Nordjyske unge vil gerne i gymnasiet, men ikke alle får plads, hvor de ønsker

Flere nordjyske unge har i år sat kryds ved en gymnasial uddannelse, men det er ikke alle, der får plads på deres ønskede gymnasium.

I år har 2325 unge valgt en nordjysk stx som førsteprioritet, hvilket er en stigning på cirka 125 ansøgere i forhold til sidste år, men tallene dækker over store regionale forskelle. 

Generelt er der stor søgning ind mod gymnasierne i Aalborg, men også gymnasierne i Thisted, Vesthimmerland og Hjørring er gået frem. Derfor vil nogle ansøgere opleve, at deres førsteprioritet ikke er en mulighed, da der ikke er plads til alle. 

Søgemønstre og befolkningsudviklingen generelt betyder, at der er behov for at fordele ansøgere fra overansøgte gymnasier til de mindre gymnasier.

- De nordjyske unge søger geografisk skævt. Både til alment gymnasium og til erhvervsgymnasierne stiger ansøgertallene inde i Aalborg, mens de falder i områderne omkring Aalborg. Det er et problem, siger rektor Søren Hindsholm, formand for Fordelingsudvalget.

Der arbejdes på fordelingen

Rektor Søren Hindsholm skønner, at mellem 50 og 100 ansøgere vil få at vide, at de skal gå på et gymnasium, der er tættere på deres bopæl. 

- Der vil blive fordelt nogle elever, siger Søren Hindsholm. 

- Specielt Aalborg Katedralskole og Hasseris Gymnasium får for mange ansøgere i forhold til antallet af pladser, siger han.

De ansøgere, der skal fordeles til andre gymnasier, er hovedsageligt dem, hvor der er et andet gymnasium tættere på deres hjem.

Ingen grund til at prøve igen

Hvis ikke man får sin førsteprioritet, kan man i princippet godt droppe ud og prøve igen året efter. Men rektor Søren Hindsholm ser ikke nogen mening i det.

- Det er en risiko, at de fordelte ansøgere dropper ud, men der er ingen garanti for, at det vil gå dem anderledes året efter, siger han.

Ansøgerne får endelig besked om deres optagelse senest 30. april.


Seneste nyt

fra Nordjylland