Velfærd under pres: Norske kommuner søger inspiration i "Aalborg-modellen"
Foto: Ib William Christensen
17 kommunale ledere fra Norge er lige nu i Nordjylland. Det er de for at se nærmere på, hvordan Aalborg Kommune har forberedt sig til en fremtid, hvor velfærdsstaten kommer under pres.
17 nordmænd er i denne uge på skolebænken i Nordjylland. Temaet er de sundhedsudfordringer, kommunerne står over for. Den norske delegation består af ledere fra fire norske kommuner. De er på besøg i Myndighedsafdelingen i Aalborg Kommune for at høre, hvordan kommunen arbejder med hurtigere at fokusere mere på den enkelte borgers behov, end det tidligere var tilfældet.
- De er meget systematiske omkring, hvordan de tager kontakt til borgerne, og hvordan de finder løsninger sammen med borgerne. Der har vi meget at lære i Norge, siger Gry Røste, som er kommunaldirektør i Lørenskog Kommune.
Myndighedsafdelingen står blandt andet for at bevilge personlig hjælp, genoptræning og hjælpemidler til borgere i Aalborg Kommune. Aalborg Kommunes måde at arbejde på kendes i Norge som "Aalborg-modellen".
Et af værktøjerne i kommunens værktøjskasse er, at borgere får besøg af en ergoterapeut fra visitationsenheden lige efter, at de er blevet udskrevet fra sygehuset.
- Vi mener ikke, at det er en dyr løsning. Vi ser det sådan, at vi investerer i borgeren, fordi hvis borgeren kan blive fri for at få noget hjælp og kan få livskvalitet ved at kunne gøre nogle ting selv, så sparer vi hjælpen på den lange bane, siger Lone Schmidt, der er visitationschef i Myndighedsafdelingen i Aalborg Kommune.
"Aalborg-modellen" er udbredt i Norge
Det er et par år siden, nordmændene begyndte at tage på studietur til Aalborg Kommune. Det nuværende hold er det femte, der besøger Nordjylland. Omkring 10 procent af de norske kommuner har efterhånden stiftet bekendtskab med Aalborg-modellen.
Kan man godt bare overføre Aalborg-modellen til Norge?
- Det kan man ikke bare, og man kan heller ikke bare overføre Aalborg-modellen til alle andre steder i Danmark. Det handler om, at man kan tage noget med af det, vi gør, siger Lone Schmidt.
Gry Røste er ikke i tvivl om, at nordmændene kan lære meget af danskerne om, hvordan man laver sin arbejdsgang sådan, at både borgere, sundhedsmedarbejdere og kommunale økonomichefer bliver glade.
Hvilken udfordring er det, I har i Norge, som man også har her i Aalborg?
- Vi har nøjagtig de samme udfordringer som dem. Der er stor vækst i antallet af opgaver, mindre vækst i pengene og så er tilgangen af arbejdskraft nedadgående, så hvis vi skal have en velfærdsstat om ti år, så må vi gøre tingene på en helt anden måde, end vi gør i dag, siger Gry Røste.