Ugentlige lægebesøg har halveret antallet af genindlæggelser for de skrøbeligste ældre
Hvordan skaber man det mest optimale behandlingsforløb for patienter, som på den ene side er for raske til at forblive indlagt. Men på den anden side er for syge til at blive sendt hjem. Koden til den problemstilling har man tilsyneladende knækket i Aalborg Kommune, hvor antallet af genindlæggelser af skrøbelige ældre borgere er blevet så godt som halveret.
Et mellemtrin mellem hospitalsengen og hjemmet gør, at Aalborg Kommune har skåret ned på antallet af genindlæggelser hos de skrøbeligste ældre borgere med op imod 50 procent.
For en uge siden var 80-årig Birgit Frendrup så dårlig, at hun ikke kunne rejse sig fra sin seng. Hun havde kvalme, ingen apetit og var alt for afkræftet til at kunne bevæge sig rundt alene, så hun skulle have hjælp, men i stedet for at komme hospitalet og blive indlagt, kunne hun få en plads i Aalborg Kommunes akuttilbud.
I akuttilbuddet får hun taget en masse test af kommunens sygeplejesker, og en gang om ugen får hun besøg af en speciallæge.
- De tager mig alvorligt, og de gør ikke noget, som jeg ikke er en del af, siger Birgit Frendrup.
Samarbejde på tværs af region og kommune
Siden 2019 har Aalborg Kommune og Aalborg Universitetshospital samarbejdet om kommunens akuttilbud. Samarbejdet betyder, at de ældre borgere kan få en mellemstation mellem hospitalet og hjemmet, hvor de kan få specialiseret lægehjælp.
- Der er det en speciallæge, der er uddannet i at se på helheden omkring borgeren med sine speciallæge briller, som er indenfor lige netop det felt rigtig mange af de her borgere er, siger Katrine gellert, der er assisterende plejeboligchef i Aalborg Kommune.
Hver torsdag får borgerne, der er i akuttilbuddet ført tilsyn af en speciallæge i ældremedicin, som er ansat af Region Nordjylland, og det har vist sig at have stor effekt. I Aalborg Kommune har de kunne se, at de skrøbeligste ældre i kommunen bliver genindlagt halvt så meget på hospitalet, som før samarbejdet blev sat i gang.
- De gamle patienter har en tendens til at komme ind i en negativ spiral, og når vi kommer her, kan vi fange dem inden det ender så galt, at de må ind på sygehuset, siger Stig Andersen, der er ledende overlæge på geatrisk afdeling på Aalborg Universitetshospital.
Færre skal have behov for hospitalsindlæggelse
Speciallægens opgave er at have et overblik over borgernes journaler, så de kan bruge deres faglighed til at hjælpe kommunen med, hvad der skal gøres for borgeren, ligesom de også gennemgår den medicin borgerne får. Alt sammen sker i samarbejde med borgerens egen læge.
- Det kan være rigtig rart lige i den her situaiton, hvor de er særligt sårbare på akutpladsen, at vi kan trække på den specialistviden, som en specialist i ældremedicin har, siger Mette Bolvig, der er formand for PLO-Kommune i Aalborg.
Samarbejdet skal blandt andet være med til at styrke kommunens ansatte, så de bliver klædt bedre på til at tage sig af de svageste ældre borgere, men projektets helt store mål er, at færre borgere skal få behov for hospitalsindlæggelse.
Er det ikke bare en spareøvelse for at have nok sengepladser på hospitalet?
- Nej, det er det ikke. De hospitaler vi har lavet nu er blevet så effektiviseret og kørt et sted hen, hvor de er uegnet til de her multisyge ældre, og de ender derfor på nogle akutpladser, hvor vi kan gøre det herude meget bedre, siger Stig Andersen.
Ikke kun godt for genindlæggelser
Birgit Frendup kan efter en uge på akuttilbuddet igen gå længere stykker uden problemer, og hendes apetit er også kommet igen, så hun nu ikke er så langt fra at kunne klare sig i eget hjem.
- Jeg er tryg ved, at jeg er her, så der er nogen ved mig, siger Birgit Frendrup.
Udover at halvere genindlæggelser for ældre borgere har initiativet også medført, at 25 procent færre skrøbelige ældre ender på plejehjem, ligesom det har virket på, at hvis de skrøbelige ældre bliver indlagt er deres indlæggelser to til tre dage kortere.