LIGE NU:

Stor interesse for udgravning ved Vaarst

Nordjyllands Historiske Museum åbner for rundvisninger ved jernalderudgravningen ved Vaarst, og det er populært. Museet kan allerede melde om alt udsolgt.

Landsbyen Vaarst syd for Aalborg er med sine 400 indbyggere ikke den største, men sådan har det ikke altid været. For i jernalderen var Vaarst et magtcentrum i Nordjylland og en helt central plads i lokalområdet.

- Der er ingen tvivl om, at det har været et vigtigt jernalderlandskab. De mennesker, der har boet her, har været nogen, der har styret lokalsamfundet. Det har simpelthen været kernen af en lille stamme, som har ligget i denne del af Jylland, siger Torben Trier Christiansen, der er museumsinspektør ved Nordjyllands Historiske Museum.

Spektakulært fund

I to år har arkæologer gravet og undersøgt området, som spænder sig over mindst tre store gravpladser fyldt med grave. Fra i dag, torsdag, åbner udgravningen mere op for offentligheden, når Nordjyllands Historiske Museum åbner en udstilling med et lille udsnit af de forskellige fund.

Et af fundene er blandt andet et drikkeglas, der stadig er helt intakt. Der er tale om et pokalformet romersk drikkeglas, som ifølge arkæologerne er endt i graven ved Vaarst cirka 400 år efter Kristi fødsel.

Der bliver dog kun vist en kopi af glasset på den nyåbnede udstilling, da det ægte glas er udstillet på Lindholm Høje Museet.

Udsolgte rundvisninger

Nordjyllands Historiske Museum har også første rundvisning af fire i løbet af august torsdag aften. Alle rundvisninger er allerede udsolgt, og på udgravningspladsen vækker den store interesse glæde:

- Det er utrolig spændende, når vi får folk her ud og kan formidle det, vi finder, for der er meget at fortælle, og det er en spændende plads, som sætter endnu en brik i Danmarkshistoriens puslespil, siger Diana Windfeldt-Schmidt, der er arkæolog på pladsen.

- Interessen har været overvældende. Der er blevet udsolgt i løbet af ganske kort tid. Vi har desværre ikke haft mulighed for at holde flere i år, men jeg håber, vi får chancen for at invitere folk ind på et andet tidspunkt, siger Torben Trier Christiansen.

Hvis man ikke har sikret sig en plads til rundvisningen, så er der mulighed for at komme forbi gravpladsen den 29. august, hvor museet holder åbent hus.