Vitamintilskud: Kulturrådmand kæmper for fortsat tilskud til psykisk sårbare
Foto: Sofie Bach / TV2 Nord
Kulturtilbud, der hjælper stress-, angst- og depressionsramte, har positive effekter, men projektet har en usikker fremtid.
I Aalborg har man i to år taget et alternativt middel i brug for at helbrede borgere med stress, angst og depression. Her bliver langtidssyge tilbudt et forløb med kunst og musik.
Forløbet hedder ”Kulturvitaminer” og går ud på, at deltagerne i ti uger skal til kulturoplevelser to-tre gange om ugen. Projektet er finansieret af satspuljemidler og Aalborg Kommune. Men bevillingen udløber med udgangen af 2019, og derfor er fremtiden usikker for Kulturvitaminer.
Sundheds- og kulturrådmand i Aalborg Kommune, Mads Duedahl, er dog åben overfor at finde en løsning på en fremtidig finansiering af projektet.
- Vi kan se, at det et spændende projekt, som vi har gang. Det hjælper rigtig mange borgere, som vi måske ellers har svært ved at forholde os til at hjælpe på rette vej. Så det er noget, vi ser meget positivt på i udvalget og i byrådet, men det er jo også noget, vi skal forholde os til i budgettet i efteråret. Vi kender jo ikke helt forudsætningerne, siger Mads Duedahl.
Positive resultater
Indtil videre har 200 deltagere været igennem forløbet, og erfaringerne er positive. Deltagerne har oplevet en større livsglæde og får en større tro på sig selv. Og de positive erfaringer gør ikke lysten til bevare projektet mindre hos Mads Duedahl.
- Jeg synes også, at det er et spørgsmål om, hvorvidt vi overhovedet har råd til at lade vær med at følge op på sådan en indsats, som vi kan se virker. Derfor så er jeg jo glad for, at der kommer data, der viser, at vi her virkelig tager hånd om borgere, der er på vej ud af livet og får dem tilbage i en positiv livsbane, lyder det fra sundheds- og kulturrådmanden.
Projektet blev præsenteret i 2016 efter et forslag stillet af Alternativet. Udover Aalborg Kommune tilbydes lignende forløb også i Silkeborg, Nyborg og Vordingborg. Men lige nu er Kulturvitaminer altså på lånt tid.
Hvis I ikke får satspuljemidlerne, kan I så finansiere det her alene?
- Altså det er jo det, vi skal finde ud af. Vi ser som sagt meget positivt på det, og så må vi finde en løsning på det. Det med stress, angst og depression er noget, der vælter ind over vores land som en tsunami, og vi har svært ved at forholde os til det, og vi ved alt for lidt om, hvad der virker. Her er der et projekt, hvor man gennem fællesskab og kultur faktisk hjælper nogle borgere tilbage til livet, og det er jo også vigtigt, siger Mads Duedahl.