Aalborg Kommune ligger lavt på liste - nu tager borgmester affære
Foto: Simon Hougaard / TV2 Nord
Virksomheder i Aalborg Kommune oplever, at kommunen er knap så erhvervsvenlig, som den tidligere har været.
Det er ikke lige så godt at drive virksomhed i Aalborg Kommune, som det har været. Sådan lyder det fra arbejdsgiver- og erhvervsorganisationen Dansk Industri, som har undersøgt erhvervsvenligheden i landets kommuner.
- Der er mange gode ting i gang i Aalborg Kommune. Dels har vi lige set, hvordan de er gået forrest med elektrificering af bybusserne. Vi oplever tit, at Aalborg går forrest, og det skal de blive ved med. Men der er også nogle grundlæggende ting, som vi er nødt til at få på plads, siger Peter Rindebæk, som er viceadministrerende direktør hos Bladt Industries A/S og formand for DI Aalborg.
Han peger på flere områder, hvor der er brug for forbedring.
- Der er vrøvl med sagsbehandlingen, som bliver en alt for stor barriere for udviklingen. Og der er generelt brug for en bedre og mere servicemindet dialog mellem kommunen og virksomhederne, siger Peter Rindebæk.
Forbedrer sagsbehandlingstid
Aalborg Kommune ligger på en samlet 65. plads blandt 93 kommuner, som er med i Dansk Industris undersøgelse. Dermed er Nordjyllands største kommuner gået 11 pladser tilbage i forhold til sidste år.
Det er ikke godt nok, mener kommunens borgmester, som nu tager affære.
- Det er jeg træt af, og vi skal se på, hvad vi kan gøre bedre. Jeg ved, at der er nogle konkrete emner, som vi allerede diskuterer med erhvervslivet i Aalborg Kommune, siger Thomas Kastrup-Larsen (S), som er borgmester i Aalborg Kommune.
Værst ser det ud i kategorien ”Sagsbehandling”, hvor Aalborg Kommune ligger nummer 73, samt kategorien ”Information og dialog”, hvor de er nummer 83 ud af de 93 kommuner, som indgår i undersøgelsen.
- I forhold til sagsbehandling har vi i det budgetforslag, vi netop har fremlagt, afsat 11,2 millioner kroner til at gøre det hurtigere og bedre, og det fortjener virksomhederne, siger Thomas Kastrup-Larsen, som også lover, at kommunen vil gøre mere for at sikre nok erhvervsjord.
Den lokale formand for Dansk Industri er tilfreds med borgmesterens løfter.
- Det er da positivt, at man erkender, at der er nogle udfordringer, og at man tager skeen i den anden hånd og forsøger at løse de udfordringer, der har været i de seneste år, siger Peter Rindebæk.
Mors er næstbedst i hele landet
Mens det går tilbage i Aalborg Kommune, ser det bedre ud i resten af Nordjylland, som samlet set er bedre end landsgennemsnittet.
Morsø Kommune er næstbedst i hele landet i Dansk Industris undersøgelse - kun overgået af Vejen Kommune i Sydjylland.
- Det er helt vildt. Det er slet ikke til at forstå. Jeg er jo enig i, at det er fantastisk at drive virksomhed her på Mors. Og jeg ved, at kommunen altid har erhvervslivet øverst på dagsordenen, det mærker vi hver dag. Men at de stormer frem og nærmest indtager hele den her undersøgelse, det må jeg alligevel sige, at jeg ikke havde set komme. Det gør mig glad, og det gør mig også rigtig stolt, siger Tage Odgaard Nielsen, som er direktør hos Frontego A/S og formand for DI Thy/Mors.
Sidste år blev Morsø Kommune kåret som årets digitale kommune. Kommunen genvinder den titel i år og ligger også nummer et i kategorien ”Uddannelse” og i ”Sagsbehandling”, hvor de lokale virksomheder har kvitteret for en hurtig og kompetent håndtering af sagerne.
Morsø Kommune vinder altså tre ud af i alt 10 kategorier, og det er aldrig sket før i undersøgelsens historie.
Det er 13. år i træk, Dansk Industri laver en undersøgelse af den lokale erhvervsvenlighed.
93 ud af landets 98 kommuner er inkluderet i undersøgelsen. De fem mindre kommuner Samsø, Langeland, Ærø, Læsø og Fanø deltager ikke, da det ikke er muligt at indhente et tilstrækkeligt antal svar i disse kommuner.