Største mod mindste: Hvem har statsministerens nummer? Og skal de i gaden?

Kommunernes Landsforening (KL) har topmøde i Aalborg torsdag og fredag. På TV2 Nord har vi sat Aalborg- og Læsøs borgmester stævne som den største og mindste kommune i Nordjylland.

Den ene kommune har 222.000 indbyggere, mens den anden har knap 1800 indbyggere. Men alligevel er opgaverne en del af de samme. 

TV2 Nord mødte Lasse Frimand Jensen (S), borgmester i Aalborg, og Tobias Birch Johansen (V), borgmester på Læsø, til KL's topmøde i Aalborg, hvor de to blev sat stævne.

Tobias, hvis du løb ind i statsministeren ude på gangen i dag, hvad ville så være vigtigt for dig at få sagt til hende?

- Først og fremmest tror jeg, at jeg vil sige velkommen til Nordjylland. Og så vil jeg sige, at jeg synes, det er godt, at hun deltager i vores kommunale topmøde heroppe, siger Tobias Birch Johansen og fortsætter: 

- Og så vil jeg nok gøre hende opmærksom på, at jeg synes, det er rigtig fint, at de driver en regering, som tillader også små kommuner at eksistere i vores land. For det tror jeg, det er vigtigt.

Lasse Frimand Jensen har æren at snakke lidt oftere med statsminister, Mette Frederiksen, da han er partifælle med hende. 

Og han har da også statsministerens direkte nummer.

- Jamen, Mette og jeg er så heldige at mødes en gang imellem og også snakke Vi snakker om, hvordan det går i Aalborg, og hvordan det går i Danmark i det hele taget. Og det er jeg rigtig, rigtig glad for, fordi som den yngste borgmester i Aalborg Kommunes historie, er det godt at have nogle gode folk omkring sig, siger Lasse Frimand Jensen. 

Forskellige kommuner - samme dagsordener

Æren af statsministerens nummer har Læsøs borgmester ikke, men han afslører, at han har haft tidligere statsministeres nummer. 

Tobias Birch Johansen indrømmer da også, at det nok er en fordel af have statsministerens nummer. 

Og selvom det er to meget forskellige kommuner, de to er borgmestre for, så er opgaverne lidt af de samme.

- Det ved jeg ikke. Mange af de overordnede dagsordner og politiker er jo de samme. Så er det så bare den skala, de bliver effektueret i hjemme i kommunerne.

På KL's topmøde er mange af de mest magtfulde mennesker i Danmark til stede og får snakket politik og meget andet. Ender det så med en tur i gaden for de to nordjyske borgmestre?

- Nej, jeg skal hjem. Jeg har tre mindre børn, som jeg forhåbentlig kan komme hjem og sige godnat til på et tidspunkt, siger Lasse Frimand Jensen, mens Tobias Birch Johansen tilføjer:

- Jeg skal til et møde oppe i Frederikshavn nu her i aften, så jeg deltager ikke herude i aften.

- Men det gør de resterende. De bliver indkvarteret på et hotel, og jeg tænker da, at de hygger sig til middagen og drikker eventuelt en øl, inden de går i seng. Men der er jo også en dagsorden i morgen tidlig, så det bliver nok knap så vildt, siger han.

Se hele interviewet med de to borgmestre øverst i artiklen.


Seneste nyt

fra Nordjylland