Unik aftale sikrer Aalborg rekordhøjt timetal blandt medarbejdere
En aftale mellem Aalborg Kommune og FOA har fået flere medarbejdere i ældreplejen op på fuld tid - og på landsplan er kommunen den, der har det højeste timetal pr medarbejder.
Da fagforeningen FOA og Aalborg Kommune for knap fire år siden indgik en rammeaftale, der skulle styrke rekrutteringen på ældreområdet, var målet klart. Fagligheden og kvaliteten på ældreområdet skulle op. Og det er lykkedes.
Derfor kan Aalborg Kommune nu - hvor en tilpasset rammeaftale skal underskrives - gøre status og konstatere, at initiativerne har virket.
Siden 2019 har Aalborg Kommune forpligtet sig til at slå alle stillinger på ældreområdet op på fuld tid - og til at ufaglært arbejdskraft kun måtte ansættes tidsbegrænset, eller med henblik på at de ansatte skulle påbegynde en social- og sundhedsuddannelse.
- Har haft en kæmpe effekt
Ifølge Kristoffer Hjort Storm (UP), der er rådmand for Senior og Omsorg i Aalborg Kommune, har det krævet en stor omstilling i organisationen at leve op til aftalen med FOA - men resultaterne er også til at tage og føle på.
- Vi kan se, at det tætte samarbejde med FOA har haft en kæmpe effekt hos os. Effekten ses nok tydeligst ved, at Aalborg Kommunes ansatte på ældreområdet har Danmarks højeste gennemsnitlige timeantal - og mange på fuld tid. Samtidig er vi i top-10 målt på den højeste andel af faglærte ansatte på ældreområdet, udtaler Kristoffer Hjort Storm i en pressemeddelelse.
Helt nøjagtigt arbejder Aalborg Kommunes medarbejdere på ældreområdet 31,3 timer om ugen i gennemsnit - og det er hele 3,7 timer mere end landsgennemsnittet.
- Det nytter at tale åbent om arbejdstid. Både om mulighederne for at gå op i tid for medarbejdere på deltid, men også om mulighederne for senioraftaler med færre timer, hvis det kan få ældre medarbejdere til at blive længere på arbejdspladsen. Det flytter også noget, at vi stiller krav til ufaglærte om, at de skal uddanne sig, hvis de ønsker en fremtid hos os, udtaler Kristoffer Hjort Storm.
Ser frem til at følge resultater
Også hos FOA er man begejstrede over resultaterne af aftalen fra 2019 - og glade for, at parterne nu har underskrevet en ny, tilrettet udgave af aftalen, som tager den aktuelle situation på arbejdsmarkedet i betragtning.
- Den politiske rammeaftale har rykket på den store klinge i forhold til rekruttering og fastholdelse. Det gør en mærkbar forskel, når vi samarbejder, og det er glædeligt, at vi kan se tydelige resultater, siden vi indgik den første aftale i 2019; herunder fokus på anerkendelse af seniorernes ønsker og behov til deres seniorarbejdsliv, systematisk uddannelse af ufaglærte og fuldtidsindsatsen, udtaler Kristian Gaardsøe, formand for FOA Nordjylland, i en pressemeddelelse og fortsætter:
- Vi glæder os over den nye rammeaftale og ser frem til at følge resultaterne.
Ifølge Kristoffer Hjort Storm er ambitionen med den nye aftale ikke at få alle medarbejdere til at arbejde 37 timer.
- Målet er at vores medarbejdere har det timetal som de kan og har lyst til, så de kan yde den bedste omsorg for vores borgere. Samtidig vil vi gerne have at tallet er så højt som muligt, for så er vi ved at løse en del af rekrutteringsudfordringen. Når den enkelte medarbejder tager så mange timer, som de kan overkomme, så mangler vi ikke de medarbejdere, og derfor er det en del af løsningen på hele den samlede udfordring, hvor vi mangler hænder. Den løser vi ved, at vores medarbejdere arbejder fem eller 10 procent mere end de gør i dag.