LIGE NU:

Vinterbadeklubber er blevet fire gange større på ti år: - Det giver et boost

For ti år siden var knap 11.000 danskere medlem af en vinterbadeklub. Nu har de danske vinterbadeklubber rundet 50.000 medlemmer.

På kalenderen står der stadig kun januar.

Men omklædningsrummene i Aalborg Havnebad er fyldt op, selvom vandet i havnebadet ikke er varmere end tre grader.

Oppe på femmeter-platformen står Morten Jørgensen og gør sig klar til at hoppe i det kolde vand. I to år har han været en del af vinterbadeklubben Lillebjørn, der hører til ved havnebadet inde midt i Aalborg.

- Det giver et boost indvendigt, og man bliver mere glad og rolig, siger Morten Jørgensen.

Antallet af vinterbadere i Danmark er vokset og vokset siden 2009. På ti år er vinterbadeklubberne i Danmark blevet fire gange større. En tendens, der også er kommet til Nordjylland.

- Det har da været et vildt år. Det er da vildt, at der kommer op mod 200 nye medlemmer, som repræsenterer næsten halvdelen af den samlede medlemsskare, siger Kirsten Hein, der er formand i Vinterbadeklubben Lillebjørn.

170 nye i år

I 2012 startede vinterbadeklubben Lillebjørn i Aalborg op, og den gang var de en håndfuld medlemmer. Nu er det snart otte år siden, og klubben er vokset til 400 medlemmer. Alene i den her sæson har klubben fået 170 nye medlemmer.

- Det er hovedsageligt unge mennesker – unge i 20’erne - unge, som jeg plejer at sige, med rod i universitetsmiljøet, siger Kirsten Hein.

Ifølge en livsstilsekspert og trendspotter så er der flere grunde til, at vinterbadning er blevet populært: Der er let tilgængelighed, det er sundt, og så er der kommet et nyt syn på vinterbadere.

- For tyve år siden ville jeg sige: ”Nå, okay er du sådan en”. Det var måske sådan lidt flippet og lidt langhåret. I dag er det meget mere almindeligt – det er cool, siger livsstilsekspert Thomas Fedder.

Flere hopper med i vandet

Vinterbadning er blevet så populært, at flere klubber har oprettet ventelister for at kunne blive medlem, og de ventelister kan meget vel blive længere og længere.

- Jeg tror, at det fortsætter. Jeg tror, at der er mange flere, der hopper med på det, og jeg tror også, at der er mange, der vil prøve det at dyrke det uden at være med i en forening, fordi det er så tilgængeligt. Vi lever i et land, hvor der maksimalt er 45 minutter til den nærmeste kyst, siger Thomas Fedder.

Til maj slutter denne vinterbadesæson, men når sæsonen starter igen til september, så ved Morten Jørgensen godt, hvilket tøj han møder op i.

- Der er jeg højst sandsynligt i badetøj igen.