LIGE NU:

UCN ruster unge fra gymnasier til erhvervsuddannelserne

Mange studerende med gymnasial baggrund dropper ud af de videregående tekniske uddannelser. Derfor forsøger UCN i Aalborg at gøre noget ved frafaldet.

Der er stadig et par uger til studiestart på UCN i Aalborg. Alligevel er der allerede fuld gang i boremaskinerne i værkstedet. Et hold kommende studerende på uddannelserne automationsteknolog og energiteknolog er tyvstartet på uddannelsen.

Fælles for dem er, at de alle har en gymnasial uddannelse, og derfor har de på deres tidligere uddannelse ikke haft meget med skruer og søm at gøre. Det kan Nataliya Klimovskikh genkende. Hun er en af de nye studerende på UCN:

- Vi skulle i gang med at bygge forskellige moduler, og jeg tænkte bare, hvordan holder man et bor? Siger hun grinende.

Sammen med de andre studerende får hun i disse uger en introduktion til bor og andet værktøj, der er nødvendigt på uddannelsen.

Vigtigt med forhåndskendskab

- Det, vi laver nu, er ikke helt det samme, som når vi starter op. Men det giver sådan en grundviden om, hvordan tingene fungerer, siger Jakob Nystrup-Eriksen, der er en af de kommende studerende.

På UCN i Aalborg oplever studieleder John Midtgaard Jensen, at det kan være svært for nye studerende med en ikke-erhvervsfaglig baggrund at følge med i starten og forstå de forskellige håndværkstermer:

- Vi har en uddannelse, som hedder automationsteknolog, og når der kommer en student ind på den, så forventer vi, at de ved hvad strøm og spænding og effekt er. Det er der så ikke mange af dem, der ved alligevel, siger han.

quote Jeg føler, at jeg har gjort store fremskridt, og nu kan jeg en masse. Jeg har sagt til mine venner, at hvis de har problemer med badeværelset, så skal de bare ringe til mig,

Nataliya Klimovskikh, studerende

Stort frafald

Hvis man ser på frafaldet, så er studerende med en gymnasial baggrund mere tilbøjelige til at falde fra end studerende med en erhvervsfaglig baggrund. Dobbelt så mange med en gymnasial baggrund falder nemlig fra på første år af studiet. På landsplan er 32 procent faldet fra inden for det første år.

Det er netop det problem, som det nye tilbud til de kommende studerende skal afhjælpe.

- Det her forløb kan måske udbedre, at de lære at kende navnene på værktøjerne og navnet på en vandlås til et toilet og så videre, siger John Midtgaard Jensen.

De studerende begynder alle på deres uddannelser den 1. september, men indtil da har de muligheden for at blive lidt klogere på det håndværk, de skal i gang med om et par uger.

- Jeg føler, at jeg har gjort store fremskridt, og nu kan jeg en masse. Jeg har sagt til mine venner, at hvis de har problemer med badeværelset, så skal de bare ringe til mig, siger Nataliya Klimovskikh med et smil.