Limfjordsteatret lancerer Akademi for Scenekunst

Limfjordsteatret er udpeget som et af kun ti talentmiljøer i Danmark - udpeget af Kulturministeren. Det baner vejen for Limfjordsteatrets Akademi for Scenekunst.

Efter ti år med talentundervisning for unge, opretter Limfjordsteatret nu Limfjordsteatrets Akademi for Scenekunst. En beslutning, der falder sammen med teatrets indflytning i et helt nybygget teaterhus. Dermed skifter teatrets mangeårige talentuddannelse TeaterTalent Mors navn og kommer fremover til at hedde Limfjordsteatrets Akademi for Scenekunst.

- Der er sket utrolig meget i løbet af de ti år, vi har arbejdet med talentudvikling, siger teaterleder Gitta Malling og fortsætter:

- Vi har fået nyt teaterhus med meget mere plads og flere muligheder. Derudover har vi gennem årene udviklet både flere og mere specialiserede tilbud til de unge talenter. Sammenholdt med kulturministerens udpegning af Limfjordsteatret og samarbejdet med Morsø Gymnasiums DramaCollege som talent-miljø, har vi haft brug for en omstrukturering, som passer bedre til virkeligheden, siger teaterleder Gitta Malling.

Et ud af 10 talentmiljøer i Danmark

I starten af februar blev Limfjordsteatret udpeget som ét af 10 talentmiljøer i Danmark, der får støtte fra Kulturministeriets nyoprettede pulje til udvikling af faglige, kunstneriske talentmiljøer for unge – i øvrigt som det eneste teater. Af puljens samlede sum på 2,5 millioner går de 600.000 kr. til talentuddannelsen på Mors og til samarbejdet med Morsø Gymnasium, der som det eneste i landet har drama på A-niveau.

- Derfor har vi nu stiftet Limfjordsteatrets Akademi for Scenekunst, der kan rumme de forskellige aktiviteter, vi efterhånden har på paletten. Da vi trækker elever fra hele landet, har vi samtidig ønsket at få et navn, hvori Limfjordsteatret indgår, siger Gitta Malling.

 

Når det nye teaterhus på Mors åbner her i weekenden er det blot anden gang på 100 år at der er blevet bygget et nyt teaterhus i Danmark. Første gang var da Vendsyssel Teater i januar 2017 åbnede deres nye teater og nu er turen så kommet til Limfjordsteaterets nye bygning i Nykøbing Mors.

To årig uddannelse

Det nye akademi tilbyder en to-årig grunduddannelse i skuespil-teknik for unge mellem 15-20 år med undervisning af professionelle kunstnere fra ind- og udland. Derudover arrangeres løbende individuelle mentorforløb for unge, der ønsker at videreuddanne sig inden for scenekunst, for eksempel som dramatiker, scenograf, teatermaler, tekniker eller andre afledte hverv. Der afholdes masterclasses for gamle elever og samarbejdes med internationale kunstnere og talentmiljøer. Det er også i dette regi, teatret senest har skabt projektet, ”Dig og mig for altid”, hvor fire unge i særlige mentorforløb har stået for både manuskript, scenografi og skuespil.

- Derudover ønsker vi helt generelt at skabe nogle rammer, der kan være med til at understøtte og udvikle de kunstneriske og kreative talenter i området. Vi vil gerne skabe netværk og uformelle mødesteder med andre talentmiljøer og skabe rum, hvor de unge selv kan stå for at planlægge og afvikle kulturelle events og arrangementer, siger Gitta Malling.

Siden 2009 har 50 unge fra hele landet været gennem Limfjordsteatrets to-årige talentuddannelse – og der afholdes optagelsesprøver til det sjette hold i september 2020.

Limfjordsteatret

* Limfjordsteatret er en selvejende institution, beliggende i et nyopført teaterhus på Limfjordsvej 97 i Nykøbing, som blev grundlagt i 1989 af Limfjordsteatrets Vennekreds.

* Det er et professionelt drevet egnsteater for hele Mors med økonomiske bidrag fra Morsø Kommune og staten.

* Limfjordsteatret producerer to-fem forestillinger om året for både børn, unge og voksne, som spiller lokalt og sendes på turné i resten af landet og ind imellem også udlandet. 

 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland