LIGE NU:

Transplantation: Efter lang ventetid har Niels fået en nyre

Nyresyge Niels Erik Glerup Sørensen fra Nørresundby har efter flere udsættelser fået doneret en nyre fra sin svigerinde.

Lastbilchauffør Niels Erik Glerup Sørensen fra Nørresundby ligger i disse dag indlagt på Aarhus Universitetshospital, og han er glad. For den nyresyge mand, som kun havde syv procent nyrefunktion tilbage, har torsdag i sidste uge fået doneret en nyre fra sin svigerinde, Annette Andersen.

Og Niels Erik Glerups Sørensens kone, Grete Andersen, kan fra Aarhus Universitetshospital fortælle, at manden har det godt, og at han er glad og lykkelig for, at det er lykkedes at få transplanteret en nyre.

- Alt er forløbet helt efter planen, Niels har det godt, og måske kommer vi hjem allerede i dag eller i morgen, siger Grete Andersen.

Som vi tidligere har fortalt her på TV2 Nord, har det været et forløb med nogle bump, som nu har ført til, at Niels Erik Glerup Sørensen har udsigt til bedring i sin situation.

Niels Erik Glerup Sørensens operation er således blevet udsat et par gange, selv om svigerinden stod klar som donor.

For Aarhus Universitetshospital har på andet år haft store problemer med at få gennemført en lang række operationer, og det er gået ud over patienterne.

Kræftpatienter har retskrav på operation

Ifølge TV2 Østjylland havde hospitalet i august aflyst 3.400 operationer i 2019. På nyreafdelingen har de også haft meget svært ved at få operationstider.

Et af problemerne på Aarhus Universitetshospital er blandt andet, at nyrepatienterne kommer bagerst i køen til operationer, fordi kræftpatienter har retskrav på at komme først til operation.

Niels Erik Glerup Sørensens nyredonor, svigerinden Anette Andersen, er kommet hjem fra Aarhus Universitetshospital, efter hun har afgivet sin ene nyre. Og hun har det også godt efter operationen.

- Jeg har selvfølgelig lidt smerter, men alt er som det skal være, siger Anette Andersen.

Hun har fulgt Niels Erik Glerup Sørensens forløb på tæt hold, og er i dag glad for, at familien stod frem for at fortælle om de ventetidsproblemer, nyrepatienterne har i forbindelse med transplantation.

- Jeg håber, at der er nogen, som har fået øjnene op for, at der er meget lang ventetid for nyrepatienterne. Og efter vi stod frem, har vi fået rigtig mange henvendelser fra folk i samme situation, siger Anette Andersen.

Udsigt til dialysebehandling

Hun har fuld forståelse for, at kræftpatienter selvfølgelig også skal have hurtig behandling, men hun så gerne, at også andre patientgrupper kan få reduceret ventetiden.

Hvis ikke Niels Erik Glerup Sørensen havde fået transplanteret en nyre, var der udsigt til, at han skulle i dialysebehandling med de gener, der er forbundet med det.

Både Niels Erik Glerup Sørensens kone, Grete Andersen og hans svigerinde, Anette Andersen, roser nyreafdelingen på Aarhus Universitetshospital, hvor de er blevet taget godt imod og har oplevet en yderst kompetent behandling.

Aarhus Universitetshospital oplyser, at man i normale år laver cirka 30 nyretransplantationer med levende donorer. I 2018 blev det dog kun til 23, og i 2019 er det indtil starten af december blevet til 25 transplantationer.