LIGE NU:

Ungt iværksætterboom i Nordjylland

I starten af 2018 var tre procent af danskerne under 30 år iværksættere, men blot to år senere var det tal steget til 11 procent, viser tal fra Dansk Erhverv. Men der er plads til mange flere, mener en ung succesfuld iværksætter fra Nordjylland.

24-årige Frederik Kjaer har drevet virksomhed fra han var 16 år - i dag ejer han to BACO-caféer i Aalborg. 

Men vejen vil iværksættersucces har ikke altid været lige let.

- Vi lavede mange fejl mig og min partner. Nogle ting er gået godt, nogle ting har været lidt af en udfordring,  siger Frederik Kjaer, der har drevet virksomhed siden han var 16 år gammel.

quote Jeg synes, at det er spændende at sætte noget i verden og se det gro.

Frederik Kjaer, iværksætter

Nu deler han ud af egne samt kollegaers erfaringer for at få andre til at forfølge drømmen om egen virksomhed. Han er én af et stigende antal unge, der bliver iværksættere.

Med onlineplatformen MONETIZ vil han nu forsøge at hjælpe andre iværksættere til at udleve deres drøm 

- Det er svært at finde ud af starte forretning i forhold til oprettelse, hvordan man sælger og hvordan man laver ledelse. Derfor har vi samlet de allerfedeste iværksætterhistorier og lavet interview med hovedpersonen.

 

Stor interesse blandt unge - i Nordjylland

Interessen for at blive iværksætter er stor særligt blandt de unge. I starten af 2018 af var tre procent af danskerne under 30 år iværksættere, mens det i slutningen af 2019 var 11 procent ifølge Dansk Erhverv. 

Stigning af unge iværksættere. Kilde: Dansk Erhverv
Stigning af unge iværksættere. Kilde: Dansk Erhverv

Og en helt ny rapport fra Fonden for Entreprenørskab viser, at Nordjylland er den landsdel, hvor der i de seneste år er sket den største stigning i antallet af nye virksomheder, der er startet af iværksættere under 25 år.

Hos UCN oplever de også stor interesse for uddannelser med innovation og entreprenurship. Det fortæller Anni Stavnskær Pedersen, der er chefkonsulent ved UCN Innovation.

- For syv år siden havde vi fem der søgte ind, nu har vi 130 på halvårlig basis, der søger ind på vores iværksætterforløb.

PÅ UCN kan de studerende blandt andet komme i praktik i deres egen virksomhed. Det har Laura Grubbe prøvet.

- Det giver mig frihed til at gå min egen vej i livet og at udleve min kreativitet, fortæller Laura Grubbe, der er studerende på innovation og entreprenurship-uddannelsen.

Håb for fremtiden

Frederik Kjaer håber, at endnu flere fremover kaster sig ud på dybt vand for at udleve en drøm, nøjagtig som han selv har gjort det.

- Det er dig, der har indflydelse på, om det bliver en succes. Og du har en finger på pulsen. Jeg synes, spændende at sætte noget i verden og se det gro, siger han.

MONETIZ håber på sigt også at udvide platformen til andre lande end Danmark.