Et år efter invasionen: Bent og Bjarne smed alt, hvad de havde i hænderne, for at hjælpe ukrainske flygtninge til Danmark

For et år siden trådte Bent Christensen og Bjarne Sørensen til da det gjaldt. De tog hver især en hurtigt beslutning om at køre afsted for at hjælpe ukrainske kvinder og børn på flugt til Danmark. Et år efter er de stadig mærkede af det de oplevede.

Buschauffør Bent Christensen slår af og til vejen forbi Ingeborghus i Frederikshavn. Her bor en del af de cirka 150 ukrainere, som Bent af fire omgange hentede til Nordjylland.

- Det betyder rigtig meget for mig, at jeg lige kan møde dem en gang imellem, om det er her eller nede i gågaden. Så får man altid en krammer, siger Bent Christensen, der til daglig er buschauffør hos J.C. Turist.

TV2 Nord var med, da en følelsesladet Bent Christensen for tredje gang afleverede en bus med 35 ukrainere i Frederikshavn 3. marts 2022. Han havde svært ved at holde tårerne tilbage, da bussen blev mødt af en velkomstkomité af børn og voksne i Frederikshavn, der flagede med danske og ukrainske flag.

Mareridt efter hjemkomsten

I Støvring genser pensionist Bjarne Sørensen sig selv på tv. I de første dage efter invasionen kørte han sammen med Ejvind Lassen til Polen for at hente 14 ukrainere til Danmark. TV2 Nord fulgte de to pensionister på turen.

- Det var en grim oplevelse, men jeg har ikke fortrudt, at vi tog afsted, siger Bjarne Sørensen, der bliver helt bevæget af at se tv-indslagene fra evakueringen i Polen for et år siden.

Mødet med de grædende kvinder og børn, der var tæt stuvet sammen i et kaotisk modtagecenter i Polen, har Bjarne sidenhen haft svært ved at slippe. Oplevelsen gav ham mareridt.

- Jeg havde det skidt i flere dage, da vi kom hjem. Om natten vågnede jeg og tænkte på, hvor skrækkeligt det hele var dernede, siger Bjarne Sørensen.

Køreturene til Danmark husker både Bjarne Sørensen og Bent Christensen som svære. Bent husker en episode med en metalskraldespand i bussen.

- En af mine kolleger kommer til at sparke til den her skraldespand, og så var der en af de ældre ukrainere, der for sammen. Hun begyndte at græde og råbte ”bombe, bombe”. Det husker jeg tydeligt, fortæller Bent Christensen.

Taknemmelige øjne giver mod på mere

Bent Christensen er fortsat med at hjælpe de ukrainere, han hentede til Danmark. Han har været med til at arrangere ture til zoo i Aalborg og sende nødhjælp til Ukraine.

Lige nu er han ved at stable en sommercamp for de ukrainske familier på benene.

- Jeg kan jo se deres taknemmelighed i deres øjne, og så finder jeg energi til at finde på nye ting, jeg kan gøre, siger Bent Christensen.

TV2 Nord sender i forbindelse med nyhedsudsendelsen klokken 19.40 fredag aften et længere magasin om, hvilke konsekvenser den russiske invasion har haft for Nordjylland, nordjyderne og de mange ukrainere, der er kommet hertil.

Du kan se programmet 'Ukraine - et år efter' på TV2 Nord Salto og på tv2nord.dk.


Krigen i Ukraine

Ukrainsk familie Suldrup

play Ukrainsk familie "drømmer om at bo i Danmark for altid" - ordfører afviser lovændring

20220331-192558-5-7639x5093ma

Kommuner vil tiltrække krigsinvesteringer: - Vi vil ikke glemmes

fam

Olga og Viktoria vendte tilbage til Ukraine: Sådan er deres liv i dag

240223 ukrainsk kunst i frederikshavn ibch 5977

play Tamara flygtede fra krigen med sin datter: Nu har hun åbnet en fotoudstilling om fred

indlæs flere

Seneste nyt

fra Nordjylland