Elever utilfredse med aftale: - Hvorfor må vi ikke vælge selv?

Rektor og elever mener ikke, det er rimeligt, at elever på erhvervsgymnasierne mister retten til selv at vælge, hvor de vil gå i skole.

Eleverne på Aalborg Handelsskole kommer i dag fra en række forskellige nordjyske byer, men efter sommerferien kan det se anderledes ud.

Her bliver erhvervsgymnasierne nemlig en del af den aftale om fordeling af elever, som også kommer til at gælde for de almene gymnasier. Det betyder, at elever fremover ikke frit kan vælge uddannelsesinstitution, men i stedet blandt andet bliver fordelt på baggrund af, hvor de bor.

- Jeg tror, jeg ville have været skuffet. Skuffet over ikke at have fået lov at være det sted, hvor jeg havde sagt, jeg ville være, siger Oskar Riis Hansen fra Brønderslev, som går i 1.D på Aalborg Handelsskole.

Blandt Aalborg Handelsskoles elever kan omfordelingen særligt få betydning for elever fra Aabybro-området. Jammerbugt Kommune ligger nemlig i samme zone som Thisted og Morsø Kommune, og derfor vil elever fra de tre kommuner som udgangspunkt høre til EUC Nordvest, som har afdelinger i Thisted, Nykøbing og Fjerritslev.

Dermed kan eleverne fra eksempelvis Aabybro ende på HHX i Fjerritslev, selvom de helst vil tage uddannelsen på Saxogade i Aalborg.

- Hvis man går væk fra at vælge en HHX, fordi man ikke er sikker på, at man kan komme ind på HHX i Saxogade, og så vælger noget helt andet, så er det ikke elevens oprindelige ønske, der bliver målparametret. Det, synes jeg, ville være ærgerligt, siger Charlotte Koldsø, som er rektor for HHX på Aalborg Handelsskole.

Håber på at blive fritaget

Et smalt flertal i Folketinget - bestående af Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten, De Radikale, Kristendemokraterne, Alternativet og Dansk Folkeparti - har lavet aftalen om elevfordeling i et forsøg på at sikre, at der er elever nok på de mindre uddannelsesinstitutioner.

Eleverne forstår bare ikke, at det skal gå ud over deres frihed til at vælge selv, at man gerne vil sikre, at der er elever nok på de mindre handelsgymnasier.

- Jeg synes, at jeg har et valg om, hvor jeg gerne vil gå. Der er ikke nogle, der skal bestemme, hvor jeg skal gå, og at jeg skal være med til at redde et gymnasie, siger Victor Søndergaard Vandkrog fra Aabybro, som går i 2.A på Aalborg Handelsskole.

Aalborg Handelsskole håber, at handelsgymnasierne kan nå at blive fritaget fra fordelingsaftalen. Rektoren mener nemlig, at udfordringen med faldende elevtal på nogle uddannelsesinstitutioner kan løses uden at omfordele elever.

- Måske kunne man have hjulpet de små gymnasier i den periode, hvor der er et faldende elevtal, fordi vi får også at vide, at det vender igen. Hvis man kunne give dem lidt flere penge, så man ikke skulle flytte elever, havde det været rart, siger Charlotte Koldsø.

Er flertallet intakt?

Flere partier på Christiansborg har kritiseret aftalen om omfordeling af gymnasieelever. Derfor er der stadig mulighed for, at der i det nye Folketing kan findes flertal for at annullere aftalen.

HHX-elev Mathilde Helledie Mølgaard Andersen fra Aabybro håber i hvert fald, at hendes lillebror får samme muligheder for frit at vælge, hvor han vil tage en ungdomsuddannelse, som hun selv har haft.

- Det er vigtigt, at man selv har det frie valg, fordi det gør, at man socialiserer bedre og lærer bedre, siger hun.

Den fungerede børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) har ikke haft mulighed for at kommentere sagen på grund af de igangværende regeringsforhandlinger.


Seneste nyt

fra Nordjylland