Kronen gives videre: - Sådan bliver du en god karnevalskonge, Kato

I år er det nordjyske DJ Kato, som krones til karnevalskonge. Tre tidligere kronedes vigtigste råd er, at han skal huske at nyde det.

Under dette års længe ventede Aalborg Karneval 28. maj, er det Kong Kato den Første af Aalborg, som får æren af at føre paraden an fra Nørresundby og frem mod Kildeparken. 

Undervejs hyldes karnevalskongen af de mange tusinde feststemte karnevalister, og han har selvfølgelig også lovet at sætte yderligere gang i stemningen med en storslået koncert i Kildeparken.

quote Jeg følte mig som en ægte dronning i bar røv, perler og fjer gennem hele Aalborg

Louise Kjølsen, tidligere karnevalsdronning

I 32 år har Aalborg Karneval hvert år udnævnt en konge eller dronning af årets karneval. Det startede med den tyske karnevalsaktivist, Henk Van Der Kroon, og siden har 30 kendte personer, der på den ene eller anden måde har været markante inden for deres fag eller i offentligheden, fået æren af at føre an i den farverige parade. 

Men hvordan ruster man sig egentlig bedst til sådan en stor opgave? 

Tre tidligere karnevalskonger og -dronninger giver deres bedste bud her:

Den ikoniske citronmånebil fra 'Mogens kom forbi' fik krone på i dagens anledning, da Mogens selv var karnevalskonge.
Den ikoniske citronmånebil fra 'Mogens kom forbi' fik krone på i dagens anledning, da Mogens selv var karnevalskonge.
Foto: Privatfoto

Mogens kom forbi som karnevalskonge i 2013

TV2 Nords egen tv-vært Mogens Jørgensen fik titlen som karnevalskonge efter det populære tv-program 'Mogens kom forbi', med den begrundelse at han lavede nærværende fjernsyn og havde god kontakt til nordjyderne. 

En konge med stor kærlighed for sit folk.

- Det var fantastisk! Noget, man aldrig glemmer. Folk var søde, i godt humør, og tog så godt imod mig på paraden. Jeg følte mig virkelig som en vaskeægte konge, lyder det fra Mogens Jørgensen.

Mogens' bedste minde fra karnevalsdagen var turen i vognen over Limfjordsbroen.

- Jeg havde fået lavet en kæmpe citronmåne, som jeg skar ud og delte ud til folk, og jeg følte, at jeg fik mindst lige så meget kærlighed, som jeg kunne nå at dele ud, fortæller Mogens smilende. 

Mogens' bedste råd til Kato:

  1. Nyd det! Det går alt for hurtigt.

  2. Hav ja-hatten på - det har alle de andre. Der er ikke nogle sure mennesker den dag, så man skal virkelig have festhumøret på.

  3. Gå all in. Sørg for at bidrage med godt humør, husk at vink til folk og tal med alle dem, der kommer forbi. Man er på hele dagen, og man bliver træt, men det er det hele værd.

- Det er rigtig gode råd, siger Kato, da TV2 nord overleverer de royale hilsner.


- Det er folkets fest! Hvis gæsterne vil give kongen highfives, skal de gøre det. Der skal være plads til kram, smil og highfives, lyder det indbydende fra DJ'en. 

TV2 Nords egen Mogens Jørgensen delte masser kram og highfives ud som karnevalskonge i 2013. Se billeder af hele tronfølgen længere nede.
TV2 Nords egen Mogens Jørgensen delte masser kram og highfives ud som karnevalskonge i 2013. Se billeder af hele tronfølgen længere nede.
Foto: Laura Winther Møller / TV2 Nord

Tweerkqueen blev karnevalsqueen i 2018

Numsedronning og psykolog, Louise Kjølsen, blev valgt som karnevalsdronning på grund af sin evne til at starte en fest. Ifølge hende var det en kæmpe ære - men også en lidt chokerende oplevelse.

- Jeg havde ingen idé om, hvor vild Aalborg Karneval var. Det får Roskilde og Distortion til at virke som nogle voksne anstændige fester med vin og ost, fortæller hun grinende om oplevelsen.

Hun blev overrasket over, hvor tidligt folk står op og drikker snaps og fester.

Twerkqueen Louise forsøgte i 2018 at lære tidligere karnevalskonge Mogens Jørgensen, hvordan man twerker.

