LIGE NU:

TV2 Nords seere har stemt: Isbjørneungerne skal hedde Inuk og Imaq

De to isbjørneunger i Aalborg Zoo skulle i dag officielt have deres navne. TV2 Nords seere har via en afstemning bestemt deres grønlandske navne.

Nordjyderne har været vilde med de to uldtotter, lige siden de blev født for knap et halvt år siden.

Allerede fra fødslen af var de vaskeægte tv-stjerner, hvor 260.000 seerne har fulgt dem dag og nat via et live streaming-link på tv2nord.dk.

Fredag kom så dagen, hvor de skulle 'døbes' og dermed have deres helt officielle navne.

Navnene er blevet bestemt af TV2 Nords seere, der siden marts har kunne komme med netop deres forslag til, hvillke navne de to unger skal lystre på fremover.

quote Jeg synes, de er meget søde, og at det er nogle pæne navne, de har.

Tia Sofie Aggerholm, 7 år, Aalborg

Ialt kom der omkring 2.000 forskellige navneforslag – alt lige fra Trump og Putin til Plop og Klaus.

Men trods kreativiteten skal navnene være grønlandske, fordi det er isbjørnenes oprindelse. Derfor valgte Aalborg Zoos dyrepassere fire navne ud, som seerne så kunne stemme på.

Inuk, Imaq, Anori og Aput kunne man stemme på. 10.000 stemte på deres favorit.

Og med 7.000 af stemmere blev vindernavnene Inuk og Imaq, der betyder henholdsvis menneske og hav på grønlandsk.

- Det er kønsneutrale navne, for vi ved endnu ikke hvilke køn, de er. Så uanset hvad de viser sig at være, er det navne, der kommer til at fungere for dem, forklarer dyrepasser Katrine Christensen.

At navnene ikke er klingende danske har også været vigtigt i udvælgelsen.

- Hvis de på et tidspunkt skal afsted herfra og bo i en zoologisk have i udlandet, er det fint, vi ikke har givet dem meget danske navne, de vil have svært ved at udtale i udlandet, siger Katrine Christensen.

Navnene var da også et hit hos de gæster i Aalborg Zoo, TV2 Nord mødte denne fredag.

- Jeg synes, de er meget søde, og at det er nogle pæne navne, de har, mener 7-årige Tia Sofie Aggerholm fra Aalborg.

Klassekammeraten Ingrid Rytter Møller er helt enig.

- Det er nogle sjove navne, det er ikke nogle, man ellers støder ind i. Men jeg synes også, de er rigtig nuttede til isbjørne, siger hun.

- Jeg synes, de er rigtig fine – de er til at huske, mener Kaj Hansen fra Aalborg.

Ungerne stortrives

Inuk og Imaq trives i isbjørneanlægget, som de henover de seneste måneder har haft for sig selv, mens coronakrisen har tvunget gæsterne til at blive væk fra Aalborg Zoo.

quote Det er kønsneutrale navne, for vi ved endnu ikke hvilke køn, de er. Så uanset hvad de viser sig at være, er det navne, der kommer til at fungere for dem.

Katrine Christensen, dyrepasser, Aalborg Zoo

- De har det så fint. De er nogle rigtige banditter og leger meget i løbet af dagen. Lige pludselig går de kold og tager sig en lur i noget tid, og lige pludselig er der så fart over feltet igen, fortæller dyrepasser Katrine Christensen.

Men på trods af, at gæsterne ikke har kunne besøge de to uldtotter, så holder nordjyderne  stadig øje med dem.

- Det er jo sådan, at folk skriver til os og spørger, hvordan det går med dem, og hvordan de har det, siger kommunikationskonsulent i Aalborg Zoo Helle Justesen.

Imaq og Inuk bliver boende i Aalborg Zoo i omkring to-et-halvt år, før de bliver sendt videre til andre zoologiske haver - som en del af havens avlsprogram.