Afføring gør, at coronasmitten kan følges tæt over sommeren

Virussen SARS-CoV-2, der forårsager covid-19, kan findes i afføringen hos mange af de smittede personer og dermed også i spildevandet.

På Eurofins laboratorie i henholdsvis Vejen og Aabybro undersøger de spildevand fra over 200 af Danmarks rensningsanlæg.

Opgaven har virksomheden udført siden 1. oktober 2021. Og med god grund.

Smittede med coronavirus udskiller nemlig virus sammen med afføringen, allerede inden de udvikler symptomer. Det betyder, at virus kan findes i spildevandet, som man kan teste, fordi folk går på toilettet.

- Du får et realtidsbillede af, hvordan smittetrykket er, fordi alle, der er ved at blive raske, holder op med at udskille corona, og de, der er ved at blive syge, begynder at udskille det, så man kan egentlig se, om smitten går op eller ned, lyder det fra Jesper Gamst, direktør i Eurofins Miljø.

Færre coronatestes

Antallet af coronatests er faldet markant sammenlignet med tidligere. Godt og vel 12.000 danskere er blevet testet de seneste 24 timer.

Til sammenligning blev 200.000 danskere PCR-testet i januar 2022. Trods det kan udviklingen fortsat følges tæt.

- Spillevandet kan på en nem måde give et billede af, hvor slemt eller godt det ser ud, uden vi skal ud og teste titusindvis af danskere for at følge det, siger direktøren.

Jesper Gamst er direktør i Eurofin Miljø, som laver undersøgelserne af spildevandet.
Jesper Gamst er direktør i Eurofin Miljø, som laver undersøgelserne af spildevandet.
Foto: TV2 Nord

Spildevand kan hjælpe med at vise smittetrykket

I foråret var smitten faldende, men lige nu viser undersøgelser fra Eurofins, at smitten er på vej op.

Ifølge Jesper Gamsk kan det, under forudsætning af at smitten løber helt løbsk, givetvis blive nødvendigt at teste flere for at bryde potentielle smittekæder. Så galt håber han dog ikke, at det går.

- Vi går allesammen og tænker, at corona er væk, men det er den altså ikke, og det ved vi nok allesammen godt, når vi tænker over det, siger han

- På baggrund af de her få hundrede prøver så kan man få et fint billede af smittetrykket i Danmark, og hvis spildevandet viser, at vi får et smittetryk, der bliver problematisk, så kan man opskalere testkapaciteten for at bryde flest mulige smittekæder, men det er en dyr løsning.Seneste nyt

fra Nordjylland