Farligt affald ender de forkerte steder

Der er risiko for både ulykker og arbejdsskader, når borgerne sorterer farligt affald forkert.

- Det er jo eddikesyre det her med mærkat om ætsefare. Her har vi så ganske almindelig husholdningssprit, hvor der er brandfaresymbol på, forklarer sorteringsvejleder Per Sørensen.

Hårlak, barberskum, batterier, kemikalier, ja fortsæt selv listen. Der er tønder og kasser til det hele på genbrugsstationen Over Kæret i Aalborg.

- Vi håndterer dem jo alle sammen forskelligt. De ryger alle sammen nogle forskellige steder hen, og det er vigtigt, at de bliver håndteret på den rigtige måde. Ellers risikerer vi bare, at vi får dem ud i naturen igen, og det er jo et scenarie, vi absolut ikke ønsker, påpeger Per Sørensen.

Sorteringsvejleder Per Sørensen har masser af gode råd til borgerne.
Sorteringsvejleder Per Sørensen har masser af gode råd til borgerne.
Foto: Hans-Christian Lauritzen

Kan udløse eksplosion

I 2021 endte 460 tons farligt affald på genbrugspladserne i Aalborg Kommune. Men der er stadig masser af farligt affald, der aldrig når frem til den rigtige skraldespand eller container. Hvert år ender cirka to kilo farligt affald pr husstand i Aalborg kommune i restaffald, viser undersøgelser.

- Problemet er, at hvis det går i almindeligt restaffald, så bliver det forbrændt ude på forbrændingsanlægget, og derude kan det jo i værste fald udløse en eksplosion. Det er ikke særlig rart at have en brand, for det kan udvikle sig ret kraftigt ude på Reno Nord, hvor vi afleverer vores affald, fortæller teamleder Karsten Holt. 

Borgerne tager typisk fejl af farligt affald og almindeligt husholdningsaffald, når det gælder toilet- og rengøringsartikler.

- I den tønde er der klorholdige materialer, og de fleste kender nok en flaske (Klorin, red.) som den her, og det er i hvert fald absolut noget, der skal håndteres særskilt herinde i farligt affald. Det er ikke rart at få ud i naturen, siger sorteringsvejleder Per Sørensen til TV2 Nord, da vi besøger ham i bygningen for farligt affald på genbrugsstationen Over Kæret i Aalborg.

Se en guide til farligt affald her:

Se efter mærker på dit affald for at finde ud af, om det er farligt.


Bliver bedre

Langt de fleste ting er forsynet med tekst eller piktogrammer, så borgeren kan se, hvordan det skal håndteres.

- Alle former for rengøringsmidler hører til herinde. Vi sorterer det herinde, og sørger for det bliver håndteret særskilt også. Det skal absolut ikke i almindelige affaldscontainere derhjemme. Det hører hjemme her, under farligt affald, pointerer Per Sørensen.

Ifølge Aalborg Forsyning bliver kommunens indbyggere i disse år rent faktisk bedre til at sortere deres affald korrekt, selv om der stadig er plads til forbedring.

- Jeg synes, borgerne er blevet bedre og bedre til det, siger teamleder Karsten Holt.

Er man i tvivl om, hvordan man skal sortere sit affald, så har Aalborg Kommune en app kaldet Affaldsportalen. Her kan man indtaste sit affald og se, hvordan det skal sorteres.


Seneste nyt

fra Nordjylland