Hædret falckredder: Venter på erstatning otte år efter arbejdsulykke

Otte år efter en alvorlig arbejdsulykke på Strandby Havn har Erik Schack stadig ikke fået en krone i erstatning. Først nu begynder den egentlige sagsbehandling.

Erik Schack fra Sæby blev som indsatsleder ved Falck kaldt ud til en arbejdsulykke på Strandby Havn den 4. august 2014. 

To fiskere var omkommet ved en tragisk ulykke i kutterens lastrum, hvor rådne skidtfisk havde udviklet farlige svovlbrinter. Erik Schack blev efter redningsaktionen selv så dårlig, at han fik voldsomme opkastninger – så voldsomme, at de medførte tre blodpropper i hjernen.

Landsretten afgjorde i september sidste år, at Erik Schacks blodpropper var en arbejdsulykke, og at hans mistede førlighed dermed havde krav på en erstatning. Men først nu begynder vurderingen af den tidligere falckmands mén.

quote Det, synes jeg faktisk, er urimeligt. Jeg er bange for, at jeg ender på kirkegården, inden det her er færdigt.

Erik Schack, førtidspensionist.

- Jeg har lige fået et brev, der siger, at jeg skal have lavet en speciallægeerklæring til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES). Nu er der gået otte år siden min arbejdsulykke, og det, synes jeg faktisk, er urimeligt. Jeg er bange for, at jeg ender på kirkegården inden det her er færdigt. Det kan være, at det bare er det man vil, siger Erik Schack, der i dag må klare sig på en førtidspension.

quote Det her en både uanstændigt og umenneskeligt.

Bjarne Laustsen, Folketingsmedlem, Socialdemokratiet.

Folketingsmedlem går ind i sagen 

Det var 3F Midtvendsyssel, der førte Erik Schacks sag i Landsretten. Fagforeningen forstår ikke, at der nu er gået et helt år uden at deres medlem har fået en erstatning.

- Der skal ikke gå et år før AES finder ud af, at der skal laves en speciallægeerklæring. Det har de jo vidst fra start af, at det er en del af sagsbehandlingen. Det er urimeligt og helt uacceptabelt, at der er så langs sagsbehandlingstid i vores ankesystem, siger Per Kjeldsen, formand for 3F Midtvendsyssel.

Det nordjyske folketingsmedlem Bjarne Laustsen (S) vil nu forlange en forklaring af AES og af beskæftigelsesminister Peter Hummegaard.

- Sagen er afgjort klokkeklart i Landsretten, så der er ikke noget af bimle om. Systemet må følge den afgørelse, så Erik kan få sin erstatning. Det her en både uanstændigt og umenneskeligt, siger Bjarne Laustsen.

Retssagen tog hele syv år - så ulykkesforsikring dækker ikke

Også Erhvervsminister Simon Kollerup kommer til at forholde sig til sagen, som ansvarlig for forsikringsbranchen. Erik Schack har nemlig haft to private ulykkesforsikringer, der begge har afvist at udbetale erstatning for arbejdsulykken. Det sker med henvisning til at sagen angiveligt er forældet på grund af den syv år lange strid, der endte i retten.

3F Midtvendsyssel er uenige i den vurdering.

- Jeg synes slet ikke, der burde være en forældelsesfrist, når man taler om en afgørelse, der er truffet på et forkert grundlag. Det vil jeg opfordre politikerne til at tage fat i, for det må være Landsrettens dom, der afgør hvornår en sag kan være forældet. Hvis der er lidt menneskelighed i vores ankesystem, så får de afgjort sagen i en fart, så Erik kan få sin erstatning, siger Per Kjeldsen, 3F Midtvendsyssel.

Erik Schack håber, at der nu kommer fart på hans sagsbehandling og at det hurtigt lykkes, at få lavet den ønskede speciallægeerklæring, for at vurdere hans mén. Til gengæld ved han ikke om han orker at kæmpe videre med de to forsikringsselskaber.

- Jeg kan simpelthen ikke klare mere – jeg er fuldstændig færdig. Nu skal jeg måske også til at slås med to forsikringsselskaber. Det må snart høre op det her, siger Erik Schack.


Seneste nyt

fra Nordjylland