Kæmpe trold krænker gravfreden: Nu skal Ask flyttes

Et kunstværk i form af Danmarks største trold er placeret for tæt på en gravhøj. Selvom kommunen gav en dispensation, skal trolden Ask nu rykkes.

Lokationen var faktisk hemmelig. Kunstneren Thomas Dambo gjorde en dyd ud af, at man skulle lede lidt efter Ask. En gigantisk trold bygget af genbrugspaller og positioneret i skrædderstilling i en skov nær Hurup i Thy.

Men som en trold af en æske, sprang fortiden for nyligt frem med et problem.

- Der ligger en gravhøj ovre bagved. Det er den, vi er kommet i karambolage med, siger John Jensen, talsmand for Ashøjs Venner, som står bag projektet.

- Vi har aldrig vist, den var der.

Miljø- og Fødevareklagenævnet siger nej

I sommeren 2020 tog Ashøjs Venner initiativ til at få rejst en stor trold i skoven. Thomas Dambo, der er international kunstner med speciale i troldebyggeri, skulle tage sig af opførelsen, og Thisted Kommune kvitterede med et grønt lys.

I opsætningen kom de bare til at placere den lidt for tæt på fortidsmindet.

John Jensen er talsperson for Ashøjs venner, der står bag opførelsen af Ask.
John Jensen er talsperson for Ashøjs venner, der står bag opførelsen af Ask.
Foto: Line Sahl/TV Midtvest

Nu har Miljø- og Fødevareklagenævnet forlangt, at trolden bliver flyttet, fordi den befinder sig indenfor 100 meter-zonen fra den nærliggende gravhøj. I den zone må man ikke rejse byggeri eller eksempelvis kunst.

- Når det er lavet i genbrugsmaterialer, så synes vi jo godt, man kunne dispensere for den. Det er træls, der ikke kan lempes på de regler, siger John Jensen.

Men I har jo også selv lavet en fejl dengang?

- Jo, men vi er jo bare mennesker, vi havde ikke bemærket, at der var de regler. Slet ikke når vi havde fået en aftale med kommunen, siger John Jensen. 

Maven fuld af fortovsfliser

Troldehæren får opbakning fra folketingsmedlem og Venstre-politiker Torsten Schack Pedersen. Han er valgt i Thy, og ifølge ham er der i denne situation tale om regler for reglernes skyld.

- Jeg synes ikke, det giver nogen mening. Helt ærligt, jeg kan godt forstå, man ikke skal bygge store bygninger tæt på gravhøje. Vi skal have regler, men vi skal ikke have tossede regler, der slår lokalt initiativ ihjel, siger Torsten Schack Pedersen.

Ikke desto mindre er udsigten, at Ask skal flyttes, så det er Ashøjs Venner begyndt at forberede sig på. Det bliver ikke helt enkelt, for Ask er ikke sådan lige at skille ad. 

Det kræver en dyb indånding, inden man kaster sig ud i den slags flytninger
Det kræver en dyb indånding, inden man kaster sig ud i den slags flytninger
Foto: Line Sahl/TV Midtvest

- Vi skal jo til at anlægge et helt nyt område, og det kommer til at koste tid og ressourcer. Det er et kæmpe stykke arbejde. Vi er jo i Vestjylland, så vi var jo så snilde at smide 1800 kg fortovsfliser ind i ham, så han ikke skulle blæse væk. Dem skal vi også have flyttet, siger John Jensen.

- Det skulle være den største

Selvom Ask gemte sig godt nok til at kunne sidde ulovligt i to år, har hele 300.000 gæster været forbi og hilse på ham.

16. november skal han være væk, så John Jensen og vennerne har allieret sig med en vognmand. Planen er, at trolden skal transporteres én legemsdel ad gangen.

- Vi ville have den største. Det fik vi også. Men i dag ville det da have været rart, den var knapt så stor, nu vi skal til at flytte den, slutter John Jensen. 

Sådan så det ud, da trolden blev bygget i 2020. Foto: Lasse Dieckmann

Seneste nyt

fra Nordjylland