- Det er det, jeg elsker ved jyder, som københavnere ikke er så gode til. De behøver ikke at tage sig selv så alvorligt, lyder det fra den kendte psykolog. 

Twerkdronningen istemmer sig Mogens Jørgensens udsagn om, at det fedeste ved dagen varat køre paraden og have kostume på.

- Jeg følte mig som en ægte dronning i bar røv, perler og fjer gennem hele Aalborg, og det vil jeg aldrig glemme, fortæller hun.

Louises bedste råd til Kato:

  1. Kato er en voksen mand, så han ved godt det her, men hold dig fra snaps! Folk sejler, før man er nået halvvejs med paraden, og den vil du altså gerne huske.

  2. Nu har han selv deltaget i karnevallet, men han skal vide, at sidst på eftermiddagen i Kildeparken er det ligesom at være med i et afsnit af The Walking Dead. Jeg fik et chok over hvor fulde folk er! Så pas på dit publikum, når du spiller koncert.

  3. Om nogen ved Kato, hvordan man sætter en fest i gang Det ville svare til, han skulle fortælle mig, hvordan man ryster med numsen. Så bare husk at nyd det, og gør det, du gør bedst!

Særligt rådet med snaps vil Kato huske.

- Det er jo en festdag, men også en lang dag. Det lyder som om, at Louise taler er erfaring, griner Kato og fortsætter:

- Det er nok vigtigt ikke at skåle med ALLE deltagere.

Jonny Hefty var byens konge i 2014

Den danske rapper med det borgerlige navn Jakob Ørom var den første i rækken, hvor folket kunne stemme på, hvem der skulle være karnevalskonge.

- Det var en uforglemmelig dag i mit liv og en meget stor ære. Jeg var jo nærmest folkevalgt konge, griner Jonny Hefty og fortsætter:

- Det tog dagevis at fordøje oplevelsen. Man får så ufatteligt meget kærlighed og opmærksomhed den dag, og jeg følte mig som konge af hele byen.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Jonny Hefty så det som sin fornemmeste opgave at sprede kærlighed og positive vibrationer ud i hele sin by, fortæller han.

Det minde, han oftest tænker tilbage på fra dagen, er da kongevognen holdt stille på Vesterbro.

- Folk var ellevilde for at komme forbi og sige hej til mig, og der var flere vogne, der kørte forbi og spillede min musik, som "respect for the king", og det var helt vildt rørende. Jeg følte, at byen sprudlede af glæde - og elskede mig højt, fortæller Hefty.

Jonny Heftys bedste råd til Kato:

  1. Husk at spise mad engang imellem. Det er farligt med den frie bar, og du skal bare være tilstede den her dag!

  2. Det er once in a lifetime, at man får lov til at være konge for en dag. Få taget en masse billeder og hiv din familie og dine venner med op på vognen, så du har nogen at dele den store oplevelse med - og til at holde dig nede på jorden den dag, for du kommer til at være flyvende.

  3. Nyd det! Det er utroligt overvældende, hvor meget kærlighed man får. Og så husk at sprede kærlighed tilbage den by, der har valgt dig som konge.

Særligt rådet med at hive venner med på vognen vil Kato tage til sig.

- Det er et megagodt nordjysk råd, for det er godt at vide, at der er nogen, der kan holde kongen lidt nede på jorden, så han ikke føler sig alt for vigtigt. Det handler nemlig ikke om kongen, men om deltagerne, siger han og fortsætter:

- Jeg har sørget for, at der kommer nogle venner med ombord i vognen, og der er en kameramand med, som filmer det hele, så jeg kan mindes det senere. Også så min knap to-årige datter kan se, hvad jeg har oplevet.

Kato krones fredag 20. maj anno 2022 i forbindelse med Aalborg Karnevals 40 års jubilæum til karnevallets konge. 

Se tronarvefølgen fra de seneste 10 år i galleriet herunder:


Aalborg Karneval

270523 Karneval 2023 - SIHO siho 7872

Rekord sat: Aldrig har så mange festet i gaderne

270523 Karneval 2023 - SIHO siho 7885

Fire anholdt ved Aalborg Karneval

aalborg karneval

gallery Karneval, konfetti og kærlighed: Se de flotte billeder

20220528-133940-L-3398x2060ma

Nu går det løs: Sådan kommer festen til at påvirke trafikken

indlæs flere

Seneste nyt

fra Nordjylland