Denne uge i Fokus: Gravenshoved-elever drømmer om en undskyldning

I ugens udgave af Fokus debatterer panelet den seneste tids beretninger om kostskolen Gravenshoved, der for nylig er blevet meldt til politiet.

- Undskyld mig, men kan vi ikke godt nå til enighed om, at der er sket et svigt, når kommunen accepterer, at et opholdssted ikke overholder loven, fordi de ellers leverer gode resultater?

Sådan spørger René Vinding Christensen, talsperson for de tidligere elever på Gravenshoved Kostskole i løbet af ugens Fokus-debat. 

Spørgsmålet kommer i forbindelse med en diskussion, om hvorvidt det er nødvendigt, at der bliver placeret et ansvar for de oplevelser, som 31 tidligere elever på kostskolen for nylig er gået til Aalborg Kommune med.

Aalborg Kommune har efterfølgende meldt Gravenshoved Kostskole til politiet. Det sker, efter tidligere elever har beskrevet en hverdag på skolen, der var præget af magtmisbrug, fysisk og psykisk vold - og i værste tilfælde seksuelle overgreb.

quote Omfanget af sagen har overrasket os meget; at det er så voldsomt.

Jan Nymark Thaysen, Rådmand, Skoleforvaltningen, Aalborg Kommune (V)

Undersøgelse igangsat

Skolen, der var ejet og drevet af Aalborg Kommune og Nordjyllands Amt, lukkede for næsten 30 år siden, men det er først nu, sagen kommer frem.

Siden gruppen af tidligere elever den 12. oktober gik til Aalborg Kommune med deres forklaringer, er det gået stærkt. 

Aalborg Kommune igangsætter en ekstern undersøgelse af forløbet, sagen bliver meldt til politiet, og samtidig vokser gruppen af tidligere elever, der gerne vil dele deres oplevelser med Gravenshoved Kostskole.

- Det er skræmmende, at de her ting kunne ske. Der er virkelig nogen, der har haft det rigtig hårdt, så det er da absolut en sag, der berører mig hårdt. Nu er det heldigvis ikke sådan nogle sager, vi er forvænnet med at have,  siger rådmand for Skoleforvaltningen i Aalborg Kommune, Jan Nymark Thaysen (V) og fortsætter: 

- Men omfanget af sagen har overrasket os meget; at det er så voldsomt. Den type anklager og alvorlighed, der ligger i det gør, at ikke ser andre muligheder end at lave en politianmeldelse.

Ifølge René Vinding Christensen har gruppen tidligere ad flere omgange forsøgt at gøre opmærksom på deres sag. Det er blandt andet dokumenteret, at Aalborg Kommune tilbage i 2009 modtog og kvitterede for en henvendelse, men ikke gjorde mere ved det.

Sådan svarede Aalborg Kommune i 2009 på en henvendelse fra en af de tidligere elever omkring børnemishandling på Gravenshoved kostskole.
Sådan svarede Aalborg Kommune i 2009 på en henvendelse fra en af de tidligere elever omkring børnemishandling på Gravenshoved kostskole.

Andre kan være i lignende situationer

Selvom sagen om Gravenshoved Kostskole ligger 30 år tilbage i tiden, er der grund til også i dag at være opmærksom på, om pædagoger, myndigheder og tilsyn er gode nok til at lytte til børn og unge, der fortæller om overgreb på eksempelvis opholdssteder.

Iben Nørup er lektor i socialt arbejde ved Aalborg Universitet, og ifølge hende er det også i dag et problem, at børn og unge ikke bliver lyttet til i tilstrækkelig grad, og det bakkes op af Peter H. S. Kristensen.

- Det med at lytte til børn og tage alvorligt, hvad de kommer og siger, det er dét, vi skal lære, at det skal vi altid gøre. Det har vi pligt til – også som samfund at sige, at hvis vi skal tage vare på nogle sårbare børn og unge, så skal vi også lytte til, hvad de siger, siger formand for Socialpædagogerne i Nordjylland Peter H. S. Kristensen. 

quote Jeg er egentlig fløjtende ligeglad, om vi skal have tre kroner eller tre millioner

René Vinding Christensen, tidligere elev på Gravenshoved Kostskole

Næppe nogen strafferet

Grundet forældelsesfrister og udfordringen med at føre bevis for de overgreb, de tidligere elever fortæller om, tror René Vinding Christensen og resten af gruppen ikke, at tidligere ansatte og ledere på Gravenshoved Kostskole bliver dømt. I stedet håber de på en afklaring.

- Grundlæggende handler det om, at der er nogle, der har svigtet os i et omfang, som ikke burde kunne finde sted. Nu begynder alle at snakke erstatning. Jeg er egentlig fløjtende ligeglad, om vi skal have tre kroner eller tre millioner, det har ingen betydning. Vi vil bare gerne have lov til, at vores liv kan leves frit af det her nu, siger René Vinding Christensen. 

Se hele programmet i toppen af artiklen - eller som podcast herunder:


Seneste nyt

fra Nordjylland