Nedlukning i 'Gaden' har reduceret vold markant: Borgmester afviser at lukke festen tidligere
Nedlukningen af nattelivet i det seneste år, har fået antallet af voldsanmeldelser til at falde i hele Nordjylland. Det kriminalpræventive råd mener, at man bør overveje, hvordan nattelivet skal styres fremadrettet.
De skåler og griner højt mens de får sig en fadøl. En gruppe studieveninder er tilbage i Jomfru Ane Gade for første gang efter en lang nedlukning. Endnu er det kun enkelte steder der holder op åbent, og de skal lukke klokken 23, men veninderne synes bare, det er skønt, at de kan komme ud.
- Det føles helt mærkeligt at sidde her. Det føles rart, siger 22-årige Maren Kjærsgaard Hansen.
Markant fald i vold
Nedlukningen af nattelivet har blotlagt, hvor meget vold der er omkring barer og diskoteker. Tal fra Nordjyllands Politi viser, at der under nedlukningen fra 1. marts 2020 til 1. marts 2021, hvor barerne kun var åbnet begrænset, blev anmeldt 167 tilfælde af vold eller grov vold i postnummeret 9000 Aalborg. I samme periode året før blev der anmeldt 289 tilfælde af vold og grov vold. Det er et fald på 42 procent. Det tal gør indtryk på Det Kriminalpræventive Råd.
- Når man arbejder med kriminalitetsforebyggelse, så er et fald i størrelsesordenen på 40 procent virkeligt noget, der får en til at spærre øjnene op. Det er klart noget, vi har bemærket som et vildt fald, siger Jonas Mannov, der er analytiker i Det Kriminalpræventive Råd.
Jo længere nattelivet har åbent - jo mere vold er der
Rådet mener, at det store fald i vold bør få de lokale myndigheder til at overveje, om nattelivet skal indrettes anderledes efter corona. I følge rådet viser norsk forskning, at jo længere nattelivet har åbent - jo mere vold er der. Man vil derfor mindske volden i nattelivet, hvis barerne lukker tidligere, lyder det fra rådet.
- Det betyder noget, hvor længe man har åbent. I Norge fandt de ud af, at for hver time ekstra man holder åbent i nattelivet, så er der 16 procent mere nattelivsrelateret vold, siger Jonas Mannov.
Bør man lukke tidligere?
Før coronaen havde Jomfru Ane Gade åbent til klokken 6 om morgenen. Serveringen af alkohol blev stoppet klokken 5, og så havde gæsterne en time til at drikke ud, og forlade stedet.
"Sivetimen", som politiet kalder den, gør at gæsterne ikke forlader byen samtidig, og erfaringer siger, at det mindsker vold. Blandt de unge, vi møder i Jomfru Ane Gade, er der delte meninger om, hvor stort et indgreb det vil være, hvis barerne i stedet lukkede klokken 4 eller 5.
- For mig vil det ikke gøre noget, at man lukkede tidligere. Hvis det kan gøre, at der er mere sikkerhed for alle byen, så vil det være godt, siger Maren Kjærsgaard Hansen.
Ved bordet ved siden af er de ikke enige.
- Jeg vil synes, det var rigtig dumt, hvis man skal lukke tidligt. Jeg synes, det er rart, at man kan gå længe i byen. Hvis byen lukker tidligt, så går man bare til efterfest, og der kan der også ske vold, siger Rasmus Kær Jørgensen, der er studerende.
Flere husspektakler og færre gaderøverier
Politiet har kørt til flere slagsmål i private hjem under coronaen. Fra marts 2020 til marts 2021 er der blevet anmeldt 927 husspektakler i Nordjyllands Politikreds. I samme periode året før hed det tal 807. Til gengæld er der i perioden også sket et fald i gaderøverier i hele politikredsen. Under nedlukningen har der været 38 anmeldelser mod 70 i samme periode året før.
Restauratør Henrik Foget Jensen er åben overfor at lukke tidligere, men så mener han også, at kiosker i området af konkurrencehensyn skal begrænses mere i, hvornår de må sælge alkohol. Han vil meget gerne diskutere emnet med bevillingsnævnet.
- Alkohol har jo ofte noget med vold at gøre. Så hvis vi skal lukke nattelivet lidt tidligere ned, så synes jeg også, man skal prøve kigge på detailhandlen. Så giver det god mening. Vi kan jo se nu, at vi godt kan få gæsterne til at gå i byen tidligere. Det kan godt være med til, at der kommer færre voldssager.
I følge Nordjyllands Politi er det ud på de helt små timer, der oftest er vold i nattelivet, og de vil gerne diskutere åbningstider i bevillingsnævnet, men hvis noget skal ændres, så skal der komme et politisk ønske om det.
- Jeg synes da, vi skal tage de erfaringer med, som vi har fået under coronaen, så vi kommer ud på en bedre måde end før, siger politiinspektør Anders Uhrskov.
Bormesteren vil ikke lave noget om
Det kommunernes bevillingsnævn, der fastsætter åbningstiderne for barer og værtshuse. I Aalborg er borgmester Thomas Kastrup-Larsen (S) formand for bevillingsnævnet. Til trods for den faldende vold under nedlukningen ønsker han ikke at begrænse åbningstiderne i nattelivet.
- Restaurationerne i Jomfru Ane Gade har haft det mega hårdt. Hvis vi nu går ud og laver en plan, hvor vi reducerer deres forretningsgrundlag, så vil vi komme til at se nogle rigtigt uheldige ting, som vi ikke ønsker, siger borgmesteren.
- Vi taler om unge mennesker, der bliver sparket i hovedet eller skåret med flasker. Hvis man kan undgå nogen af de tilfælde, var det så en pris der var værd at betale ved at skære en time eller to af åbningstiden?
- Hvis man tager diskussion i forhold til hvert enkelt voldstilfælde, så er hvert tilfælde jo et for meget. Vi skal gøre, alt hvad vi kan for at bekæmpe det, men vi kan jo ikke fjerne vold fuldstændigt i vores samfund. Vi kan selvfølgelig diskutere åbningstider, men det her med at vi fra samfundets side begynder at sætte nogle meget stramme rammer for, hvad man kan i vores natteliv, det synes jeg vil være en lille smule formynderisk. Det er vigtigt, at vi har et levende natteliv i Aalborg Kommune, siger Thomas Kastrup-Larsen
Ifølge Det Kriminalpræventive Råd er der også andre ting, man kan sætte ind med for at mindske vold i nattelivet. Det hjælper også, hvis man undlader at skænke alkohol for folk, der tydeligt er meget berusede. Det må man slet ikke ifølge restaurationsloven. Øget patruljering fra politiets side mindsker også vold i nattelivet, lyder det fra rådet.