Nordjyske studenter er de bedste til at vælge erhvervsfaglig uddannelse

Lidt mere end hver tiende student i Nordjylland er i gang med med en erhvervsuddannelse, fire år efter de har fået studenterhuen på. Det er det højeste antal i Danmark, viser en ny undersøgelse.

Nordjylland er det sted i landet, hvor flest studenter går i gang med en uddannelse efter gymnasietiden. Det viser en ny analyse fra SMVdanmark, der organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder.

De nordjyske studenter er også dem, der oftest tager en faglig uddannelse efter gymnasietiden. 11 Procent af de nordjyske studenter er fire år efter gymnasietiden enten i gang med en erhvervsfaglig uddannelse eller har afsluttet en sådan, mens tallet blot er seks procent i hovedstadsområdet.

Andel af studenter, der efter fire år har taget en erhvervsfaglig uddannelse

Region Nordjylland:    11 %

Region Sjælland:          10 %

Region Syddanmark:     9 %

Region Midtjylland:        9 %

Region Hovedstaden:    6 %

Tallene glæder formanden for Erhvervshus Nordjylland, Mogens Christen Gade, der dog gerne ser, at tallet hurtigt bliver endnu større.

- Vi har et kæmpe behov for folk med en erhvervsfaglig uddannelse, så det er kun positivt, siger han.

quote Det er rigtig godt, at de unge får den generelle dannelse, der følger med en studentereksamen, men det er altså også vigtigt at få flere til at vælge den direkte vej lige fra folkeskolen.

Mogens Christen Gade, Formand for Erhvervshus Nordjylland

Mere fokus på erhvervsuddannelser

Mogens Christen Gade ser i det hele taget gerne, der generelt bliver mere opmærksomhed omkring erhvervsuddannelserne.

- Det er rigtig godt, at de unge får den generelle dannelse, der følger med en studentereksamen, men det er altså også vigtigt at få flere til at vælge den direkte vej allerede fra folkeskolen, lyder det fra borgmesteren i Jammerbugt Kommune.

Mogens Christen Gade har stor respekt og støtter det arbejde i den såkaldte UU-vejledning (Ungdommens Uddannelsesvejledning - red), der bliver gjort for at få de svageste unge i gang med en uddannelse, men han savner i høj grad, at der bliver mere fokus på den store gruppe af unge, der blot mangler lidt vejledning for at kunne træffe et valg.

- Det er en opgave vi skal have mere fokus på i kommunerne, siger han.

Kommer til at mangle 100.000 faglærte

Chefkonsulent i SMVdanmark Kasper Munk Rasmussen vurderer, at Danmark i 2030 kommer til at mangle omkring 100.000 faglærte, hvis ikke der gøres noget.

- Så hvis vi kunne guide de unge i den retning, ville det være til stor nytte for erhvervslivet og give de unge rigtig gode jobmuligheder. Det er drønærgerligt, hvis de i stedet går rundt og ikke ved, hvad de vil, siger han.


Seneste nyt

fra Nordjylland