Ekspert om Gravenshoved-undersøgelse: - Det er en ladt pistol, hvor der ikke er trykket på aftrækkeren

Aalborg Kommune satte en uafhængig advokatundersøgelse af Gravenshoved Kostskole i gang, men rapporten skal tages med et gran salt, mener en ekspert.

I går landede den uafhængige advokatundersøgelse af forholdene på den tidligere kostskole Gravenshoved, som Aalborg Kommune og Nordjyllands Amt drev frem til starten af 1990'erne. 

Den uafhængige advokatundersøgelse frikender Aalborg Kommune for viden om vold og seksuelle overgreb. 

Men ifølge advokat Mads Pramming kunne konklusionerne have været anderledes, hvis ikke kommunens sædvanlige advokat, HjulmandKaptain, stod for undersøgelsen. 

quote Det havde gjort en kæmpe forskel. Kommunens materiale peger på, at der et kæmpe ansvar. Rapporten er en ladt pistol, hvor der ikke er trykket på aftrækkeren

Mads Pramming, advokat

Uenig i konklusionen

Advokat Mads Pramming har gjort sig bemærket ved at føre sager for både Godhavnsdrengene og de grønlandske ’eksperimentbørn’. Her var der tale om uvildige undersøgelser af forholdende, og ikke en uafhængig, betalt advokatundersøgelse. 

- Hvis man havde fået en landskommision til at lave undersøgelsen, så ville det efter min mening være en uafhængig undersøgelse. Som samarbejdspartnere kan man blive farvet, siger Mads Pramming.  

I advokatundersøgelsens konklusion står der, at "det ikke er dokumenteret, at Aalborg Kommune fik så alvorlige klager over forholdene på Gravenshoved Kostskole, at det kan kritiseres, at kommunen ikke greb ind."

- Jeg er meget uenig. Når jeg læser rapporten, så læser jeg helt klart, at kommunen burde have vidst, hvad der er foregået, for de burde have ført tilsyn. Det var jo en kommunalt drevet skole, og det er kommunens ansatte, der er gerningsmændene. 

HjulmandKaptain har tidligere ydet bistand, rådgivning og samarbejde for Aalborg Kommune, blandt andet i den såkaldte ’100.000 kroners-sag’ om Nybyggerne-programmet.

Ser grimt ud for kommunen

- Den her rapports materiale er en rygende pistol serveret på et sølvfad. Men fordi det er kommunens advokat, så ser man bort fra det i konklusionen. De tør ikke skrive, at det ser rigtig grimt ud for kommunen, siger Mads Pramming. 

Advokatfirmaet HjulmandKaptain fastholder dog, at kommunen holdes ansvarlige i undersøgelsen. 

- Det er en alvorlig kritik af kommunen. Enhver må tage det, som man vil. Vi har gjort alvorlige anstrengelser for at være uafhængige, og det synes jeg, resultatet af undersøgelsen viser, siger Niels Vase, advokat hos HjulmandKaptain. 

- Når jeg skriver, at der ikke har været så alvorlige klager, at det kan kritiseres, at kommunen ikke greb ind, så betyder det ikke, at kommunen ikke har ansvaret, siger Niels Vase. 

Ifølge Mads Pramming danser advokatfirmaet lidt udenom den hårde konklusion. 

- Jeg synes, at mange af delkonklusionerne er gode. Der er meget kritik i konklusionerne om, at børnenes udtalelser er troværdige, der ikke er ført tilsyn og kritikken i, at man ikke har modtaget materiale nok. Jeg ville på samme materiale have vurderet, at kommunen vidste det og burde have grebet ind, siger Mads Pramming. 

Hør interview med Mads Pramming om kritikken her: 

Aalborg Kommune afviser kritikken

Aalborg Kommunes rådmand for Børn og Unge afviser imidlertid kritikken: 

- Vi har løftet ansvaret for, at sagen er blevet undersøgt til bunds. Vi har bestilt en uafhængig undersøgelse, og vi synes, det er det, vi har fået, siger Morten Thiesen (K). 

Om kritikken af rapportens uklare konklusion siger han, at undersøgelsen slet ikke skal tage stilling til ansvar, men derimod til hvad der kan bevises. 

- Rapporten forholder sig kun til, om ledelsen har vidst noget. Og det findes der ikke bevis for, siger Morten Thiesen.  

Han forsikrer om, at der nok skal komme en undersøgelse om ansvarsplacering senere. 

TV2 Nord har også spurgt til, hvorfor kommunen har valgt HjulmandKaptain til at gennemføre advokatundersøgelsen. 

- Aalborg Kommune er én af Nordjyllands største arbejdsgivere. Jeg tror ikke, der er noget lokalt advokatfirma, vi ikke har forretninger med, siger Morten Thiesen

quote Det er et problem for tidligere elever, hvis de tror, at kommunen ikke kunne have gjort noget anderledes

Mads Pramming

Et problem på flere planer

Advokatsamfundet skelner mellem uvildige advokatundersøgelser og andre advokatundersøgelser. Undersøgelsen er kun uvildig, hvis hverken den pågældende advokat eller dennes kolleger har haft andre opgaver for kunden.

Advokatundersøgelsen af Gravenshoved Kostskole er ikke foretaget som en ”uvildig advokatundersøgelse”, men som en "uafhængig advokatundersøgelse."

Ifølge Mads Pramming får advokatundersøgelser ofte indtrykket af at være mere uvildige eller uafhængige, end de egentlig er. 

-  Problemet er, at den her undersøgelse kommer til at fremstå mere tung, end den er. Udadtil giver den her type advokatundersøgelser et billede af, at alle sten er vendt. Men problemet er, at opgaven er defineret på forhånd af kommunen, og det er dem, der styrer materialet. 

- Det er et problem for tidligere elever, hvis de tror, at kommunen ikke kunne have gjort noget anderledes. 

Udover de personlige konsekvenser for ofrene, så kan det få konsekvenser for fremtidens sager. 

- Værst af alt er den måde kommunen kommer til at fremstå i det offentlige billede. Fordi så ændrer man ikke på noget fremadrettet, fordi "man har gjort det godt nok," siger Mads Pramming. 

På trods af at Mads Pramming sår tvivl om undersøgelsens kvalitet og troværdighed, så er der ifølge ham stadig godt nyt for ofrene: 

- Dem der er blevet krænket kan tage hænderne op i forhold til godtgørelse - uanset konklusionens uklarhed. Meget tyder på, at kommunen burde have vidst det, siger Mads Pramming. 


Anklager mod kostskole

090123 Gravenshoved ibch 5487

play Nu henvender flere tidligere elever sig i Gravenshoved-sag: - Vi forsøger at lytte til alle

Mads Pramming

Gravenshoved-ofre hyrer topadvokat: - Vi er halvvejs i mål

070922 SI Gravenshoved Still

play Folketingspolitikere om omstridt kostskole: - Tidligere elever skal have erstatning

Mie Hertzberg

'Fysisk og psykisk vold', 'klamme kys' og 'modbydelige lærere': Mie vil have 300.000 i erstatning

indlæs flere

Seneste nyt

fra Nordjylland