Urimeligt, siger retsordfører om ægtepars uvisse fremtid

Preben Bang forventer, at lovforslaget om anlægningen af den tredje Limfjordsforbindelse vil blive vedtaget indenfor de næste to til tre måneder.

- Realiteten er jo, at det er umuligt at sælge sådan en ejendom.

Sådan lyder det fra retsordfører Preben Bang Henriksen (V), om de huse, der nu står til at skulle jævnes med jorden for at gøre plads til en tredje Limfjordsforbindelse.

Han mener, det er en helt urimelig situation, som ægteparret Freddy og Lone Larsen lige nu befinder sig i med deres ejendom, der ligger ved Hvorupgård mellem Nørresundby og Vestbjerg, som den nye motorvej står til at skulle gå tværs henover.

For selvom man nu er så langt i processen, at der er fremsat forslag i Folketinget om en anlægslov, så har parret endnu ingen anelse om, hvornår de skal forlade den ejendom, der har været deres hjem de seneste 19 år. 

Derfor giver det heller ikke mening at begynde at kigge efter et nyt hus.

- Man finder jo ikke bare et hus magen til dette, og søger jeg efter det, så kan jeg jo ikke købe det, fordi jeg ikke ved, hvornår jeg skal flytte herfra, siger Lone Larsen.

Naboen bliver snart købt ud

På naboejendommen bor en ældre kvinde, og hun får 13. marts besøg af en såkaldt ekspropriationskommission, som skal vurdere ejendommen. Hun kan på grund af sin høje alder blive eksproprieret, selvom anlægsloven endnu ikke er vedtaget.

Der er nemlig ifølge Vejdirektoratet en række betingelser, der skal være opfyldt for, at man kan blive eksproprieret før tid:

  • Ejendommen skal være usælgelig

  • Ejendommen skal være berørt af det projekterede på en sådan måde, at der er risiko for at ejendommen alligevel vil blive eksproprieret på et senere tidspunkt

  • Der skal være en begrundelse for, at erhvervelsen ikke kan vente til de almindelige ekspropriationer sker. Det kan for eksempel være alder, sygdom, arbejde, skilsmisse, familieforøgelse, m.m

Ifølge Preben Bang er det helt umuligt for parret at komme af med ejendommen selv, og det vil heller ikke være muligt at belåne det i kreditforeningen.

- Jeg synes ikke, at reglerne er rimelige. Jeg synes ikke, de i tilstrækkeligt omfang tager hensyn til, at folk i realiteten er stavnsbundet, ligeså snart der begynder at tegne sig en linje til sådan et nyt projekt.

Retsordføreren forventer, at lovforslaget om anlæg vil blive vedtaget indenfor de næste to til tre måneder, og så skal staten i gang med at ekspropriere.

- Når vi når dertil, vil jeg selvfølgelig tage op med ministeren, at det bør ske så hurtigt som overhovedet muligt. Det er nøjagtig samme udgift for staten, men det betyder så meget for de enkelte ejendomsejere at få deres fremtidige situation afklaret, afslutter Preben Bang.


Seneste nyt

fra Nordjylland