Video: Ulv set i Lille Vildmose - men hvor er den nu?

Videooptagelser dokumenterer, at der har været en ulv i naturområdet i Himmerland. Men den kan have flyttet sig siden.

Det er normalt elge, vildsvin eller bisoner, man kan være heldig at se, hvis man aflægger naturområdet Lille Vildmose i Himmerland et besøg. Men måske er der også et andet sjældent set dyr, der har slået sig ned i vildmosen.

En medarbejder fra Aage V. Jensen Naturfond, som ejer og forvalter størstedelen af Lille Vildmose, lavede for nogle uger siden optagelser med sin mobiltelefon, der dokumenterer en ulv i naturområdet.

- Den er god nok. Der er tale om en ulv. Vi har i de sidste par uger talt med eksperter på området, og at vi nu har en ulv i Himmerland, passer meget godt med de observationer, der er gjort andre steder i Jylland, siger skovrider Jacob Palsgaard Andersen fra Aage V. Jensen Naturfond.

Der er i de seneste år observeret ulve flere steder i Jylland, og et af de ubesvarede spørgsmål, som videooptagelsen af ulven i Lille Vildmose efterlader, er, om ulven har slået sig ned i området.

- Vi ved ikke så meget endnu. Vi er i god dialog med forskningsmiljøet, og har besluttet at sætte nogle ekstra vildtkameraer op i området, siger Jacob Palgaard Andersen og fortsætter: 

- Vi håber at kunne få friske billeder, som kan give os en indikation af, om ulven er blevet i området, eller om den blot er på gennemrejse, siger han.

Se indslag om ulven i Lille Vildmose her:

Lille Vildmose er et stort spisekammer

Ulve lever ifølge Miljøstyrelsen hovedsagelig af råvildt og kronvildt, mens der kun er få kendte eksempler på, at ulve har angrebet større husdyr som heste, køer og æsler. Ulve jager som oftest helt unge, ældre, syge eller svagelige rådyr og krondyr.

Der er i de seneste år sat blandt andet elge og europæiske bisoner ud i Lille Vildmose. Området er hegnet ind, så de store dyr bliver i det naturområde, hvor de er sat ud. Der er også kronhjorte og vildsvin i Lille Vildmose. Så en ulv, der kommer ind i området, kan have adgang til et stort spisekammer.

- Men ulven er et naturligt hjemmehørende dyr i Danmark og er en naturlig del af naturens kredsløb. Og det er naturens gang, at der er byttedyr og rovdyr. Lille Vildmose er et meget stort område på omtrent seks gange 12 kilometer, så jeg mener ikke, der er noget uetisk ved, at en ulv jager på så stort et område, siger Jacob Palgaard Andersen.

Hverken tilhængere eller modstandere

Aage V. Jensen Naturfond er hverken tilhængere eller modstandere af, at der er ulve i Danmark. Naturfonden håber dog, at de kan være med til at bidrage med mere viden om det menneskesky dyr, som er vendt tilbage til den danske natur.

- Naturfonden har for år tilbage støttet GPS-monitorering af de første ulves færden i Danmark, så forskerne kunne få mere viden. Vi støtter også formidling af viden om ulve i Danmark, siger Jacob Palsgaard Andersen.

Aage V. Jensen Naturfond støtter lige nu også udstillingen ’Dansker med ulve’ på Naturhistorisk Museum i Aarhus, hvor både tilhængere og modstandere af ulve i Danmark kommer til orde.

- Ulven er tilbage i Danmark, og det tager tid at vænne sig til den tanke. Vi håber, at vi i Lille Vildmose med vores monitoreringsindsats, kan bidrage med mere viden om ulve og deres påvirkning af det landskab, de lever naturligt i. Vi vil med interesse følge med i, om ulven har slået sig permanent ned i Lille Vildmose, siger skovrideren.


Seneste nyt

fra Nordjylland