Undersøgelser viser, at hjemmearbejde mindsker sygefravær: - Men det er et tveægget sværd, siger forsker

En ny undersøgelse fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA) viser, at sygefraværet er faldet markant i brancher med meget hjemmearbejde. Men der er ifølge ekspert både fordele og ulemper ved arbejdsformen.

Vækkeuret ringer, kursen sættes mod kaffemaskinen og derefter direkte hen på hjemmearbejdspladsen. På overfladen ser alt pænt ud, men under skrivebordet, ude af syne for computerens webcam, er der dømt bare ben og badetøfler.

Hjemmearbejde. Mange af os har stiftet bekendtskab med det under coronanedlukningerne, og nu viser en ny undersøgelse fra DA, at det nedbringer sygefraværet markant. I hvert fald er sygefraværet i brancher med meget hjemmearbejde faldet.

Det fremgår blandt andet af undersøgelsen, at Telekommunikationsbranchen har oplevet et fald i sygefraværet på 20 procent fra 2019 til 2020.

quote Hos os har det værdi, at man kan ping ponge og løse problemer undervejs. Man kan vidensdele, og det er en af styrkerne ved et sted som vores. Vi har da også set en opblomstring siden i sommers.

Christoffer Mørch, indehaver af kontorfællesskabet Syndikatet

- Der er noget mentalt der klikker, når man går ud ad døren for at gå på arbejde. Der sker en ændring i konteksten. Det handler om at få rutine og rytme, siger Christoffer Mørch.
- Der er noget mentalt der klikker, når man går ud ad døren for at gå på arbejde. Der sker en ændring i konteksten. Det handler om at få rutine og rytme, siger Christoffer Mørch.
Foto: Aalborg Syndikatet

Rutiner og socialt aspekt

På trods af gevinsten ved færre sygefraværsdage, når man arbejder hjemmefra, så ser Christoffer Mørk behovet for det sociale aspekt ved at gå på arbejde. Det er han ikke ene om, og han har været nødt til at udvide sit kontorfællesskab Syndikatet i Aalborg med en ekstra etage.

Han mener, det skaber værdi at sidde blandt andre og have et sted, hvor man mentalt er på arbejde.

- Der er noget mentalt der klikker, når man går ud ad døren for at gå på arbejde. Der sker en ændring i konteksten. Det handler om at få rutine og rytme, siger han og fortsætter:

- Hos os har det værdi, at man kan ping ponge og løse problemer undervejs. Man kan vidensdele, og det er en af styrkerne ved et sted som vores. Vi har da også set en opblomstring siden i sommers.

Christoffer Mørk understreger dog, at selvom folk vælger hans kontorfællesskab for at have professionelle og sociale rammer at arbejde i, kan tendensen til hjemmearbejde også mærkes på kontorfællesskabet.

- Selvom vi har flere lejere, kan vi se, at der godt kan være færre mennesker på kontoret i dagligdagen, forklarer han.

Fordele og ulemper

Ifølge arbejdsmarkedsforsker på Aalborg universitet Thomas Bredgaard, er hjemmearbejde kommet for at blive.

- Men det er et tveægget sværd, siger han.

Han peger på studier, der viser, hvordan hjemmearbejde blandt andet kan give lavere sygefravær og højere produktivitet, ligesom nogle oplever at få en bedre balance mellem arbejde og familieliv.

- Omvendt føler andre sig mere socialt og fagligt isolerede, og mange arbejder i flere timer, siger Thomas Bredgaard.

En af de store værdier ved kontorfællesskabet er, ifølge Christoffer Mørch, den vidensdeling, der finder sted.
En af de store værdier ved kontorfællesskabet er, ifølge Christoffer Mørch, den vidensdeling, der finder sted.
Foto: Aalborg Syndikatet

Seneste nyt

fra Nordjylland