04:01

Mange unge stresser over deres uddannelsesvalg og frygter at vælge forkert. Vi har undersøgt dine muligheder for at holde pause og få SU, når du skifter studie.

Unge stresser over studievalg: "Vigtigt at vælge rigtigt første gang"

3000 gymnasieelever er i denne uge i studiepraktik på Aalborg Universitet, så de bedre kan vælge retning, når studentereksamen er i hus.

At vælge uddannelse er ikke bare at sætte et kryds på et stykke papir og sende en ansøgning. At vælge uddannelse er at vælge retning for resten af sit liv, og den slags valg har det med at være farligt svære og nærmest angstprovokerende at tage.

Derfor har 3000 gymnasieelever fra hele Danmark i denne uge valgt at blive sendt i studiepraktik på uddannelser på Aalbor Universitet. Målet er at få afklaret, om det, de går og drømmer om at læse, nu også er det helt rigtige, når man får lov til at prøve det af i virkeligheden.

Jeg gider simpelthen ikke ud og bruge år og ressourcer på at læse noget og så finde ud af, at det ikke er det rigtige.

Anne Elgaard, Vesthimmerlands Gymnasium

Tre ud af de 3000 elever er Daniel Egebjerg fra Esbjerg, Anna Kaisa fra Sønderborg og Anne Elgaard fra Vesthimmerlands Gymnasium.  De har valgt at tage i studiepraktik i geografiuddannelsen på Aalborg Universitet.

- På den her måde, hvor vi får nogle forelæsninger og kommer rundt og taler med de studerende, giver det meget mere end at side hjemme på computeren og læse om det, siger Anna Kaisa. 

- Jeg får mulighed for at snuse til niveauet, og høre fra studerende, hvordan undervisningen er, og det synes jeg er noget helt andet end fra en studievejleder, der ikke har gået på sådan en uddannelse her, supplerer Daniel Egebjerg.

Læs også Stress ikke: Bliv klogere på SU-klip, orlov og dobbeltuddannelse her

Det nye uddannelsesloft, hvor det kun er muligt at gennemføre én videregående uddannelse, lægger sit pres på de unge - for pludselig er det blevet alfa og omega at vælge den rigtige uddannelse første gang. 

- Jeg gider simpelthen ikke ud og bruge år og ressourcer på at læse noget og så finde ud af, at det ikke er det rigtige, så jeg synes, det er vigtigt at vælge rigtigt første gang, siger Anne Elgaard fra Vesthimmerland.

For hende har det været en bekræftelsens uge på geografiuddannelsen.

- Nu tror jeg i forvejen, det er det jeg vil, og jeg er kun blevet bekræftet i, at det er det jeg vil, siger Anne Elgaard.