Væk med "unødigt ævl og bavl": Sygeplejersker får flere beføjelser
Foto: Arkivfoto/Per Frank Paulsen / TV2 Nord
Det bliver fremover nemmere for de nordjyske sygeplejersker, at udføre faglige opgaver uden først at skulle spørge en læge.
Et enigt folketing vedtog tirsdag en lovændring, som betyder, at sygeplejersker efter 1. januar blandt andet kan træffe flere beslutninger og udføre flere behandlinger uden først at skulle rådføre sig med en læge.
Det er blandt andet opgaver som anlæggelse af kateter, blodprøveudtagning og syning af sår udenfor ansigtsregionen, som sygeplejersker fra det nye år ikke skal have godkendelse fra en læge for at lave.
Sygeplejerske Camilla Aastrup er en del af hjemmesygeplejen i Aalborg Kommune. Hun glæder sig over, at sygeplejerskerne får de nye muligheder.
- Det er jo noget, vi gør i forvejen. Nu har vi bare fået anerkendelsen af, at vi kan få lov at gøre det selvstændigt, så det er utrolig fedt, siger sygeplejersken.
Flere af de behandlinger, som hidtil har krævet lægens accept, lærer sygeplejersker at udføre på uddannelsen.
VIDEO: Se det fulde indslag herunder:
- Nogle af de tilfælde, der havner på lægens bord i dag, der tænker de måske ”hvorfor har du ikke bare gjort det?” og så er det faktisk, fordi vi ikke har lov til at gøre det, lyder det fra Camilla Aastrup.
Sygeplejerskerne har et direkte nummer bag om telefonkøen, men flere gange har lægen ikke tid til at se på sagen med det samme.
- Det betyder i de fleste tilfælde, at vi bliver nødt til at køre fra borgeren og vende tilbage igen, når vi har fået tilladelsen til at udføre handlingen.
- Det er simpelthen så utilfredsstillende. Man vil rigtig gerne hjælpe borgeren, med det man kan og føler sig kompetent til, fortæller Camilla Aastrup.
Opgør med unødigt "ævl og bavl"
Lovændringen vækker også stor glæde hos rådmand for Senior og Omsorg i Aalborg Kommune, Kristoffer Storm.
- Jeg synes, at det giver rigtig god mening, fordi nogle af de opgaver, som sygeplejerskerne løser i dag, kan de sagtens. Det er de uddannet til og har arbejdserfaring med. Det er de rigtig gode til. Så er der ingen grund til at bruge unødvendig tid på at snakke med lægen om at sætte arbejde i gang, som de sagtens selv kan.
I fjor tog Aalborg Kommune et stort opgør med unødvendigt bureaukrati i ældreplejen, men det betyder ikke, at optimeringsarbejdet er overstået.
- Har vi nogen mulighed for at gøre noget mere simpelt og enkelt, så tager vi alle de greb. Vi vil ikke have, at vores sygeplejersker skal bruge tiden på unødigt ævl og bavl, men i stedet bruge tiden på, hvad der er vigtigt for dem og vores patienter.
I Hals glæder Camilla Aastrup sig til det nye år, når de nye regler træder i kraft.
- Forhåbentligt kommer det til at give noget mere tid til fordybelse eller bare at kunne følge med i en hverdag, slutter sygeplejersken.
Det består sygeplejerskernes nye forbeholdte virksomhedsområde af
Udtagelse af kapillærblodprøver og veneblodprøver.
Anvendelse af visse nærmere bestemte vacciner og lægemidler. *
Anlæggelse af kort perifert venekateter.
Anlæggelse af ventrikelsonder og duodenalsonder gennem næsen.
Anlæggelse af katetre igennem urinrør med henblik på tømning af urinblæren.
Genanlæggelse af trakealkanyle og suprapubisk kateter umiddelbart efter, at det er faldet ud.
Suturering af overfladiske hudsår uden for ansigtet.
Kilde: Dansk Sygeplejeråd