Nyresyge Niels står klar med en donor: Hospitalet har ikke tid til at lave en transplantation

En 65-årig nyrepatient fra Nørresundby har flere gange fået udsat sin livsvigtige nyretransplantation. Hans svigerinde er klar til at donere sin nyre, men Aarhus Universitetshospital har ikke tid til at lave operationen.

Efterhånden arbejder Niels Erik Glerup Sørensen kun få timer hver dag. Han har et stillesiddende job som lastbilschauffør, men alligevel er han helt udmattet, når han kører hjem fra job. Niels er nyrepatient, og han har kun syv procents nyrefunktion tilbage.

- Om morgenen er jeg rimelig frisk, men så går det lynhurtigt ned af bakke. Når jeg har fri, så sover jeg, forklarer Niels Erik Glerup Sørensen.

Niels' svigerinde Anette Andersen er klar til at donere sin ene nyre til ham. Allerede for et år siden stod det klart at Anette er et match, og i marts i år blev det besluttet, at transplantationen skulle laves inden for få uger.

Men det skete ikke, og ifølge Annette Andersen er operationen blevet udskudt to gange siden.

- Man kan jo ikke forstå det. Vi står her med de reservedele, jeg har, for at hjælpe Niels. Jeg passer i alt det, jeg er blevet undersøgt for, og så sker der alligevel ikke noget. Det er så frustrerende, siger Anette Andersen.

Transplantationen skal foregå på Aarhus Universitetshospital, men her døjer de nu på andet år med at få gennemført en lang række operationer, og det går ud over patienterne.

Ifølge TV2 Østjylland havde hospitalet i august aflyst 3.400 operationer i år. På nyreafdelingen har de nu meget svært ved at få operationstider.

quote Man kan jo ikke forstå det. Vi står her med de reservedele jeg har for at jeg kan hjælpe Niels. Jeg passer i alt det jeg er blevet undersøgt for, og så sker der alligevel ikke noget.

Anette Andersen, organdonor

- Før i tiden var det sådan, at når de (patienter og levende donorer, red.) var blevet godkendt til at blive transplanteret, så gav vi dem en operationstid indenfor tre måneder, men det kan vi ikke gøre nu. Hele hospitalet har jo kun et ønske om at gøre det bedste for patienterne, så det er selvfølgelig på ingen måde tilfredsstillende, siger ledende overlæge på Nyreafdelingen, Aarhus Universitetshospital, Stinne Kvist.

Nyrepatienter kommer bagerst i køen

Problemerne kommer af, at fire hospitaler i Aarhus er blevet sammenlagt til ét stort supersygehus. Det har givet problemer med at koordinere operationer.

quote Nyrepatienter, de kommer bag i køen. Dem, der skal have lavet nyretransplantation fra levende donorer, de får en plads, når der er plads

Ledende overlæge på Nyreafdelingen, Aarhus Universitetshospital Stinne Kvist

For et år siden måtte hospitalet lukke helt ned for næsten alle ikke-akutte operationer i en periode, fordi man manglede personale på sterilcentralen. Lige nu bliver operationer udskudt, fordi hospitalet stadig mangler operations- og narkosesygeplejersker, og det går ifølge ledende overlæge Stinne Kvist især ud over nyrepatienter.

- Operationskapaciteten bliver trukket rigtig meget af kræftpatienter, der jo har et retskrav om at komme til først. Så nyrepatienter, de kommer bag i køen. Dem, der skal have lavet nyretransplantation fra levende donorer, de får en plads, når der er plads, siger ledende overlæge på Nyreafdelingen, Aarhus Universitetshospital Stinne Kvist.

Aarhus Universitetshospital oplyser, at man i normale år laver cirka 30 nyretransplantationer med levende donorer. I 2018 blev det dog kun til 23, og i 2019 er det indtil nu blevet til 25.

Ulla Astman om nyrepatienter, der ikke kan få en transplantation.

Lige nu er der ifølge Stinne Kvist i alt seks nyrepatienter på venteliste, der står klar med en levende donor. Ingen af dem kan få en dato for, hvornår operationen skal finde sted.

Hospitalsdirektør på Aarhus Universitetshospital, Poul Blaabjerg, beklager, at problemerne med operationskapacitet nu kører på andet år. Han havde forventet, at problemerne ville være løst i efteråret, men det er ikke sket.

- Vi har haft en del udskiftninger af sygeplejersker. Vi rekrutterer på livet løs, og vi lærer op, men vi har også nogle langtidssygemeldinger. Min forventning er, at vi er oppe på fuld operationskapacitet indenfor et halvt år, siger hospitalsdirektør Poul Blaabjerg.

Det falder Niels' kone, Grethe Andersen, for brystet, at man laver kampagner for at folk til at blive organdonorer samtidigt med ,at der ikke er kapacitet til at lave transplantationerne.

- Det er så dræbende. Jeg aner virkelig ikke, hvor jeg skal gå hen, og hvem jeg skal råbe op, siger Grethe Andersen.

Hospital holdt op med at love noget

Aarhus Universitetshospital er nu helt holdt op med at love en tidsramme for operationen.

I mellemtiden bliver Niels nyrefunktion dårligere.

Han sover det meste af døgnet, og han frygter, at han snart må begynde at gå i dialyse. Hospitalet vil helst operere, inden nyrepatienterne bliver så svækkede, at de skal i dialyse, men det er ikke sikkert, de når det.

- Mit liv står helt i stampe. Hvis jeg skal begynde i dialyse, så kan jeg ikke arbejde længere, siger Niels Erik Glerup Sørensen.

Regionsrådsforman Ulla Astman beklager, at det ikke kan lade sig gøre for transplantationspatienter at blive opereret på Aarhus Universitetshospital og er åben for at sende patienterne til Odense eller København. 

Det kan du læse mere om i artiklen herunder. 


Seneste nyt

fra Nordjylland