Et år i Danmark: - Det er prisen for min søns sikkerhed

Det, de troede, skulle blive et kort ophold på nogle måneder i Danmark, er nu blevet til et år i stedet.

365 dage eller nærmere betegnet et år er der den 24. februar gået, siden Rusland startede deres invasion af Ukraine og tvang mange ukrainere til at søge tilflugt i andre lande.

Da strømmen af flygtede ukrainere begyndte at komme til landet, skulle der pludselig findes opholdssteder, og mange gamle bygninger skulle pludselig laves om til at kunne huse de mange mennesker. I Vestervig har de gamle sygehusbygninger Havkraft været hjem for mange ukrainske flygtninge.

En af dem er Alona Svyrydona, der sammen med sin søn og hund bor på Havkraft. De var de allerførste, der sidste forår flyttede ind i de gamle sygehusbygninger i Vestervig.

- Hun kan godt huske den første dag, fordi hun var lidt bange for det ukendte sted, hun var landet sammen med sønnen. Der var mange bekymringer, oversætter og fortæller tolk Alona Reshitko på vegne af Alona Svyrydona.

Opholdet bliver længere og længere

Da Alona Svyrydova og sønnen kom hertil, troede de, at det ville blive et ophold på to måneder, men nu viser kalenderen, at der i stedet er gået et helt år.

Siden de kom til Danmark, har de en enkelt gang været i Ukraine for at besøge hendes mand og far til sønnen. Adskillelsen er den pris, de gerne betaler, for deres søns sikkerhed.

- Vi fik alle psykiske traumer på grund af krigen. Og det er vigtigt for mig at mit barn er sikkerhed, fortæller hun ved hjælp fra oversætter Alona Reshitko.

Flyttet i eget hus

500 meter derfra bor Daryna Yuryk sammen med sin mand og datter, der indtil for nylig også boede på Havkraft, men som nu er flyttet i et lejet hus.

Daryna Yuryk og familien har valgt at leje et hus i stedet for at blive boende på Havkraft, da udsigterne til at kunne komme hjem til Ukraine ikke er lige om hjørnet.
Daryna Yuryk og familien har valgt at leje et hus i stedet for at blive boende på Havkraft, da udsigterne til at kunne komme hjem til Ukraine ikke er lige om hjørnet.
Foto: Sine Bach Jakobsen / TV MIDTVEST

Familien har stadig deres hus i Ukraine, men det ligger i et af de russisk besatte områder.

- De vil gerne hjem. De savner deres hjem i Ukraine, men de er begyndt at vænne sig til det sted, de bor nu, fortæller oversætter Alona Reshitko på vegne af Daryna Yuruk.

De tilkomne skal gøre brug af deres muligheder

Hver tirsdag sidder Alona Reshitko i borgerservice og hjælper de nyankomne.

- De fleste kommer fra Østukraine. Fra byerne ved frontlinjen, for det er bare umuligt at bo der lige nu, fortæller hun.

Alona Reshitko hjælper sine landsmænd til at finde sig til rette i deres nye tilværelse i Thisted Kommune.
Alona Reshitko hjælper sine landsmænd til at finde sig til rette i deres nye tilværelse i Thisted Kommune.
Foto: Sine Bach Jakobsen / TV MIDTVEST

Om fremtiden for de nyankomne bliver i Danmark eller Ukraine, kan hun ikke afklare for dem, så Alona Reshitko prøver i stedet at hjælpe sine landsmænd med at holde modet og humøret oppe.

- De skal bare leve, lære sproget og bruge alle de muligheder, de har, fortæller hun. 


Krigen i Ukraine

Ukrainsk familie Suldrup

play Ukrainsk familie "drømmer om at bo i Danmark for altid" - ordfører afviser lovændring

20220331-192558-5-7639x5093ma

Kommuner vil tiltrække krigsinvesteringer: - Vi vil ikke glemmes

fam

Olga og Viktoria vendte tilbage til Ukraine: Sådan er deres liv i dag

240223 ukrainsk kunst i frederikshavn ibch 5977

play Tamara flygtede fra krigen med sin datter: Nu har hun åbnet en fotoudstilling om fred

indlæs flere

Seneste nyt

fra Nordjylland