Morsø får lov at beholde unik gymnasielinje som et af to gymnasier i hele landet

Morsø Gymnasium har fået den nye Undervisningsministers ord for, at man kan fortsætte med helt særlig studieretning frem til 2028.

Siden 2006 har de haft nogle helt unikke studenter på Morsø Gymnasium, som man næsten ikke kan finde andre steder i landet.

Sammen med Skt. Annæ Gymnasium i København er Morsø Gymnasium det eneste sted i landet, hvor gymnasieelever kan vælge dramatik på A-niveau, og nu har gymnasiet i Nordjylland fået forlænget sin tilladelse til en studentereksamen med dramatik på skemaet i tre år.

Siden gymnasiereformen i 2017 har man hvert andet år skulle søge nye tilladelser til at udbyde lokale studieretninger med særlige niveauer, men denne gang har Morsø Gymnasium fået forlænget tilladelsen helt til 2028.

- Vi har de perfekte rammer med Limfjordsteatret og Morsø Teater på samme adresse som gymnasiet. Det har skabt et uddannelsesmiljø, der tiltrækker faglig ekspertise fra ind- og udland, så dramaeleverne møder professionelle skuespillere, instruktører og scenografer i undervisningen, siger Ann Balleby, der er rektor på Morsø Gymnasium.

- En god dag for Mors

Den forlængede tilladelse vækker ikke kun begejstring på Morsø Gymnasium, men også både på borgmesterkontoret og på Limfjordteateret har de armene løftet højt over hovedet.

- I et område som vores, langt væk fra de store byer, er det utroligt vigtigt, at vi har Drama A, der kan tiltrække elever fra hele landet, der har lyst til at gå scenekunstvejen og dyrke det i et stærkt funderet miljø af mange institutioner, siger teaterdirektør på Limfjordsteateret Gitta Malling.

Mange af dramaeleverne kommer langvejs fra for at tage en studentereksamen med fokus på teater, og hvert år søger mellem 10 og 15 elever om at få en studentereksamen med dramatik. Til sommer gør gymnasiet og kommunen endnu mere for at få eleverne til fra hele landet, når de åbner et nyt kollegium.

- Godkendelsen frem til 2028 spiller godt ind i Morsø Kommunes ungesatsning, hvor vi blandt blandet indvier et nyt kollegium med plads til 57 elever til sommer. Men også investeringen i ungdomskultur i Ungehuset, der giver unge på Mors de bedste muligheder for at udfolde sig og skabe en kultur på de unges præmisser. Og så er der hele samspillet med Limfjordsteatret, Jesperhus og andre aktører. Det er en god dag for Mors, siger borgmester i Morsø Kommune Hans Ejner Bertelsen (V).

Tæt samarbejde

Morsø Gymnasium har et tæt samarbejde med Limfjordsteateret og Jesperhus, og teaterdirektøren på Limfjordsteateret, der også er Bestyrelsesleder for Statens Kunstfond, mener, at der er brug for flere uddannelser med kunstforståelse.

- Det vigtigste med Drama A uddannelserne på Mors og i Københavner er, at vi får uddannet nogle med en grundlæggende kunstforståelse, som de kan bruge fremadrettet i kunstneriske uddannelser. Det er vigtigt at vide og respektere, at det er en retning at uddanne sig i, siger Gitta Malling.

Samarbejdet med Jesperhus betyder også, at flere dramaelever tjener til huslejen ved at optræde i show-teamet i Jesperhus.


Seneste nyt

fra Nordjylland