Rådmand er forfærdet over kostskole-sag

Skolerådmand i Aalborg Kommune tager stor afstand til de hændelser, der skete på Gravenshoved Kostskole.

Det er knap 30 år siden kostskolen Gravenshoved i Sønderjylland lukkede, men fortiden er kommet frem i lyset, efter at 31 tidligere elever er stået frem til Aalborg Kommune med skræmmende beretninger fra deres barndom.

Det viser sig nu, at seksuelt misbrug, fysisk og psykisk afstraffelse, vold og meget andet ifølge de tidligere elever var en del af hverdagen på kostskolen, der var ejet af Aalborg Kommune og drevet af Aalborg Amt og senere Nordjyllands Amt.

Aalborg Kommunes skolerådmand, Jan Nymark Thaysen (V), ser på sagen med alvorlige øjne.

- Det her er en sag, der har gjort utroligt stort indtryk på mig, og det er noget, som jeg tager rigtig stor afstand fra og er ganske forfærdet over, kunne ske, siger han.

quote Hvis vi har skyld i det, så skal give en undskyldning.

Jan Nymark Thaysen,

Vil have uvildig undersøgelse

Jan Nymark Thaysen fortæller til TV2 Nord, at kommunen, da man blev bekendt med de 31 tidligere elevers fortællinger om vold, misbrug og afstraffelse, var nødt til at tage kontakt til Kommunernes Landsforening for at få råd og vejledning.

- Vi tager deres henvendelse dybt alvorligt, og det er jo heldigvis ikke sådan en slags sag, vi har for vane at håndtere i Skoleforvaltningen, siger han og fortsætter:

- Så vi tog kontakt til KL for at få råd om, hvordan vi kan få sagen belyst bedst muligt, og så vi kan tage hånd om den på bedst mulig vis, forklarer Jan Nymark Thaysen, der på nuværende tidspunkt ikke kan sige noget om, hvordan de forfærdelige hændelser på kostskolen overhovedet kunne finde sted.

- Det er noget af det, vi skal ind og kigge på. Vi påtænker at få startet en uvildig undersøgelse, hvor vi kan komme hele vejen omkring den her sag og få alle sten vendt.

Kommune skal undskylde - hvis den er skyldig

Selvom det er 30 år siden, de forfærdelige hændelser fandt sted, betyder ikke, at det er for sent at give de mange børn og unge, der blev udsat for fysisk og psykisk vold, en undskyldning.

Og det er Jan Nymark Thaysen meget åben for at gøre - hvis Aalborg Kommune har skyld i sagen.

- Det er svært at kommentere på, for det, vi også skal have fundet ud af, er, at det var Aalborg Kommune der ejede skolen, men Nordjyllands Amt, der drev og visiterede børn til skolen, siger han og fortsætter:

- Så vi skal til bunds i det her. Og hvis vi har skyld i det, så tænker jeg også, vi skal give en undskyldning.

Det var på denne skole nordjyske børn og unge blev sendt til fra 1964 og 28 år frem.
Det var på denne skole nordjyske børn og unge blev sendt til fra 1964 og 28 år frem.
Foto: Privatfoto


Har ført til politianmeldelse

Aalborg Kommune har meldt sagerne til Syd- og Sønderjyllands Politi.

- Vi kan bekræfte, at vi i eftermiddag har modtaget en anmeldelse fra Aalborg Kommune om overgreb mod elever på Gravenshoved Kostskole. Anmeldelsen bliver efterforsket, oplyser politiets kommunikationsmedarbejder, Mads Dollerup-Scheibel.

Folketinget ophævede i 2018 forældelsesfrister i alle sager om overgreb mod børn, og derfor kan anmeldelsen godt ende med strafferetslige konsekvenser.


Anklager mod kostskole

090123 Gravenshoved ibch 5487

play Nu henvender flere tidligere elever sig i Gravenshoved-sag: - Vi forsøger at lytte til alle

Mads Pramming

Gravenshoved-ofre hyrer topadvokat: - Vi er halvvejs i mål

070922 SI Gravenshoved Still

play Folketingspolitikere om omstridt kostskole: - Tidligere elever skal have erstatning

Mie Hertzberg

'Fysisk og psykisk vold', 'klamme kys' og 'modbydelige lærere': Mie vil have 300.000 i erstatning

indlæs flere

Seneste nyt

fra Nordjylland