Seneste nyt:

Vesthimmerlands Kommune har et minivådområde - politikere vil have flere

En masse mennesker var tirsdag mødt op for at se Vesthimmerlands eneste minivådområde. Fordelene er mange, og derfor håber to politikere, at der i den nærmeste fremtid bliver opført endnu flere.

Kristian Stein Nielsen kan næsten se grønne marker, så langt øjet rækker. Han er landmand og ejer 120 hektar jord. Desuden har han nu et såkaldt minivådområde, som er på størrelse med fem fodboldbaner.

- Det er ikke så ringe endda, siger han.

Hvad er et minivådområde, og hvad er fordelen ved det?

Et minivådområde består af både dybe og lave bassiner, som fungerer som et naturligt rensningsanlæg, der er med til at reducere udledningen af kvælstof og fosfor, hvilket er godt for miljøet.

- Så du får både natur og miljø, og på den anden side af grøften har du moderne landbrug. De to ting ligger så tæt op ad hinanden og får ligesom effekt af hinanden, siger Kristian Stein Nielsen.

Det er Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikter, der har dækket udgifterne i forbindelse med etableringen, og det store bassin tiltrækker mange dyr og planter.

Ikke nok med det gør minivådområdet, at Kristian Stein Nielsen kan styre grundvandet. Dermed kan han så afgrøder tidligere på året.

- Jeg vil gerne ofre de 2,5 hektar, som området fylder, for det gør, at de resterende hektarer bliver mere værd, fortæller han.

Begejstring hos borgmester

Anlægget er det første i Vesthimmerlands Kommune. Og det er til stor glæde for borgmesteren.

- Jeg er selv landmand af provision og har kigget ind i det her i mange år. Men det tager lang tid at komme hertil, og jeg synes, det er gået alt for langsomt. Det her er nemlig noget, der kan være med til at beskytte vores overfladevand – det vand, der i sidste ende kan ende i Limfjorden.

Tirsdag havde Kristian Stein Nielsen inviteret folk forbi for at se til minivådområdet, og her var håbet at inspirere andre landmænd.

- Det kan være en øjenåbner for dem, så de kan se, at det godt kan lade sig gøre at have natur og moderne landbrug lige op ad hinanden. Her dyrker vi ikke bare jorden, men vi gør også noget for, at der skal være nogle rekreative områder, siger han.

Ønsker flere minivådområder

Udover interesserede landmænd var Venstres bæredygtigheds- og klimaordfører, Marie Bjerre også mødt op. Politikeren ser gerne, at der kommer flere minivådområder i Vesthimmerlands Kommune.

- Det kunne være fantastisk, hvis vi havde langt flere i kommunen her, men også i resten af Danmark, så det vil jeg presse på for. Udfordringen er, at sagsbehandlingstiden er for lang inde ved Landbrugsstyrelsen, og det gør, at der går alt for lang tid, før landmændene får en godkendelse, og det er uheldigt, siger hun.

Hør liveinterviewet med Marie Bjerre (V) herover.

Det har kostet 900.000 at opføre Kristian Stein Nielsens minivådområde.