold til den afdragsbyrde, der er, kan det ikke gå videre på lang sigt, siger han.

 I følge økonomiprofessorer så blinker alle advarselslamper allerede i begyndelsen af 2022.

 - Jeg vil sige, de lyser konstant allerede på det tidspunkt, de er røde, fastslår han og tilføjer, at det der er rigtigt alarmerende er, at driften ikke tilnærmelsesvis kan dække afdragene på lånene. På det tidspunkt burde man nok ligesom havde sat sig ned, og nu skal vi have en uvildig analyse af hvad der egentlig foregår i forhold til at skabe en forretningsmodel, der fungerer for havnen, lyder det fra økonomiprofessoren.

Se hele indslaget her:

Redningsforsøg realiseres ikke

 Et halvt år senere får Frederikshavn Havn udarbejdet en plan med seks forslag til at skaffe penge i kassen.

Ingen af de forslag bliver dog godkendt på borgmesterkontoret og senere i byrådet. Redningsaktionen af havnen udeblev. I stedet overgik havnen til at blive kommunalt ledet.

Den besked kom på et pressemøde i april, da borgmester Birgit S. Hansen (S) fortalte, at der ikke var flere penge i havnen, som nu havde afleveret nøglerne bogstaveligt talt til Frederikshavn Kommune.

Med nøglerne følger en gæld til kommunens borgere på 1.7 milliarder kroner, og havnen skønnes at koste kommunekassen 62 millioner kroner om året.

- I bagklogskabens lys skulle man helt sikkert nok have grebet ind tidligere, lyder det fra økonomiprofessor Niels Dechow, som tilføjer, at problemet kort før kollapset var, at de store investeringer på havnen betød, at havnen var 'to big to fail', som han udtrykker det.

- Man havde sat sig i nogle investeringer, hvor der ikke var nogen vej tilbage,  så jeg kan måske godt forstå logikken i, at man ikke trækker i nødbremsen der, lyder det afslutningsvist fra Niels Dechow.


Thy-duo indtager København med nyt program i P3: - Det bliver krydret med lidt Thy

MD-Duo gæster P3 studiet i deres helt eget program "Godav venner - Fra Thy til Kjøwenhavn". De to thyboer skal bedømme københavnske trends.

To timer hver uge skal to ærkethyboer teste københavneriet. Og hele Danmark kan lytte med.

Martin Dinitzen og Dennis Kristensen fra MD-Duo skifter nemlig musikscenen ud med et radiostudie i København. Det er en stor omvæltning, hvis man spørger de to musikere. Her bliver de udsat for alverdens københavnertrends, som de skal anmelde.

- Det er noget helt andet – vi er gået ind i det her med indstillingen om at være os selv, hygge os og få spillet noget af vores musik, siger drengene.

Og der er ingen tvivl om, at den glade duo er populær i Thy, men nu håber de også at kunne charmere sig ind på folkefærdet på den anden sidde af landet, når de skal have et radioprogram på P3.

- Programmet bliver krydret med en masse Thy, siger Martin Dinitzen, MD-Duo.

I sommerferien ringede P3, og et nyt eventyr åbnede sig op for dem begge. De skulle godt nok stadig stå foran mikrofonerne, men ikke have direkte kontakt med publikum.

- Vi var ikke i tvivl, da de ringede – det lyder sjovt og en anden måde at gøre det på. Så det ville vi gerne være en del af. Vi er sindssygt stolte over, at der er en stor kanal, der vil have et program med os, fortæller Dennis Kristensen, MD-Duo.

Privatbillede.

Den thyske charme indtager radioen for første gang på søndag, og der er ingen tvivl om, at der allerede flyver små sommerfugle rundt i maven.

- Vi er sindssygt spændte på, hvordan københavnerne vil tage imod os. Men vi tror på, at når musikken spiller, så er alt godt, uddyber drengene.

Kulturforskelle og kulturchok

Programmet kommer til at handle om de unge mænd og de kulturforskelle, der kan være i et ellers ret småt land. 

Foruden at give københavnerne et kulturchok vil de selv skulle smage på, hvad storbyen har at byde på.

- Drengene skal bl.a. smage på lidt københavner-bagværk, som jeg er sikker på, de vil kunne lide - jeg tror mere, det er prisen, der bliver svær at sluge, fortæller produceren på programmet, Birk Hansen. 

Det er ikke helt tilfældigt, at P3 vælger at søge til det nordvestlige Jylland for at finde deres nye værtspar. Der kan nemt gå københavneri i det, fortæller Birk Hansen, der til daglig også sidder som producer på flere weekendprogrammer på P3.

Programmet "Godav venner -  Fra Thy til Kjøwenhavn" er en del af P3's talentprogram, der har udviklet en del talenter gennem tiden, så derfor ser produceren heller ikke nogen grænser for, at MD-Duo også kunne blive et hit.

- De bringer noget helt specielt energi ind til studiet. Vi har alle en vision om at give kærlighed til både København og Thy - vi gør det bare meget forskelligt, fortæller Birk Hansen, der glæder sig til at programmet går i luften på søndag. 

"Godav venner - Fra Thy til Kjøwenhavn" bliver sendt hver søndag på P3 i hele oktober.


AaB-angriber inden kamp: - Det bliver ikke i dag

AaB møder om en times tid bundholdet Vejle BK, der endnu ikke har vundet en kamp i Superligaen.

Ifølge AaB's angriber Oliver Ross bliver det heller ikke i dag - fredag - at vejlenserne får tre point på kontoen.

- Det bliver ikke i dag, men det er klart, at vi kommer selvfølgelig stadig med stor respekt, selvom de ikke har vundet, lyder det fra Oliver Ross, da TV2 Nords mand på stedet fanger ham inden kampen.

Taber Vejle til AaB, vil holdet udligne med rekordindehaveren for flest nederlag i træk, som indehaves af Lyngby med 12 nederlag. Den rekord blev dog sat, da Lyngby i 2001/02 måtte spille med amatører, efter klubben gik konkurs i løbet af sæsonen.

Se hele interviewet her: